Crvena leća sjajan je izvor bjelančevina biljnog porijekla – u 100 grama te namirnice nalazi se čak 25 grama proteina. Upotrebljavati je možete na različite načine – od nje raditi palačinke i namaze, ali je i dodavati u juhe, variva i gulaše.
Da biste skuhali crvenu leću, bit će vam potrebno tek 15-ak minuta. Baš se zato ta mahunarka nameće sjajna ideja kada želite pojesti nešto hranjivo i fino, a nemate mnogo vremena na raspolaganju za kuhanje.
Donosimo vam recept za gustu juhu od leće i mrkve koju možete pripremiti za otprilike pola sata. Juha će biti još gušća ako je stavite u blender i izmiksate prije posluživanja.
Sastojci:
- 1,5 l povrtnog temeljca
- 150 g nekuhane crvene leće
- 5-6 mrkvi
- 1 poriluk
- sol i papar po želji
- svježi peršin za posluživanje
Priprema:
- U loncu zagrijte povrtni temeljac.
- Dodajte crvenu leću, naribanu mrkvu i sitno nasjeckani poriluk.
- Začinite solju i paprom po želji.
- Kuhajte sve zajedno oko pola sata, odnosno dok povrće ne omekša.
- Izblendajte juhu u blenderu pa poslužite sa svježim peršinom. Dobar tek!
Pola kilograma za 1,5 eura: Zaboravljeni izvor proteina koji smanjuje visoki kolesterol +0