Hladne kockice maslaca koje se utisnu u tijesto prije pečenja tajna su sočnosti omiljenog njemačkoh kolača za čiju pripremu vam ne treba niti puno truda niti sastojaka. Butterkuchenu ili kolaču od maslaca prefinu aromu daju listići badema, a dodatnu mekoću vrhnje za šlag kojim se kolač prelije čim izađe iz pećnice. Ono na što treba pripaziti da mlijeko koje se miješa s kvascem treba biti mlako, nikako vruće kako bi se kvasac uspješno aktivirao.
Sastojci za butterkuchen:
- 500 g brašna
- 10 g suhog kvasca
- 200 ml punomasnog mlijeka
- 125 g šećera
- 2 jaja
- 75 g maslaca
- 1 ekstrakta vanilije
- prstohvat soli
Nadjev:
- 200 g maslaca
- 50 g šećera
- 2 žličice vanilin šećera
- 100 g listića badema
- 200 ml vrhnja za šlag
Priprema butterkuchena:
- Maslac za nadjev narežite na kockice i ostavite u hladnjaku.
- Prosijte brašno pa u sredini izmrvite kvasac. Prelijte s pola količine toplog (ne vrućeg) mlijeka i pospite žlicom brašna. Vilicom lagano umiješajte kvasac, toplo mlijeko i šećer ne dirajući okolno brašno, pokrijte i ostavite 10 minuta dok se smjesa od kvasca ne zapjeni.
- Dodajte ostatak mlijeka i preostali šećer u zdjelu, zajedno s jajima, rastopljenim maslacem, vanilijom i soli. Mijesite 5 minuta dok se dobro ne sjedini ili izmiješajte pomoću miksera s kukastim nastavkom. Tijesto će biti mekano i ljepljivo.
- Pokrijte tijesto plastičnom folijom i ostavite da se diže na toplom mjestu 45-60 minuta dok se gotovo ne udvostruči.
- Stavite tijesto na lagano pobrašnjenu površinu, poravnajte ga, a zatim pomoću valjka za tijesto razvaljajte na otprilike veličinu 40x35 cm lima za pečenje.
- Lim obložite papirom za pečenje pa stavite na njega tijesto i rukama ga malo rastanjite da se ujednači. Pokrijte krpom i ostavite da se diže 20-30 minuta.
- U međuvremenu zagrijte pećnicu na 200°C i pripremite sastojke za nadjev
- Prstima utisnite duboke rupe po cijelom tijestu - oko 80. Svako rupu napunite malom kockicom maslaca, pa pospite šećerom i bademima. Pecite u sredini pećnice 20-25 minuta dok dobro ne naraste i porumeni.
- Izvadite iz pećnice i dok je kolač još vruć prelijte ga ravnomjerno u tankom mlazu vrhnjem pa ostavite da se ohladi. Narežite na kocke i prema želji pospite šečerom.
Piće japanskih ratnika koje vraća energiju: Zašto se u kafićima sve češće naručuje matcha? +1