Prije nego što revoltirano reagirate na ime ovoga recepta, moramo reći da znamo da se bolonjez radi od junetine, kao i da je recept za pravi bolonjez određen u sastojak i u gram, i to od 17. listopada 1982., kada je bolonjsko izaslanstvo Akademije talijanske kuhinje, nakon rasprava i - gotovo – ratova, našlo konsenzus i pohranilo tradicionalni recept za ovaj famozni umak jednom za svagda.

Dakle, naziv ovoga recepta samo je opis, a jelo koje ćete dobiti ako slijedite recept – ljetni je i lagan umak koji podsjeća na Njegovo Bolonjsko Veličanstvo.

Sastojci za pileći bolonjez:

  • 500 g mljevene piletine (bijelo ili kombinacija bijelog i tamnog mesa)
  • 2 žlice maslinovog ulja
  • 2 glavice luka, nasjeckanog na sitno
  • 2 mrkve, sitno nasjeckane
  • 2 stabljike celera stabljikaša, nasjeckanog na sitno
  • 3 češnja češnjaka, protisnuta
  • 2 velike konzerve (800 g) pelata
  • 1/2 šalice pilećeg ili povrtnog temeljca
  • 1/2 šalice bijelog vina, po želji
  • 1/4 šalice mlijeka
  • 2 žlice paste od rajčice
  • sol
  • papar
  • peršin, za ukras
  • parmezan, nariban, po želji

Priprema pilećeg bolonjeza:

  1. U velikoj tavi zagrijte maslinovo ulje na srednje jakoj vatri. Dodajte nasjeckani luk, mrkvu i celer i kuhajte 8 do 10 minuta dok povrće ne omekša.
  2. Dodajte nasjeckani češnjak i kuhajte još minutu.
  3. Ubacite mljevenu piletinu i kuhajte je 5 do 7 minuta, čitavo vrijeme usitnjujući grude kuhačom.
  4. Umiješajte pastu od rajčice pustite kratko da se kuha. Po želji dodajte i bijelo vino i kuhajte dok se tekućina ne reducira na pola.
  5. Dodajte grubo zgnječene pelate i temeljac. Promiješajte, posolite i popaprite.
  6. Smanjite vatru i pustite da se kuha barem 30 minuta. Povremeno promiješajte.
  7. Na kraju dodajte mlijeko i pustite da se kuha još 10 minuta.
  8. Poslužite s tjesteninom i po želji
  9. Umiješajte mlijeko i pustite da kuha još 10 minuta. Ovo će dodati suptilno bogatstvo umaku.
  10. Poslužite s tjesteninom i po želji ukrasite peršinom i posipajte parmezanom.

Dilema koja muči mnoge: Treba li oprati piletinu prije pečenja? Piletina u kremastom umaku Teriyaki piletina Kuhana piletina +2 Stir fry s piletinom i brokulom

 

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju