Crvena leća sjajan je izvor bjelančevina biljnog porijekla – u 100 grama te namirnice nalazi se čak 25 grama proteina. Upotrebljavati je možete na različite načine – od nje raditi palačinke i namaze, ali je i dodavati u juhe, variva i gulaše.

Da biste skuhali crvenu leću, bit će vam potrebno tek 15-ak minuta. Baš se zato ta mahunarka nameće sjajna ideja kada želite pojesti nešto hranjivo i fino, a nemate mnogo vremena na raspolaganju za kuhanje.

Donosimo vam recept za gustu juhu od leće i mrkve koju možete pripremiti za otprilike pola sata. Juha će biti još gušća ako je stavite u blender i izmiksate prije posluživanja.

Sastojci:

  • 1,5 l povrtnog temeljca
  • 150 g nekuhane crvene leće
  • 5-6 mrkvi
  • 1 poriluk
  • sol i papar po želji
  • svježi peršin za posluživanje

Priprema:

  1. U loncu zagrijte povrtni temeljac.
  2. Dodajte crvenu leću, naribanu mrkvu i sitno nasjeckani poriluk.
  3. Začinite solju i paprom po želji.
  4. Kuhajte sve zajedno oko pola sata, odnosno dok povrće ne omekša.
  5. Izblendajte juhu u blenderu pa poslužite sa svježim peršinom. Dobar tek!

Pola kilograma za 1,5 eura: Zaboravljeni izvor proteina koji smanjuje visoki kolesterol Varivo od leće i rajčice Leća - 1 Leća - 3 +0 Leća - 2

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju