Folegandros često uspoređuju sa Santorinijem. Ovo ne čudi jer se taj grčki otok nalazi u istoj otočnoj skupini kao i Santorini, a dijeli i neke zajedničke arhitektonske značajke – poput pitoresknih kuća napravljenih od bijelog kamena.

Štoviše, Folegandros je manja i mirnija alternativa razvikanom Santoriniju koju posjećuje oko dva milijuna ljudi svake godine. Ako se ne želite probijati kroz rijeku turista i boriti za slobodno mjesto na plaži, radije posjetite ovaj grčki otok koji se prostire na 32 četvorna kilometra u skupini Cikladi.


Na Folegandrosu živi tek 600-tinjak stanovnika – ponajviše u lučkom mjestu Karavostasis, u "glavnom gradu" Chora i mjestašcu Ano Meria. Za usporedbu, na Santoriniju obitava malo više od 15.000 stanovnika.

Chora je definitivno jedno od najfotogeničnijih mjesta na otoku. Prepuno je tradicionalnih bijelih kuća s plavim prozorima, popločenim pitoresknim ulicama i posudama ispunjenim šarenim cvijećem.

Pitoreskne kuće od bijelog kamena Pitoreskne kuće od bijelog kamena (Foto: Shutterstock)

Izgrađena je tijekom srednjeg vijeka na visokoj litici s koje se pruža nevjerojatan pogled na Egejsko more. Poseban je doživljaj iz Chore promatrati zalazak sunca koji oboji sve kuće u zapanjujuće zlatne nijanse.

Ne zaboravite iskušati tradicionalne grčke specijalitete u malim restorančićima oko trga Pounta niti se uspeti kamenitom cik-cak stazom do crkve Panagia, koja se izdiže iznad grada.

Ako ste tip osobe koja voli miran odmor začinjen kupanjem i izležavanjem na plaži, Folegandros je dobar izbor. Ponosi se malim skrovitim uvalama, netaknutim plažama i blistavim plavetnilom Egejskog mora.

Katergos je najpopularnija plaža na otoku. Riječ je pješčanoj i šljunkovitoj plaži na jugoistočnom dijelu Folega koja je zaklonjena od znatiželjnih pogleda. Domaće stanovništvo kupa se i u Agiosu Nikolaosu te na pješčanoj plaži Agali.

Živa na termometru dovoljno je divlja da ipak nevoljko izbjegnemo grčku musaku, za koju kažu kako je bila omiljeno jelo bogova. Ukusan tzatziki, koji se priprema od jogurta, svježeg krastavca, češnjaka i mirisnih začina, umak je koji će upotpuniti gyros i pripremiti vas na ukusan koktel na grčkoj plaži koja izgleda kao živa razglednica. Iako je lijepo sanjariti kako putujemo u Grčku, svaka fantazija ostvaruje se u obližnjem Lidlu, koji u svojoj ponudi slasnih delicija u tjednu okusa Grčke donosi dašak gastroluksuza dostojnog i najzahtjevnijeg nepca. 
 

Nova StudioSadržaj je napravljen u produkciji Nova Studija, native tima Nove TV, u suradnji s partnerom LIDL po najvišim profesionalnim standardima.

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju