Čokoladni mousse, prozračna krema čija je tekstura mjehuričasta i pjenasta, francuski je klasik s kojim se ne treba šaliti i pristupati mu neozbiljno. Mousse ima svoja pravila i zahtijeva vještinu i vježbu – ili barem poznavanje nekog dobrog trika.
Ova nevjerojatno ukusna čokoladna krema ukrala je ono najbolje od klasičnog moussea – snijeg od bjelanjaka i čokoladu. Rezultat je krema savršenog čokoladnog okusa i lijepe lagane teksture.
Kao i kod moussea, za najbolji biste rezultat trebali prestati tući snijeg netom prije nego što postigne najveću čvrstoću.
Za ovaj desert treba vam manje od 5 minuta, a od količina naznačenih u receptu dobit ćete dvije porcije. Izrađenu kremu stavite u hladnjak na barem četiri sata prije posluživanja. Poslužite je ukrašenu svježim listićima mente, uz šumsko bobičasto voće, kuglicu sladoleda od vanilije ili nezaslađeni šlag.
Sastojci za brzu čokoladnu kremu:
- čokolada s barem 60 % kakaa
- 3 jaja, odvojeni bjelanjci i žumanjci
Priprema brze čokoladne kreme:
- Otopite čokoladu na pari u velikoj zdjeli.
- Umiješajte žumanjke u otopljenu čokoladu.
- Umutite bjelanjke u čvrsti (ali ne najčvršći) snijeg.
- Polako sprijateljite čokoladu i bjelanjke: malo po malo snijega stavljajte u zdjelu s čokoladom. Nemojte miksati ni miješati, samo preklapajte bjelanjak čokoladom. Dok na ovaj način stavite sav snijeg u čokoladu, dobit ćete jednoliku smjesu.
- Ulijte smjesu u šalice ili zdjelice u kojima ćete poslužiti kremu. Stavite u hladnjak na najmanje 4 sata pa poslužite.
Kako se počela konzumirati, gdje "raste" i zašto Kolumbu trebamo reći hvala? Sve što niste znali o čokoladi +0