• Hrana i piće
  • Putovanja
  • Aktualno
  • Zanimljivosti
  • Škola kuhanja
  • Želim više
  • Preporuke
Upravljaj obavijestima

Prati nas

  • Impressum
  • Uvjeti korištenja
  • Zaštita privatnosti
  • Politika o kolačićima
close image
  • Dnevnik.hr
  • Vijesti
  • Sport
  • Showbizz
  • Lifestyle
  • Tech
  • Zdravlje
  • Biznis
  • Zabava
  • Teen
  • Tv
Hrana i piće #Recepti

Bolje od brudeta? Recept za slavni ribarski klasik uz koji najbolje paše tek pokoja kriška kruha

U bouillabaisse idu razne vrste bijele svježe ribe, škarpina, maslinovo ulje i šafran, a dodaju se i rakovi, lignje, dagnje...
Punkufer avatar placeholder
punkufer.hr 23.07.2024 15:27 komentari
viber Created with Sketch.
Bouillabaisse
Bouillabaisse (Foto:Shutterstock)

Bouillabaisse (č. bujabes) je jelo ribara, a iako se rado jede na francuskoj mediteranskoj obali, za originalni recept se uzima onaj koji potječe iz Marseillea, napisan još u prvoj polovici 19. stoljeća. Ta gusta mediteranska juha slična je našem brudetu. U bouillabaisse idu razne vrste bijele svježe ribe, škarpina, maslinovo ulje i šafran,  a dodaju se i rakovi, lignje, dagnje... 

U trendu Perilica za pranje ljudi tvrtke Science Co. - 1 Novo doba Japanci su napravili perilicu za pranje ljudi, a evo kako funkcionira Baerle-Nassau / Baarle-Hertog - 5 Pazite kamo stajete Jedan grad, dvije države: Najčudnija državna granica na svijetu prolazi Europom Pirjani kupus sa slaninom Za pola sata Pirjani kupus sa slaninom: Fino jelo za koje vam treba malo vremena i samo pet sastojaka (i sol i papar)

Tradicipnalno se poslužuje uz dodatak rouillea (č. ruja) odnosno gustog umaka koji se često koristi kao ukras ribljim jelima. Sastoji se od češnjaka, šafrana, čili papričica, maslinovog ulja, krušnih mrvica, a ponekad i žumanjaka.

Sastojci za bouillabaisse:

  • 120 ml maslinovog ulja
  • 150 g nasjeckanog luka
  • 90 g nasjeckanog poriluka
  • 4 usitnjena češnja češnjaka
  • 2 ili 3 velike, zrele rajčice (nasjeckane)
  • 2,5 l vode
  • grančice svježeg začinskog bilja: majčina dušica, peršin, listovi komorača i bosiljak (u bilo kojoj kombinaciji)
  • ½ žličice šafrana
  • 1/2 - 1 žlice soli
  • 2 kg ribljih glava i kosti te ljuski rakova
  • 450 g očišćenih škampa ili kozica (ljuske sačuvajte za temeljac)
  • 450 g bakalara ili oslića, narezanog na velike komade
  • 450 g dagnji, očišćenih
  • Hrskavi kruh, narezan, za posluživanje

Rouille

  • 2 pečene i oguljene crvene paprike (može i iz staklenke)
  • ½ žličice mljevenog kajenskog papra ili više po ukusu
  • 1 žlica svježeg soka od limuna
  • 1 oguljeni češanj češnjaka
  • 30 g krušnih mrvica ili mljevenih badema
  • 15 g svježeg lišća peršina
  • 1/2 žličice soli, ili po ukusu
  • 75 ml maslinovog ulja

Priprema:

