• Hrana i piće
  • Putovanja
  • Aktualno
  • Zanimljivosti
  • Škola kuhanja
  • Želim više
  • Preporuke
Upravljaj obavijestima

Prati nas

  • Impressum
  • Uvjeti korištenja
  • Zaštita privatnosti
  • Politika o kolačićima
close image
  • Dnevnik.hr
  • Vijesti
  • Sport
  • Showbizz
  • Lifestyle
  • Tech
  • Zdravlje
  • Biznis
  • Zabava
  • Teen
  • Tv
Hrana i piće #kako kuhati

5 namirnica koje je bolje držati što dalje od pećnice

Dugim kuhanjem ili pečenjem avokado postaje kašast, gubi lijepu boju i postaje neprivlačan, a na popisu namirnica koje su ukusne u što originalnijem obliku zasigurno je i omiljeni namaz od žumanjaka...

Punkufer avatar placeholder
punkufer.hr 22.11.2019 09:31 komentari
viber Created with Sketch.
Jaja na kajganu s avokadom
Jaja na kajganu s avokadom (Foto:Getty Images)

Galerija Jaja na kajganu s avokadom 2 Smoothie od avokada i kefira 2 Rolice od lososa i svježeg sira 2 Majoneza 2

U trendu Kuća za odmor Wild Rose kod Samobora - 6 Kuća za odmor Wild Rose Mir, tišina i pogled za pamćenje: Šarmantna kuća kod Samobora koja će vas osvojiti na prvu Pelješki tunel - 1 U carstvu dingača Tunel koji je promijenio lice Pelješca: "Nema toga tko ne zastane pred ovom ljepotom" Shortbread millionaire začinjen s božićnim začinima Tri sloja savršenstva Ove božićne kocke stvorene su za milijunaše, jako su fine i nije ih teško napraviti

Svatko ima prijatelja s nekom bizarnom prehrambenom navikom poput stavljanja majoneze na vruću tjesteninu, guštanja u špeku s čokoladnim namazom ili pohanja svega što se može obložiti mrvicama i gurnuti u vruće ulje, ali avanturizam u kuhinji često ne ide pod ruku s gurmanskim pogledom na hranu.

Kreativnost u kuhinji je vrlina, ali ne i u onim slučajevima kad kvarimo finu i zdravu namirnicu pogrešnom tehnikom pripreme ili kombiniranjem s drugim okusima na granici jestivosti. Nitko ne brani da pržimo kozice u čips ili stavljamo tartufe u umak koji se krčka satima, ali logika nalaže da ne bacamo novac u vatru.
Čitava znanost leži iza temperatura na kojima se hrana poslužuje.

Percepcija okusa pada kada se temperatura hrane penje iznad 35 °C jer živci šalju upozorenje da se događa nešto potencijalno opasno. Čak i da osjećamo okus, ne pridajemo mu previše pozornosti.

Studija koja je ispitivala način na koji doživljavamo okus tople i hladne hrane pokazuje da različito doživljavamo okus sira posluženog na 5 °C, 12 °C i 21 °C. Znanstvenicima je bilo najteže procijeniti okus najtoplijeg sira. Promjenu okusa možemo najbolje osjetiti na primjeru sladoleda koji se topljenjem čini sve slađi, dok se primjerice pivo čini sve gorče.

Sladoled Sladoled (Foto: Getty Images)

Kako bi ispitali utjecaj topline na okusne pupoljke stručnjaci su naizmjenično hladili i grijali jezike ispitanika te zaključili da toplina na vrhu jezika stvara iluziju slatkoće, a hladnoća – slani ili kiseli okus.

Na popisu hrane koja ne trpi pretjerano eksperimentiranje s visokim temperaturama zasigurno je ona koja slast duguje upravo svojim originalnim karakteristikama, poput kremoznosti ili hrskavosti, te aromatičnim svojstvima.

Avokado

"Čarolija avokada je da ga držite podalje od vatre i jedete svježeg", parola je brojnih kuhara, uključujući i nagrađivanog kuhara Aaróna Sáncheza, vjernog latinoameričkoj kuhinji

Što se dulje grije, to će brže izgubiti hladnu, kremastu strukturu zbog koje ga i volimo. Dugim kuhanjem ili pečenjem postaje kašast, gubi lijepu boju i postaje neprivlačan.

Smoothie od avokada i kefira Smoothie od avokada i kefira (Foto: Getty Images)

Dimljeni losos

Dimljeni losos je delikatesa, mnogima najukusnija sirova na hladnim platama, u društvu s rižom – bilo kao dio europskog rižota ili azijskih kombinacija.

Iako može podnijeti kratku termičku obradu, šteta ga je ubaciti u složence od krumpira ili tjestenine pa peći u pećnici – osim ako imate hrpu lososa koji treba potrošiti, a alternativa je bacanje u smeće. Kuhari ga griju na tavi kratko ili ga ubacuju na kraju recepta jer se pečenjem isušuje i postaje tvrd.

Majoneza

Majoneza je po definiciji hladni umak koji se priprema od svježih žumanjaka i ulja, i zašto ga ne bismo ostavili takvim – hladnim.

Naravno da toplina zagrijanog kruha ili krumpira ne smeta – ponekad čak lijepo ohladi krumpiriće pa ih možemo brže početi jesti, no dodavanje majoneze u kolače, marinade ili jela koja se dugo pripremaju bolje je izbjeći.

Osim što se emulzija može "razbježati" i promijeniti strukturu, teško da ćete naći jelo čija je tajna savršenog okusa u majonezi koja se dugo krčka.

Kefir - 3 Hrana i piće Prirodni "antibiotik": Napitak za manje od 1 eura koji bismo trebali piti svaki dan

Kiseli krastavci

Zimnica iz pećnice rijetko kad postaje delicija. Kiseline koje dižu jelo, čiste nepce i otvaraju druge okuse bolje je dobiti dodavanjem octa ili limunova soka jer ćemo tako imati i bolju kontrolu nad krajnjim rezultatom.

Sama pomisao na sušene kisele krastavce većini ljudi ne budi pozitivne asocijacije pa zašto ih ne bismo iskoristili u najslasnijem, svježem obliku – što dalje od pećnice.

Zelena salata

Teško da možemo zamisliti salatu na visokoj temperaturi kako čini nešto drugo nego se isušuje i nestaje. Čemu pokvariti hrskavost kristalke ili nježnu strukturu puterice?

Aromatične salate poput rikole ili konkretniji listovi radiča još se i mogu pronaći blizu vatre, ali prvenstveno kao kremaste juhe ili rižota.

12 namirnica s najviše pesticida: Kralj povrća pri vrhu ljestvice najštetnijih 1. Jagode Celer 10. Rajčice +9 9. Kruške

  • #kako kuhati
  • #Majoneza
  • #losos
  • #Šalata
  • #avokado
viber Created with Sketch.
inspirativno najčitanije
Kako napraviti vruću sangriju?
Začinjena i tako fina
Bolje od kuhanog vina? Recept za vruću sangriju idealnu za hladnu zimu
Uskoro u Istri: Jedan restoran i tri vrhunska chefa koja će promijeniti gastronomsku sliku Poreča
Harry's Piccolo
Uskoro u Istri: Jedan restoran i tri vrhunska chefa koja će promijeniti gastronomsku sliku Poreča
Božićna bajka na 930 metara: Bogat program u idili Parka prirode Učka
Od 12. do 14. prosinca
Božićna bajka na 930 metara: Bogat program u idili Parka prirode Učka
Putevima rudara: Uzbudljiva šetnja u prošlost Istre uz vino i slasne zalogaje za 0 eura
Stazom svete Barbare
Putevima rudara: Uzbudljiva šetnja u prošlost Istre uz vino i slasne zalogaje za 0 eura
Adventi u susjedstvu: gdje još doživjeti blagdansku čaroliju!
Zimske čari
Advent u susjedstvu: Kamo otputovati kako biste doživjeli najbolju blagdansku čaroliju?
Wolt ponudio digitalno rješenje za ručak na poslu – stiže Wolt for Work!
Oglas
Wolt ponudio digitalno rješenje za ručak na poslu – stiže Wolt for Work!
Tjedni jelovnik zimska jela od 1.12. do 7.12. 2025.
Tjedni jelovnik
Bez puno kompliciranja i truda: 7 jela savršenih za zimu za svaki dan ovoga tjedna
Na sjeveru Italije: Trentino plaća do sto tisuća eura da se onamo preselite
Primamljiva ponuda
Na predivni sjever: Italija vam plaća do sto tisuća eura da se onamo preselite
Tunel koji je promijenio lice Pelješca: "Nema toga tko ne zastane pred ovom ljepotom"
U carstvu dingača
Tunel koji je promijenio lice Pelješca: "Nema toga tko ne zastane pred ovom ljepotom"
Mir, tišina i pogled za pamćenje: Šarmantna kuća kod Samobora koja će vas osvojiti na prvu
Kuća za odmor Wild Rose
Mir, tišina i pogled za pamćenje: Šarmantna kuća kod Samobora koja će vas osvojiti na prvu
Božićna verzija shortbread millionaire kolača recept
Tri sloja savršenstva
Ove božićne kocke stvorene su za milijunaše, jako su fine i nije ih teško napraviti
Recept za rimske njoke: Savršeni prilog dostojan svečanog ručka
Bolji od običnih?
Recept za rimske njoke: Savršeni prilog dostojan svečanog ručka

Nastavi čitati

Ne propustite ni ovo
vijesti
Danilo K.: Ukrajinac koje je ubijen u Beču. Policija objavila detalje
SLAŽE SE MOZAIK UBOJSTVA
Ovo je brutalno ubijeni sin političara: Mučili su ga i živog zapalili u Mercedesu
Alarmantno stanje u Njemačkoj! "Gubimo tlo pod nogama, ovo je slobodni pad"
stiglo upozorenje
Alarmantno stanje u Njemačkoj: "Gubimo tlo pod nogama, ovo je slobodni pad!"
Zadar: Smrtno stradao muškarac prilikom rekonstrukcije ceste
tijekom posla
Užas u Dalmaciji: Poginuo radnik na cesti, kolega ga udario vozilom?
show
Ana Rucner komentirala vezu s partnerom Markom Duvnjakom
''stvari se katkad...''
Ana Rucner o vezi i partneru: ''Reći ću vrlo iskreno, dalje idem sama...''
U 6 ujutro puna crkva vjernika - bili smo na zornici!
lijepa tradicija
U 6 ujutro puna crkva vjernika: Bili smo na zornici!
Ruben Van Gucht podigao prašinu najnovijom fotkom na Instagramu
evo tko je ona
Suprug Blanke Vlašić javno objavio prisnu fotku s mlađahnom ljepoticom
zdravlje
Kada i kako piti omega-3 kapsule? Ovo morate znati prije nego ih krenete uzimati
Piše nutricionistica
Kada i kako piti omega-3 kapsule? Ovo morate znati prije nego ih krenete uzimati
Šokantno otkriće: Lijek koji žene već godinama koriste mogao bi spriječiti najagresivniji rak dojke!
Važno za žene u rizičnoj skupini
Šokantno otkriće: Lijek koji žene već godinama koriste mogao bi spriječiti najagresivniji rak dojke!
Koje meso ima najviše proteina? Pogledajte tablicu
Uključujući i ribu
Koje meso ima najviše proteina? Pogledajte tablicu
zabava
Mladi vozač nasmijao promet natpisom na vozilu! Pogledajte što je napisao
Urnebesno
Mladi vozač nasmijao promet natpisom na vozilu! Pogledajte što je napisao
Ovo bi trebali vidjeti Nijemci": Još jedan prizor s Balkana postao hit na društvenim mrežama
Jao…
Ovo bi trebali vidjeti Nijemci": Još jedan prizor s Balkana postao hit na društvenim mrežama
Majstor očitao lekciju iz parkiranja i skupio više od 40 milijuna pregleda
Wow!
Majstor očitao lekciju iz parkiranja i skupio više od 40 milijuna pregleda
tech
Stanovnici se pobunili protiv robotaksija: Ne mogu spavati i pod stalnim su stresom
Neočekivani problemi
Stanovnici se pobunili protiv robotaksija: Ne mogu spavati i pod stalnim su stresom
Otkrivena skrivena kombinacija koja ubrzava starenje mozga i povećava rizik od Alzheimerove bolesti
Mnogi nisu svjesni
Otkrivena skrivena kombinacija koja ubrzava starenje mozga i povećava rizik od Alzheimerove bolesti
Otkrivena neočekivana ranjivost AI chatbotova: Odgovaraju na apsolutno sve upite ako im se govori ovim riječnikom
Zanimljivo i zabrinjavajuće
Otkrivena neočekivana ranjivost AI chatbotova: Odgovaraju na apsolutno sve upite ako im se govori ovim riječnikom
sport
VIDEO Španjolci ogorčeni prizorima s Camp Noua: "Ljudska bića ovo ne zaslužuju..."
Skupa mjesta
VIDEO Španjolska bruji o prizoru s Camp Noua: "Ljudska bića ovo ne zaslužuju..."
Trener Kocaelispora demantirao glasine da Petković napušta klub: "Dopustite mi da kažem ovo..."
Jasno i glasno
Trener Kocaelispora: "Bruno Petković napušta klub? Dopustite mi da kažem ovo..."
Užasna vijest iz Dinama: Mateo Lisica ima monokuleozu
Čeka ga pauza
Užasna vijest iz Dinama: Krilni napadač ima mononukleozu
tv
MasterChef: Večeras u MasterChefu kandidati se bore za titulu izazivača - tko će biti najbolji?
NOVI IZAZOV
Večeras u MasterChefu kandidati se bore za titulu izazivača - tko će biti najbolji?
MasterChef: Jurica smatra da je jedan kandidat trebao ispasti prije njega! Pogađate li o kome se radi?
NAPUSTIO MASTERCHEF
Jurica smatra da je jedan kandidat trebao ispasti prije njega! Pogađate li o kome se radi?
MasterChef: Mark se u stres testu fokusirao samo na jednu stvar: "Cilj je izbaciti Otta van!"
NIJE USPIO
Mark se u stres testu fokusirao samo na jednu stvar: "Cilj je izbaciti Otta van!"
putovanja
Mir, tišina i pogled za pamćenje: Šarmantna kuća kod Samobora koja će vas osvojiti na prvu
Kuća za odmor Wild Rose
Mir, tišina i pogled za pamćenje: Šarmantna kuća kod Samobora koja će vas osvojiti na prvu
Božićna verzija shortbread millionaire kolača recept
Tri sloja savršenstva
Ove božićne kocke stvorene su za milijunaše, jako su fine i nije ih teško napraviti
Tunel koji je promijenio lice Pelješca: "Nema toga tko ne zastane pred ovom ljepotom"
U carstvu dingača
Tunel koji je promijenio lice Pelješca: "Nema toga tko ne zastane pred ovom ljepotom"
novac
Loš dan za Putina: EU od 2026. trajno ukida sav uvoz ruskog plina nakon povijesnog dogovora
Parlament, Vijeće i Komisija složni
Loš dan za Putina: EU od 2026. trajno ukida sav uvoz ruskog plina nakon povijesnog dogovora
Poznati trgovački lanac odjeće i obuće na putu do bankrota. Sumnje vjerovnika izazvale su domino-efekt
ostalo 6 poslovnica
Poznati trgovački lanac odjeće i obuće na putu do bankrota. Sumnje vjerovnika izazvale su domino-efekt
Poput narko–država, ali još globalnije: Uspon "scam država" čije ekonomije počivaju na online prevarama
Imali više od 20.000 ljudi
Poput narko–država, ali još globalnije: Uspon "scam država" čije ekonomije počivaju na online prevarama
lifestyle
Recepti za božićne kolače
Nema čega nema
Za vas smo složile bogat popis recepata za božićne kolače, sitne i kremaste
Čitateljice birale koje ime im je ljepše - Lucija ili Mia
REZULTATI ANKETE
Nešto se promijenilo u 2025.: Ovo ime ponovno dokazuje da je – bezvremensko
Parfemi koji se na koži osjete satima
ISPLATIVA KUPOVINA
Ovih 12 parfema na koži se osjete 8, 10 pa i 12 sati. I uvijek su nam na listi želja
sve
Recepti za božićne kolače
Nema čega nema
Za vas smo složile bogat popis recepata za božićne kolače, sitne i kremaste
Ana Rucner komentirala vezu s partnerom Markom Duvnjakom
''stvari se katkad...''
Ana Rucner o vezi i partneru: ''Reći ću vrlo iskreno, dalje idem sama...''
U 6 ujutro puna crkva vjernika - bili smo na zornici!
lijepa tradicija
U 6 ujutro puna crkva vjernika: Bili smo na zornici!
Sarma
Sto ljudi...

Jaje u sarmi ili ne? "Sporni" sastojak koji je podijelio naciju našao se i u receptu starom 70 godina

Burek sa sirom, francuska salata s jabukom i smjesa za sarmu - s jajetom, samo su neka od spornih jela oko kojih rijetko tko nema čvrsti stav... NASTAVI ČITATI

Vezani sadržaj

  • Pečenje Hrana i piće
    Švercanje u kuhinji

    10 kuhinjskih trikova koje ćete zapamtiti: Genijalni savjeti koji štede živce, vrijeme i novac

  • Umak Hrana i piće
    Pre jednostavno

    Za jela puna okusa: Trik s tavom za savršeni gulaš ili raskošni mesni umak

  • Sarma Hrana i piće
    Sto ljudi...

    Jaje u sarmi ili ne? "Sporni" sastojak koji je podijelio naciju našao se i u receptu starom 70 godina

 
Upravljaj obavijestima
© Punkufer
  • Impressum
  • Marketing
  • Uvjeti korištenja
  • Zaštita privatnosti
  • Politika o kolačićima

404image

Pun ti je kufer
uvijek istih priča i tema?

Prijavi se na naš
newsletter
i vidjet ćeš
da ćemo kliknuti ;)

Please don't insert text in the box below!
close