Vjeruje se kako je pound cake ili biskvitni kolač, kako se danas često zove, izumljen 1700-tih u Engleskoj. Dobio je ime pound po istoimenoj mjernoj jedinici, koja obuhvaća 453 grama. U kolaču su se, naime, koristile identične količine – 453 grama – brašna, šećera, jaja i maslaca.
Velike količine ova četiri važna sastojka rezultirala su teškom tortom koja je mogla nahraniti velik broj ljudi. Iako su se s vremenom omjeri promijenili kako biste dobili manju, lakšu i sočniju varijantu, ime kolača zadržalo se do današnjih dana.
Ovaj biskvitni kolač bit će još finiji ako ga aromatizirate neodoljivim okusima citrusnog voća poput limuna i limete. Koristite koricu citrusnog voća samo ako raspolažete organski uzgojenim namirnicama koje nisu špricane.
Sastojci za biskvitni kolač od limuna i limete:
- 400 g bijelog šećera
- 240 g brašna
- 230 g maslaca
- 5 velikih jaja
- 1,5 žlica limunova soka
- 1,5 žlica soka limete
- 1 žlica fino naribane korice limuna
- 1 žlica fino naribane korice limete
- ¼ čajne žličice praška za pecivo
- prstohvat soli
Priprema biskvitnog kolača od limuna i limete:
- Zagrijte pećnicu na 160 Celzijevih stupnjeva.
- Ostavite maslac da dosegne sobnu temperaturu pa ga onda mikserom pretvorite u glatku kremu.
- Postepeno dodajte 300 grama šećera u maslac i miksajte četiri do pet minuta, dok se sastojci ne sljube.
- U smjesu dodajte jedno po jedno jaje te koricu limete i limuna.
- Prosijajte brašno s nešto soli i praškom za pecivo pa suhe sastojke postepeno stavite u maslac, jaja i šećer.
- Prebacite smjesu u namašćeni kalup za kruh i stavite peći u prethodno zagrijanu pećnicu oko 75 minuta. Čačkalicom provjerite je li kolač pečen.
- Pustite da se kolač hladi u kalupu dok pripremate glazuru.
- U lončiću pomiješajte limunov sok, sok limete i 100 grama šećera. Kuhajte glazuru nekoliko minuta na laganoj temperaturi dok se šećer ne rastopi.
- Premažite toplu glazuru preko kolača. Pustite da se kolač ohladi do kraja pa ga tek onda poslužite. Neki tvrde da je još bolji kad se ohladi u hladnjaku preko noći te posluži hladan sljedeći dan. Dobar tek!
Bogat, ali nježan: "Kolač tisuću slojeva", koji se radi za Božić i Novu godinu +0