Jeste li ikada probali Bjelovarski kvargl? Riječ je o proizvodu dobivenom od svježeg kravljeg sira koji se nakon ocjeđivanja miješa sa soli i mljevenom paprikom te oblikuje u male šiljaste stošce koji se podvrgavaju postupku sušenja i dimljenja.

Karakterizira ga oblik šiljatog stošca – promjera od 40 do 65 milimetara te visine od 70 do 100 milimetara, blago kiselkasti i pikantan okus te aroma dima. Prosječan Bjelovarski kvargl ima masu od 60 do 110 grama te udio od 14,5 grama masti na 100 grama proizvoda.

Pretpostavlja se da je došao u bjelovarski kraj u doba carice Marije Terezije – između 1765. i 1787. godine. I danas se radi ručno, a odnedavno je ušao u europski registar zaštićenih oznaka izvornosti i zaštićenih oznaka zemljopisnog podrijetla. Zahtjev za zaštitu podnesen je još potkraj 2016. godine, a sada je postao 25. hrvatski proizvod koji smo zaštitili u Europskoj uniji.

Hrvatska ima 25 poljoprivrednih i prehrambenih proizvoda čiji je naziv registriran u Europskoj uniji kao zaštićena oznaka izvornosti ili zaštićena oznaka zemljopisnog podrijetla. Uz naziv Bjelovarski kvargl, registrirani su i Krčki pršut, Ekstra djevičanskog maslinovo ulje Cres, Neretvanska mandarina, Ogulinski kiselo zelje / Ogulinski kiseli kupus, Baranjski kulen, Lički krumpir, Istarski pršut / Istarski pršut, Drniški pršut, Dalmatinski pršut, Poljički soparnik / Poljički zeljanik / Poljički uljenjak, Zagorski puran, Krčko maslinovo ulje, Korčulansko maslinovo ulje, Paška janjetina, Šoltansko maslinovo ulje, Varaždinsko zelje, Slavonski kulen / Slavonski kulin, Međimursko meso 'z tiblice, Slavonski med, Lička janjetina, Istra, Paška sol, Zagorski mlinci i Paški sir.

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju