S Lanom Jurčević skuhali smo bolonjez na potpuno drukčiji način, s crvenom lećom. Naša pjevačica kaže da u kuhinji voli eksperimentirati i s godinama sve više uživa u cijelom ritualu kuhanja kod kuće, pogotovo kada jelo sprema za još nekoga.
''Volim papati i uživam u tome iako bi moja mama, baka i cijela obitelj htjeli da sam takva bila i kad sam bila mala'', otkrila nam je Lana, koja u kuhinji voli koristiti zdravije varijante namirnica, a kada ''griješi'', kaže da griješi u svemu. Za razliku od Podravkina chefa Mišela Tokića, kojemu je slabost slatko poput rožate i semifredda, Lana je više slani tip.
Lana Jurčević: Bolonjez od leće - 8
(Foto: Pavao Bobinac/Nova Studio)
Lažni bolonjez po Laninu receptu gotov je za 40 minuta i ne sadrži meso, koje je Lana nakon ovog pandemijskog perioda smanjila na minimum. Tijekom dana sada jede dosta povrća, i to sirovoga.
''Narežem si stabljike peršina, celera i mrkvu i jedem to kao snack tijekom dana'', kaže Lana. Kod kuće je počela saditi i začinsko bilje poput bosiljka, koji nije prije voljela, ali sada ga rado uklopi u većinu svojih jela, kao i dodatak jelima Vegetu BIO, koja sadrži više od deset vrsta biološki uzgojenog povrća i začina te morsku sol.
Vegeta BIO Lani je poslužila i kako bi svima priredila šalu za prvi april, od nje je napravila piling na začuđujuće oduševljenje svih.
Lana Jurčević: Bolonjez od leće - 5
(Foto: Pavao Bobinac/Nova Studio)
''Ta forica, taj mali test ljudima se baš svidio i pitali su me gdje mogu nabaviti piling od Vegete'', ispričala je Lana.
Bolonjez s crvenom lećom koji je skuhao chef Mišel u emisiji ''Kuhamo s Podravkom'' okusom je gotovo isti kao onaj koji Lana napravi kod kuće, a svi su se složili da ne bi primijetili veliku razliku u okusu od onoga s mesom.
Lana Jurčević: Bolonjez od leće - 12
(Foto: Pavao Bobinac/Nova Studio)
BOLONJEZ OD LEĆE
Sastojci (za 2 osobe):
- 1 manja glavica luka
- 1 mrkva
- 40 g korijena celera
- 1 češanj češnjaka
- 3 žlice maslinova ulja
- 120 g suhe crvene leće
- 390 g Podravka Sjeckane rajčice
- ½ žličice Vegeta Maestro bosiljka
- ¼ žličice Vegeta Maestro origana
- 1 žličica Vegete BIO
- Vegeta Maestro Morska sol
- Vegeta Maestro crni papar
- 200 g Zlato polje Špageta s jajima no5
- 2 žlice naribanog sira (grana padano)
Lana Jurčević: Bolonjez od leće - 13 (Foto: Pavao Bobinac/Nova Studio)
Priprema:
- Luk, mrkvu, celer i češnjak usitnite ili naribajte što je sitnije moguće.
- Na zagrijano maslinovo ulje stavite povrće i uz miješanje kratko popecite.
- Dodajte malo vode i na laganoj vatri poklopljeno pirjajte oko 15 minuta.
- Leću isperite i dodajte povrću, zatim dodajte sjeckanu rajčicu i ulijte vode da pokrije sadržaj.
- Dodajte bosiljak, origano i Vegetu BIO.
- Poklopite i kuhajte oko 20 minuta odnosno da leća omekša. Po potrebi dodajte još malo vode.
- Potkraj popaprite i po potrebi posolite.
- Špagete skuhajte u posoljenoj vodi.
- Gusti umak od leće rasporedite po špagetima, pospite naribanim sirom i poslužite.
Lana Jurčević: Bolonjez od leće - 10 (Foto: Pavao Bobinac/Nova Studio)
Savjet: Bolonjez od leće možete poslužiti i s njokima, palentom ili rezancima od tikvica.
Sadržaj je napravljen u produkciji Nova Studija, native tima Nove TV, u suradnji s partnerom Podravka po najvišim profesionalnim standardima.