  1. Zagrijte ulje u velikom loncu na srednje jakoj vatri.
  2. Dodajte luk i poriluk pa pržite dok ne omekšaju.
  3. Umiješajte češnjak i pržite minutu dok ne zamiriše, zatim dodajte rajčice, vodu, začinsko bilje, šafran, sol te riblje kosti i ljuske rakova. Pustite da lagano kuha, a zatim smanjite vatru. Kuhajte 30 minuta pa procijedite juhu.
  4. Ulijte juhu natrag u veliki lonac i zakuhajte. Dodajte rakove i kuhajte minutu-dvije.
  5. Dodajte ostatak ribe i školjke, poklopite i kuhajte dok se dagnje ne otvore (nekoliko minuta). Kušajte juhu i po potrebi dodajte još soli i svježe mljevenog papra.
  6. Napravite rouille: Izmiskajte sve sastojke osim maslinovog ulja dok ne postane glatko pa polako ulijevajte maslinovo ulje miksajući dok ne dobijete pastu.
  7. Popržite ili tostirajte kruh pa ga pošpricajte maslinovim uljem. Poslužite juhu s kruhom i rouilleom.

 

  • #Recepti
  • #francuska kuhinja
  • #brudet
  • #Francuska
  • #bouillabaisse
viber Created with Sketch.
inspirativno najčitanije
Brzi kolač od mandarina: Mirisna voćna rapsodija gotova za samo pola sata
Tako sočno
Brzi kolač od mandarina: Mirisna voćna rapsodija gotova za samo pola sata
Fine dining po promo cijeni: Najbolji hrvatski restorani još mjesec dana nude posebne menije
Pokrovitelj Mastercard
Fine dining po promo cijeni: Najbolji hrvatski restorani još mjesec dana nude posebne menije
Bijele vode: Hotel usred nacionalnog parka u koji Hrvati dolaze radi fer cijena, hrane i predivne prirode
Idila!
Bijele vode: Hotel usred nacionalnog parka u koji Hrvati dolaze radi fer cijena, hrane i predivne prirode
Za potpuni reset: Udobna kuća za odmor koja obećaje dobru zabavu u svako doba godine
Kraj Gospića
Za potpuni reset: Udobna kuća za odmor koja obećaje dobru zabavu u svako doba godine
Okus djetinjstva: Recept za starinsku slatku pitu od bundeve
Jednostavno
Okus djetinjstva: Recept za starinsku slatku pitu od bundeve
Bez brašna: Recept za prefinu pitu od svježeg sira za snažnije mišiće
Brzinski recept
Bez brašna: Recept za prefinu pitu od svježeg sira za snažnije mišiće
Jedan grad, dvije države: Znate li kuda prolazi načudnija državna granica na svijetu?
Pazite kamo stajete
Jedan grad, dvije države: Najčudnija državna granica na svijetu prolazi Europom
Perilica za pranje ljudi japanske tvrtke Science Co.
Novo doba
Japanci su napravili perilicu za pranje ljudi, a evo kako funkcionira
Pirjani kupus sa slaninom: Fino jelo za koje vam treba malo vremena i samo pet sastojaka (i sol i papar)
Za pola sata
Pirjani kupus sa slaninom: Fino jelo za koje vam treba malo vremena i samo pet sastojaka (i sol i papar)
Čudesno francusko jelo koje slavu duguje žilavom mesu: Recept za meku piletinu u prefinom umaku
coq au vin blanc
Čudesno francusko jelo koje slavu duguje žilavom mesu: Recept za meku piletinu u prefinom umaku
Rastrgat ćete ga u hipu: Kruh punjen češnjakom i sirom
Lako i slasno
Pripremit ćete ga za nekoliko minuta, a rastrgati u hipu: Kruh punjen češnjakom i sirom
Najbrži recept za svinjske kotlete
Gotovo za 15-ak minuta
Kada želite brzi ručak pun proteina, ovi prefini svinjski kotleti savršen su izbor

Nastavi čitati

Ne propustite ni ovo
vijesti
Opsadno stanje u Podgorici nakon što su Turci izboli mladića: Uhićeno 45 osoba, ukida se bezvizni režim
Velika tučnjava
Opsadno stanje u susjedstvu nakon što je izboden muškarac: Uhićeno 45 turskih državljana, ukida se bezvizni režim
Snažan udar za Rusiju: Napadnuta Moskva, zatvorene zračne luke, ima mrtvih
Oglasio se gradonačelnik
Snažan udar za Rusiju: Napadnuta Moskva, zatvorene zračne luke, ima mrtvih i ozlijeđenih
Roditelji i četvero djece otrovali se ugljikovim monoksidom u Istri
prevezeni u bolnicu
Otrovali se roditelji i četvero djece, tek su se doselili u kuću: Za sve su krivi stršljeni
show
Nadja Marina u petoj emisiji showa Supertalent
''Nažalost, plesati ne znaš...''
Oštar komentar Martine Tomčić: ''Žao mi je što ovakvu ljepotu prosipaš za jeftine pare''
Priča o Nadji Marini iz Supertalenta
senzacija s društvenih mreža
Tko je djevojka koja je podigla prašinu u Supertalentu? Njezin ples s Milom Kitićem vidjeli su milijuni!
Nicholas Ypil u petoj emisiji showa Supertalent
''O moj Bože, što je ovo?!''
Draga Martina, potpuno razumijemo tvoje suze: ''Ovo je jedan od najljepših vokala u Supertalentu ikada!''
zdravlje
Što jesti za doručak umjesto kruha? Odgovara nutricionistica
Najvažniji obrok u danu
Što jesti za doručak umjesto kruha? Odgovara nutricionistica
7 namirnica bogatih proteinima koje žene starije od 50 godina trebaju jesti svaki tjedan
Za očuvanje mišićne i koštane snage
7 namirnica bogatih proteinima koje žene starije od 50 godina trebaju jesti svaki tjedan
Zapečena tjestenina: Recepti sa sirom, piletinom, vrhnjem i ostalo
10 recepata
Zapečena tjestenina: Recepti sa sirom, piletinom, vrhnjem i ostalo
zabava
"Sve balkanske mame ikad": Objava postala hit u regiji, reagira li i vaša mama ovako?
LOL
"Sve balkanske mame ikad": Objava postala hit u regiji, reagira li i vaša mama ovako?
Rastavio TV kako bi otkrio što izaziva mrlje na ekranu pa požalio otkriće
Samo za hrabre
Rastavio TV kako bi otkrio što izaziva mrlje na ekranu pa požalio otkriće
Obavijest u zgradi nasmijali društvene mreže! Biste li se vi pojavili?
Urnebesno
Obavijest u zgradi nasmijala društvene mreže! Biste li se vi pojavili?
tech
Revolucionalna i izuzetno učinkovita metoda, mogla bi liječenje raka prebaciti iz bolnica u domove pacijenata
Fototermalna terapija
Revolucionalna i izuzetno učinkovita metoda, mogla bi liječenje raka prebaciti iz bolnica u domove pacijenata
Sreća po uputama umjetne inteligencije: ChatGPT donio Amerikanki sreću i više od 90.000 eura
Gubimo li posve kontrolu?
Sreća po uputama umjetne inteligencije: ChatGPT donio Amerikanki sreću i više od 90.000 eura
Nevidljivi stanovnici našeg neba otkrili nov i moćan alat u potrazi za izvanzemaljskim životom
Zanimljivo otkriće
Nevidljivi stanovnici našeg neba otkrili nov i moćan alat u potrazi za izvanzemaljskim životom
sport
Preminuo poznati španjolski vratar Jose Manuel Ochotorena
Počivao u miru
Jutro nakon El Clasica donijelo tugu: Preminuo legendarni španjolski nogometaš
Španjolci otkrili što je Vinicius izgovorio Xabiju Alonsu zbog zamjene u El Clasicu
Psovao, vikao...
VIDEO Čitali mu s usana! Španjolci otkrili što je Vinicius izgovorio Xabiju Alonsu, pala i prijetnja...
Vinicius krenuo na Yamala, a onda je njegov prijatelj Brazilac Raphinha izabrao stranu i šokirao!
sukob godine!
VIDEO Vinicius krenuo na Yamala, a onda je njegov prijatelj Brazilac Raphinha izabrao stranu i šokirao!
tv
Supertalent: Nicolas od srca poručio Martini: "Pobrinut ću se da tvoj zlatni gumb bude vrijedan!"
ČESTITAMO!
Nicolas od srca poručio Martini: "Pobrinut ću se da tvoj zlatni gumb bude vrijedan!"
MasterChef: Josipov odgovor na Stjepanovo pitanje u Selmi pobudio nemir: "Ja ne podržavam laž!"
NAPETO!
Josipov odgovor u Selmi pobudio nemir: "Ja ne podržavam laž!"
Supertalent: Nicolas s Filipina emotivnom izvedbom rasplakao žiri!
KAKVA EPIZODA!
Nicolas s Filipina emotivnom izvedbom rasplakao žiri!
putovanja
Perilica za pranje ljudi japanske tvrtke Science Co.
Novo doba
Japanci su napravili perilicu za pranje ljudi, a evo kako funkcionira
Jedan grad, dvije države: Znate li kuda prolazi načudnija državna granica na svijetu?
Pazite kamo stajete
Jedan grad, dvije države: Najčudnija državna granica na svijetu prolazi Europom
Tjedni jelovnik jednostavna i jeftina jela od 27.10. do 2.11. 2025.
Tjedni jelovnik
Bez kompliciranja i suvišnih sastojaka: 7 cjenovno prihvatljivih i finih jela za svaki dan ovoga tjedna
novac
Hrvatima omiljeni modni brend zatvorio 135 dućana, ali povećao prodaju i dobit. "Uvijek nudimo najbolju vrijednost za novac"
iznad očekivanja
Hrvatima omiljeni modni brend zatvorio 135 dućana, ali povećao prodaju i dobit. "Uvijek nudimo najbolju vrijednost za novac"
Najbolji dan u povijesti švedske kompanije – dionice lete nakon izvještaja o zaradi
Burze se užarile
Najbolji dan u povijesti švedske kompanije – dionice lete nakon izvještaja o zaradi
Bitka na Pacifiku: Što to dvije najmoćnije države svijeta traže oko Cookovog Otočja, a nije nafta?
Strateška utrka
Bitka na Pacifiku: Što to dvije najmoćnije države svijeta traže oko Cookovog Otočja, a nije nafta?
lifestyle
Doris Dragović u bijelim tenisicama na koncertu u Makarskoj
UVIJEK SVOJA
Doris Dragović: Najudobnije tenisice i hlače u "najjesenskijoj" boji za koncert u Makarskoj
Ulična moda Zagreb u čipkastim najlonkama i robusnim čizmama
Privukla poglede
Plavuša iz centra Zagreba: Čipkaste najlonke kojima su robusne čizme fantastičan par
Najvažnije stvari koje moramo znati prije uzimanja magnezija
INFORMIRAJTE SE
Nije potpuno bezopasan: Tri ključne stvari koje trebate znati prije nego uzmete magnezij
sve
Nadja Marina u petoj emisiji showa Supertalent
''Nažalost, plesati ne znaš...''
Oštar komentar Martine Tomčić: ''Žao mi je što ovakvu ljepotu prosipaš za jeftine pare''
Priča o Nadji Marini iz Supertalenta
senzacija s društvenih mreža
Tko je djevojka koja je podigla prašinu u Supertalentu? Njezin ples s Milom Kitićem vidjeli su milijuni!
Nicholas Ypil u petoj emisiji showa Supertalent
''O moj Bože, što je ovo?!''
Draga Martina, potpuno razumijemo tvoje suze: ''Ovo je jedan od najljepših vokala u Supertalentu ikada!''
Piletina u umaku od vina
coq au vin blanc

Čudesno francusko jelo koje slavu duguje žilavom mesu: Recept za meku piletinu u prefinom umaku

Polagano kuhanje omogućuje da se svi okusi sjedine: temeljac dobiva dubinu i bogatstvo okusa zahvaljujući slanini i gljivama, a vino i vermut daju svježinu. U međuvremenu, povrće i piletina postaju mekani i sočni, savršeno kuhani... NASTAVI ČITATI

Vezani sadržaj

 
Upravljaj obavijestima
© Punkufer
  • Impressum
  • Marketing
  • Uvjeti korištenja
  • Zaštita privatnosti
  • Politika o kolačićima

404image

Pun ti je kufer
uvijek istih priča i tema?

Prijavi se na naš
newsletter
i vidjet ćeš
da ćemo kliknuti ;)

Please don't insert text in the box below!
close