Prije nego što revoltirano reagirate na ime ovoga recepta, moramo reći da znamo da se bolonjez radi od junetine, kao i da je recept za pravi bolonjez određen u sastojak i u gram, i to od 17. listopada 1982., kada je bolonjsko izaslanstvo Akademije talijanske kuhinje, nakon rasprava i - gotovo – ratova, našlo konsenzus i pohranilo tradicionalni recept za ovaj famozni umak jednom za svagda.
Dakle, naziv ovoga recepta samo je opis, a jelo koje ćete dobiti ako slijedite recept – ljetni je i lagan umak koji podsjeća na Njegovo Bolonjsko Veličanstvo.
Sastojci za pileći bolonjez:
- 500 g mljevene piletine (bijelo ili kombinacija bijelog i tamnog mesa)
- 2 žlice maslinovog ulja
- 2 glavice luka, nasjeckanog na sitno
- 2 mrkve, sitno nasjeckane
- 2 stabljike celera stabljikaša, nasjeckanog na sitno
- 3 češnja češnjaka, protisnuta
- 2 velike konzerve (800 g) pelata
- 1/2 šalice pilećeg ili povrtnog temeljca
- 1/2 šalice bijelog vina, po želji
- 1/4 šalice mlijeka
- 2 žlice paste od rajčice
- sol
- papar
- peršin, za ukras
- parmezan, nariban, po želji
Priprema pilećeg bolonjeza:
- U velikoj tavi zagrijte maslinovo ulje na srednje jakoj vatri. Dodajte nasjeckani luk, mrkvu i celer i kuhajte 8 do 10 minuta dok povrće ne omekša.
- Dodajte nasjeckani češnjak i kuhajte još minutu.
- Ubacite mljevenu piletinu i kuhajte je 5 do 7 minuta, čitavo vrijeme usitnjujući grude kuhačom.
- Umiješajte pastu od rajčice pustite kratko da se kuha. Po želji dodajte i bijelo vino i kuhajte dok se tekućina ne reducira na pola.
- Dodajte grubo zgnječene pelate i temeljac. Promiješajte, posolite i popaprite.
- Smanjite vatru i pustite da se kuha barem 30 minuta. Povremeno promiješajte.
- Na kraju dodajte mlijeko i pustite da se kuha još 10 minuta.
- Poslužite s tjesteninom i po želji
- Umiješajte mlijeko i pustite da kuha još 10 minuta. Ovo će dodati suptilno bogatstvo umaku.
- Poslužite s tjesteninom i po želji ukrasite peršinom i posipajte parmezanom.
Dilema koja muči mnoge: Treba li oprati piletinu prije pečenja? +2