Bouillabaisse (č. bujabes) je jelo ribara, a iako se rado jede na francuskoj mediteranskoj obali, za originalni recept se uzima onaj koji potječe iz Marseillea, napisan još u prvoj polovici 19. stoljeća. Ta gusta mediteranska juha slična je našem brudetu. U bouillabaisse idu razne vrste bijele svježe ribe, škarpina, maslinovo ulje i šafran,  a dodaju se i rakovi, lignje, dagnje... 

Tradicipnalno se poslužuje uz dodatak rouillea (č. ruja) odnosno gustog umaka koji se često koristi kao ukras ribljim jelima. Sastoji se od češnjaka, šafrana, čili papričica, maslinovog ulja, krušnih mrvica, a ponekad i žumanjaka.

Sastojci za bouillabaisse:

  • 120 ml maslinovog ulja
  • 150 g nasjeckanog luka
  • 90 g nasjeckanog poriluka
  • 4 usitnjena češnja češnjaka
  • 2 ili 3 velike, zrele rajčice (nasjeckane)
  • 2,5 l vode
  • grančice svježeg začinskog bilja: majčina dušica, peršin, listovi komorača i bosiljak (u bilo kojoj kombinaciji)
  • ½ žličice šafrana
  • 1/2 - 1 žlice soli
  • 2 kg ribljih glava i kosti te ljuski rakova
  • 450 g očišćenih škampa ili kozica (ljuske sačuvajte za temeljac)
  • 450 g bakalara ili oslića, narezanog na velike komade
  • 450 g dagnji, očišćenih
  • Hrskavi kruh, narezan, za posluživanje

Rouille

  • 2 pečene i oguljene crvene paprike (može i iz staklenke)
  • ½ žličice mljevenog kajenskog papra ili više po ukusu
  • 1 žlica svježeg soka od limuna
  • 1 oguljeni češanj češnjaka
  • 30 g krušnih mrvica ili mljevenih badema
  • 15 g svježeg lišća peršina
  • 1/2 žličice soli, ili po ukusu
  • 75 ml maslinovog ulja

Priprema:

  1. Zagrijte ulje u velikom loncu na srednje jakoj vatri.
  2. Dodajte luk i poriluk pa pržite dok ne omekšaju.
  3. Umiješajte češnjak i pržite minutu dok ne zamiriše, zatim dodajte rajčice, vodu, začinsko bilje, šafran, sol te riblje kosti i ljuske rakova. Pustite da lagano kuha, a zatim smanjite vatru. Kuhajte 30 minuta pa procijedite juhu.
  4. Ulijte juhu natrag u veliki lonac i zakuhajte. Dodajte rakove i kuhajte minutu-dvije.
  5. Dodajte ostatak ribe i školjke, poklopite i kuhajte dok se dagnje ne otvore (nekoliko minuta). Kušajte juhu i po potrebi dodajte još soli i svježe mljevenog papra.
  6. Napravite rouille: Izmiskajte sve sastojke osim maslinovog ulja dok ne postane glatko pa polako ulijevajte maslinovo ulje miksajući dok ne dobijete pastu.
  7. Popržite ili tostirajte kruh pa ga pošpricajte maslinovim uljem. Poslužite juhu s kruhom i rouilleom.

 

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju