Hrvati jako vole azijsku hranu, a sushi i wok gotovo da su se udomaćili kod nas. Srećom pa se u Hrvatskoj mogu kušati jela različitih kultura, no azijska svakako spada u omiljeniju unatoč tome što je nekada intenzivnijeg okusa i ljutine. Među popularnijim azijskim obrocima svakako su Pad Thai kojeg ljudi vole zbog kikirikija, ali i okusa koji savršeno balansira kiselost, slatkoću i slanoću. Chicken teriyaki noodles svakako spada u najpoznatiju azijsku hranu, no u posljednje vrijeme pravi je hit Katsu piletina koja je osvježavajuća i drugačija, a opet vrlo slična našoj pohanoj piletini.
„Katsu je jelo koje definiraju dimenzije. To je steak pilećih prsa, ne deblji od 2 cm, koji se uvalja u posebne panko mrvice te se poha i najčešće poslužuje uz rižu i tonkatsu umak na bazi kečapa, agruma i raznih začina. Razlog zašto je katsu dobio na popularnosti i u Aziji i kod nas jest taj što se može posluživati uz još bezbroj priloga - od voća poput ananasa i manga ali i jabuka. Uz ovu piletinu poslužuju se i razne salate, povrće, ukiseljeni đumbir, krastavci te sve popularniji kimchee“, otkriva nam Hrvoje Šalković iz restorana Brewbites koji je odlučio podijeliti recept za ovo popularno jelo.
Ocat za kiseljenje za svježe krastavce;
500 ml vode
300 ml rižinog octa
200 ml jabučnog octa
300 g šećera
100 g narezanog đumbira
Đumbir narezati na ploške, potom u lonac staviti sve sastojke i lagano zagrijavati te miješati dok ne krene lagano kipiti. Prije korištenja obavezno ohladiti i preliti preko svježe narezanih krastavaca.
Dressing za sonoma salatu (salata od krastavca za katsu)
40% soja sosa
40% ulja od sezama
20% rižinog octa
Sastojke pomiješati u dozer i dobro promućkati prije samog korištenja.
Katsu piletina
150 g piletine
150 g jasmin riže
30 g edamame graška
20 g ukiseljenog đumbira
80 g sonoma salate
Sastojci za sonoma salatu:
55 g prethodno ukiseljenih krastavaca
5 g chillia bez sjemenki
5 g sezama pola/pola
0,3 dl dressinga
Priprema:
„Piletinu narežemo i filetiramo do željene veličine te uvaljamo u brašno, jaja i u panko mrvice. Sa strane pripremimo edamame i ukiseljeni đumbir te salatu od krastavaca.
Za salatu nam trebaju krastavci ukiseljeni s japanskom tsukemono metodom i u njih dodajemo tostirane sjemenke sezama te malo sitno narezanog chillija bez sjemenki. Dodajemo dressing na bazi soje, sezamovog ulja i rižinog octa. Kada je piletina gotova (možemo prepoznati po zlatno smeđoj boji poha) narežemo ju na komade od 1 cm širine i serviramo sa katsu umakom, prilozima, rižom i malo mladog luka“, otkriva nam Šalković čija jela u zagrebačkom Brewbites restoranu obožavaju svi koji ih probaju.
Inače ovaj restoran nudi i druga popularna azijska jela pa tako osim katsu piletine možete još kušati i green curry, tikka masalu, chicken fried rice, pad thai, chicken teriyaki noodles, katsu sakana, te chickpea, avocado & tofu salad.