Hladne kockice maslaca koje se utisnu u tijesto prije pečenja tajna su sočnosti omiljenog njemačkoh kolača za čiju pripremu vam ne treba niti puno truda niti sastojaka. Butterkuchenu ili kolaču od maslaca prefinu aromu daju listići badema, a dodatnu mekoću vrhnje za šlag kojim se kolač prelije čim izađe iz pećnice. Ono na što treba pripaziti da mlijeko koje se miješa s kvascem treba biti mlako, nikako vruće kako bi se kvasac uspješno aktivirao. 

Sastojci za butterkuchen:

  • 500 g brašna
  • 10 g suhog kvasca
  • 200 ml punomasnog mlijeka
  • 125 g šećera
  • 2 jaja
  • 75 g maslaca
  • 1 ekstrakta vanilije
  • prstohvat soli

Nadjev:

  • 200 g maslaca
  • 50 g šećera
  • 2 žličice vanilin šećera
  • 100 g listića badema
  • 200 ml vrhnja za šlag

Priprema butterkuchena: 

  1. Maslac za nadjev narežite na kockice i ostavite u hladnjaku.
  2. Prosijte brašno pa u sredini izmrvite kvasac. Prelijte s pola količine toplog (ne vrućeg) mlijeka i pospite žlicom brašna. Vilicom lagano umiješajte kvasac, toplo mlijeko i šećer ne dirajući okolno brašno, pokrijte i ostavite 10 minuta dok se smjesa od kvasca ne zapjeni.
  3. Dodajte ostatak mlijeka i preostali šećer u zdjelu, zajedno s jajima, rastopljenim maslacem, vanilijom i soli. Mijesite 5 minuta dok se dobro ne sjedini ili izmiješajte pomoću miksera s kukastim nastavkom. Tijesto će biti mekano i ljepljivo.
  4. Pokrijte tijesto plastičnom folijom i ostavite da se diže na toplom mjestu 45-60 minuta dok se gotovo ne udvostruči.
  5. Stavite tijesto na lagano pobrašnjenu površinu, poravnajte ga, a zatim pomoću valjka za tijesto razvaljajte na otprilike veličinu 40x35 cm lima za pečenje.
  6. Lim obložite papirom za pečenje pa stavite na njega tijesto i rukama ga malo rastanjite da se ujednači. Pokrijte krpom i ostavite da se diže 20-30 minuta.
  7. U međuvremenu zagrijte pećnicu na 200°C i pripremite sastojke za nadjev
  8. Prstima utisnite duboke rupe po cijelom tijestu - oko 80. Svako rupu napunite malom kockicom maslaca, pa pospite šećerom i bademima. Pecite u sredini pećnice 20-25 minuta dok dobro ne naraste i porumeni.
  9. Izvadite iz pećnice i dok je kolač još vruć prelijte ga ravnomjerno u tankom mlazu vrhnjem pa ostavite da se ohladi. Narežite na kocke i prema želji pospite šečerom.

Piće japanskih ratnika koje vraća energiju: Zašto se u kafićima sve češće naručuje matcha? Matcha - 5 Matcha - 4 Matcha - 3 +1 Matcha - 2

 

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju