Vjeruje se kako je pound cake ili biskvitni kolač, kako se danas često zove, izumljen 1700-tih u Engleskoj. Dobio je ime pound po istoimenoj mjernoj jedinici, koja obuhvaća 453 grama. U kolaču su se, naime, koristile identične količine – 453 grama – brašna, šećera, jaja i maslaca.

Velike količine ova četiri važna sastojka rezultirala su teškom tortom koja je mogla nahraniti velik broj ljudi. Iako su se s vremenom omjeri promijenili kako biste dobili manju, lakšu i sočniju varijantu, ime kolača zadržalo se do današnjih dana.


Ovaj biskvitni kolač bit će još finiji ako ga aromatizirate neodoljivim okusima citrusnog voća poput limuna i limete. Koristite koricu citrusnog voća samo ako raspolažete organski uzgojenim namirnicama koje nisu špricane.

Sastojci za biskvitni kolač od limuna i limete:

  • 400 g bijelog šećera
  • 240 g brašna
  • 230 g maslaca
  • 5 velikih jaja
  • 1,5 žlica limunova soka
  • 1,5 žlica soka limete
  • 1 žlica fino naribane korice limuna
  • 1 žlica fino naribane korice limete
  • ¼ čajne žličice praška za pecivo
  • prstohvat soli

Priprema biskvitnog kolača od limuna i limete:

  1. Zagrijte pećnicu na 160 Celzijevih stupnjeva.
  2. Ostavite maslac da dosegne sobnu temperaturu pa ga onda mikserom pretvorite u glatku kremu.
  3. Postepeno dodajte 300 grama šećera u maslac i miksajte četiri do pet minuta, dok se sastojci ne sljube.
  4. U smjesu dodajte jedno po jedno jaje te koricu limete i limuna.
  5. Prosijajte brašno s nešto soli i praškom za pecivo pa suhe sastojke postepeno stavite u maslac, jaja i šećer.
  6. Prebacite smjesu u namašćeni kalup za kruh i stavite peći u prethodno zagrijanu pećnicu oko 75 minuta. Čačkalicom provjerite je li kolač pečen.
  7. Pustite da se kolač hladi u kalupu dok pripremate glazuru.
  8. U lončiću pomiješajte limunov sok, sok limete i 100 grama šećera. Kuhajte glazuru nekoliko minuta na laganoj temperaturi dok se šećer ne rastopi.
  9. Premažite toplu glazuru preko kolača. Pustite da se kolač ohladi do kraja pa ga tek onda poslužite. Neki tvrde da je još bolji kad se ohladi u hladnjaku preko noći te posluži hladan sljedeći dan. Dobar tek!

Bogat, ali nježan: "Kolač tisuću slojeva", koji se radi za Božić i Novu godinu Lapis cake - 3 Lapis cake - 4 Lapis cake - 1 +0 Lapis cake - 2

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju