Ako nemate svoje stablo ili kumicu kojoj vjerujete, teško je biti siguran kupujete li svježe jabuke ili one iz uvoza što su ležale u hladnjači i po godinu dana čekajući svoje mjesto na policama trgovina. 

Osim okusa, jabuke stajanjem gube i na nutritivnoj vrijednosti pa želite li otjerati doktora jabukom na dan, prije kupnje provjerite jesu li svježe. 

Peteljka je najbolji pokazatelj svježine. Ako je jabuka dugo stajala, što je najčešći slučaj s uvoznima, peteljka će joj biti tamno smeđa, suha i lako će otpasti, a da biste je otrgnuli svježem voću, morat ćete se pomučiti. Osim toga, prepoznat ćete je i po zelenkastoj boji.

Valja imati na umu da rupice od crva nisu najbolji pokazatelj je li jabuka špricana jer se može uvući između tretiranja, osobito ako se radi o pesticidima koji nisu agresivni. Stoga sve jabuke dobro operite i iskoristite kuhinjske namirnice koje skidaju otrove s voća i povrća. 

3 kuhinjske namirnice koje učinkovito skidaju otrove s voća i povrća Voće i povrće - 4 Voće i povrće - 3 Voće i povrće - 2 +0 Voće i povrće - 1

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju