Ako ste ikada imali borbu, sa sobom ili ukućanima, oko toga treba li za doručak jesti ono što je zdravo ili ono što je fino – tome je došao kraj. Barem ako volite palačinke.
Ovaj recept za američke palačinke sa zobenim pahuljicama pun je pogodak jer obogaćuje obične palačinke vlaknima i proteinima, pa ćete dulje biti siti, a jednako uživati u okusu palačinki. Bez brige, one će i dalje biti meke i pahuljaste, što je bitno za američke palačinke s obzirom na to da su deblje od "naših".
Jedino je bitno da ne požurujete stvar i ne preskačete prvi korak: namakanje zobenih pahuljica. Omekšana zob neprimjetno će se stopiti s ostalim sastojcima i vi ćete bez grižnje savjesti uživati u (skoro sasvim) zdravom doručku. I što je najbolje, ispečene palačinke možete čuvati u hermetički zatvorenoj posudi u hladnjaku do pet dana, tako da, uz malo organizacije, možete imati spreman doručak za čitav tjedan. Mijenjajte preljeve i kombinirajte palačinke sa sezonskim ili zamrznutim voćem i garantirano vam neće dosaditi.
Vrijeme pripreme: 35 minuta.
Sastojci za američke palačinke sa zobenim pahuljicama:
- 80 g zobenih pahuljica
- 240 ml mlijeka
- 2 jaja
- 15 g maslaca (plus za pečenje)
- 5 g šećera
- 80 g brašna
- 1 prašak za pecivo
- prstohvat soli
- prstohvat mljevenog cimeta (po želji)
Priprema američkih palačinki sa zobenim pahuljicama:
- Namočite zobene pahuljice u mlijeku u velikoj zjkeli i ostavite da odstoje 10 minuta dok ne omekšaju. Za to vrijeme na pari ili na laganoj vatri otopite maslac i ostavite da se ohladi.
- Dodajte maslac, jaja i šećer u omešane pahuljice i miješajte dok ne dobijete jednoličnu smjesu. Dodajte brašno, prašak za pecivo, sol i cimet (po želji) i miješajte dok se sve ne sjedini. Pustite da smjesa odstoji još 5 minuta. U međuvremenu zagrijte veliku tavu na srednje jakoj vatri.
- Dodajte otopljeni maslac u tavu i u tavu i promiješajte da prekrije dno. Žlicom ubacujte smjesu u tavu – 2 žlice smjese bit će dovoljne za jednu palačinku. Pecite ih istodobno onoliko koliko vam stane u tavu. Pecite dok se na površini ne pojave mjehurići, rubovi se ne počnu odvajati od tave i donja strana palačinki ne poprimi zlatno-smeđu boju, oko 3 minute sa svake strane.
- Premažite tavu maslacem za svaku novu turu i ponovite dok ne potrošite svu smjesu.
- Prelijte medom, javorovim ili čokoladnim sirupom te poslužite sa svježim ili smrznutim voće i šlagom.
Taman zreo! Jednostavni načini uz koje ćete uvijek prepoznati dobar avokado +0