• Hrana i piće
  • Putovanja
  • Aktualno
  • Zanimljivosti
  • Škola kuhanja
  • Želim više
  • Preporuke
Upravljaj obavijestima

Prati nas

  • Impressum
  • Uvjeti korištenja
  • Zaštita privatnosti
  • Politika o kolačićima
close image
  • Dnevnik.hr
  • Vijesti
  • Sport
  • Showbizz
  • Lifestyle
  • Tech
  • Zdravlje
  • Biznis
  • Zabava
  • Teen
  • Tv
Hrana i piće #kako kuhati

5 namirnica koje je bolje držati što dalje od pećnice

Dugim kuhanjem ili pečenjem avokado postaje kašast, gubi lijepu boju i postaje neprivlačan, a na popisu namirnica koje su ukusne u što originalnijem obliku zasigurno je i omiljeni namaz od žumanjaka...

Punkufer avatar placeholder
punkufer.hr 22.11.2019 09:31 komentari
viber Created with Sketch.
Jaja na kajganu s avokadom
Jaja na kajganu s avokadom (Foto:Getty Images)

Galerija Jaja na kajganu s avokadom 2 Smoothie od avokada i kefira 2 Rolice od lososa i svježeg sira 2 Majoneza 2

U trendu Klara Vrijedi probati Svijetla točka kaotičnog zagrebačkog kvarta: Pizzerija u kojoj se jedu uzbudljive napoletane Varivo od crveme leće i cvjetače Recept na žlicu Fino varivo s lećom i cvjetačom sjajan je izbor za ručak ili večeru, a bit će gotovo za 30-ak minuta Novi kviz općeg znanja - 12 15 nasumičnih pitanja Novi kviz općeg znanja: Za one koji žele znati (još) više

Svatko ima prijatelja s nekom bizarnom prehrambenom navikom poput stavljanja majoneze na vruću tjesteninu, guštanja u špeku s čokoladnim namazom ili pohanja svega što se može obložiti mrvicama i gurnuti u vruće ulje, ali avanturizam u kuhinji često ne ide pod ruku s gurmanskim pogledom na hranu.

Kreativnost u kuhinji je vrlina, ali ne i u onim slučajevima kad kvarimo finu i zdravu namirnicu pogrešnom tehnikom pripreme ili kombiniranjem s drugim okusima na granici jestivosti. Nitko ne brani da pržimo kozice u čips ili stavljamo tartufe u umak koji se krčka satima, ali logika nalaže da ne bacamo novac u vatru.
Čitava znanost leži iza temperatura na kojima se hrana poslužuje.

Percepcija okusa pada kada se temperatura hrane penje iznad 35 °C jer živci šalju upozorenje da se događa nešto potencijalno opasno. Čak i da osjećamo okus, ne pridajemo mu previše pozornosti.

Studija koja je ispitivala način na koji doživljavamo okus tople i hladne hrane pokazuje da različito doživljavamo okus sira posluženog na 5 °C, 12 °C i 21 °C. Znanstvenicima je bilo najteže procijeniti okus najtoplijeg sira. Promjenu okusa možemo najbolje osjetiti na primjeru sladoleda koji se topljenjem čini sve slađi, dok se primjerice pivo čini sve gorče.

Sladoled Sladoled (Foto: Getty Images)

Kako bi ispitali utjecaj topline na okusne pupoljke stručnjaci su naizmjenično hladili i grijali jezike ispitanika te zaključili da toplina na vrhu jezika stvara iluziju slatkoće, a hladnoća – slani ili kiseli okus.

Na popisu hrane koja ne trpi pretjerano eksperimentiranje s visokim temperaturama zasigurno je ona koja slast duguje upravo svojim originalnim karakteristikama, poput kremoznosti ili hrskavosti, te aromatičnim svojstvima.

Avokado

"Čarolija avokada je da ga držite podalje od vatre i jedete svježeg", parola je brojnih kuhara, uključujući i nagrađivanog kuhara Aaróna Sáncheza, vjernog latinoameričkoj kuhinji

Što se dulje grije, to će brže izgubiti hladnu, kremastu strukturu zbog koje ga i volimo. Dugim kuhanjem ili pečenjem postaje kašast, gubi lijepu boju i postaje neprivlačan.

Smoothie od avokada i kefira Smoothie od avokada i kefira (Foto: Getty Images)

Dimljeni losos

Dimljeni losos je delikatesa, mnogima najukusnija sirova na hladnim platama, u društvu s rižom – bilo kao dio europskog rižota ili azijskih kombinacija.

Iako može podnijeti kratku termičku obradu, šteta ga je ubaciti u složence od krumpira ili tjestenine pa peći u pećnici – osim ako imate hrpu lososa koji treba potrošiti, a alternativa je bacanje u smeće. Kuhari ga griju na tavi kratko ili ga ubacuju na kraju recepta jer se pečenjem isušuje i postaje tvrd.

Majoneza

Majoneza je po definiciji hladni umak koji se priprema od svježih žumanjaka i ulja, i zašto ga ne bismo ostavili takvim – hladnim.

Naravno da toplina zagrijanog kruha ili krumpira ne smeta – ponekad čak lijepo ohladi krumpiriće pa ih možemo brže početi jesti, no dodavanje majoneze u kolače, marinade ili jela koja se dugo pripremaju bolje je izbjeći.

Osim što se emulzija može "razbježati" i promijeniti strukturu, teško da ćete naći jelo čija je tajna savršenog okusa u majonezi koja se dugo krčka.

Kefir - 3 Hrana i piće Prirodni "antibiotik": Napitak za manje od 1 eura koji bismo trebali piti svaki dan

Kiseli krastavci

Zimnica iz pećnice rijetko kad postaje delicija. Kiseline koje dižu jelo, čiste nepce i otvaraju druge okuse bolje je dobiti dodavanjem octa ili limunova soka jer ćemo tako imati i bolju kontrolu nad krajnjim rezultatom.

Sama pomisao na sušene kisele krastavce većini ljudi ne budi pozitivne asocijacije pa zašto ih ne bismo iskoristili u najslasnijem, svježem obliku – što dalje od pećnice.

Zelena salata

Teško da možemo zamisliti salatu na visokoj temperaturi kako čini nešto drugo nego se isušuje i nestaje. Čemu pokvariti hrskavost kristalke ili nježnu strukturu puterice?

Aromatične salate poput rikole ili konkretniji listovi radiča još se i mogu pronaći blizu vatre, ali prvenstveno kao kremaste juhe ili rižota.

12 namirnica s najviše pesticida: Kralj povrća pri vrhu ljestvice najštetnijih 1. Jagode Celer 10. Rajčice +9 9. Kruške

  • #kako kuhati
  • #Majoneza
  • #losos
  • #Šalata
  • #avokado
viber Created with Sketch.
inspirativno najčitanije
Okus mora, okus soli: najljepše šetnice uz more
Lijepo, lijepo, neopisivo
Okus mora, okus soli: Pratite prognozu i uživajte u nekim od najljepših šetnica uz Jadran
Za Louvre znate, ali možete li nabrojiti ostale? 10 najvećih muzeja na svijetu koji čuvaju neprocjenjiva remek-djela
Novi na popisu
Za Louvre znate, ali možete li nabrojiti ostale? 10 najvećih muzeja na svijetu koji čuvaju neprocjenjiva remek-djela
Otkriven nakon 2000 godina: Tajni prolaz za elitu koji je vodio do gladijatorske arene
Skriveni Kolosej
Otkriven nakon 2000 godina: Tajni prolaz za elitu koji je vodio do gladijatorske arene
Topli sendvič sa špekom, sirom i jabukom recept
Jeste li ga probali?
Topli sendvič idealan za jesen s jednim slatko-kiselim sastojkom koji bi vas mogao ugodno iznenaditi
Da ti stane pamet: 10 čudesih maratona o kojima sanjaju trkaći diljem svijeta
Nestvarni prizori
Da ti stane pamet: 10 čudesnih maratona o kojima sanjaju trkači diljem svijeta
Kandirani slatki krumpir recept
U jednom loncu ili tavi
Najlakši recept za slatki krumpir, a koji je savršen prilog uz pečenu puretinu
Najtvrđe drvo na svijetu Australija
Pitanje za kviz
Najtvrđe drvo na svijetu raste samo na jednom kontinentu – znate li kojem?
Svijetla točka kaotičnog zagrebačkog kvarta: Pizzerija u kojoj se jedu uzbudljive napoletane
Vrijedi probati
Svijetla točka kaotičnog zagrebačkog kvarta: Pizzerija u kojoj se jedu uzbudljive napoletane
Novi kviz općeg znanja: Za one koji žele znati (još) više
15 nasumičnih pitanja
Novi kviz općeg znanja: Za one koji žele znati (još) više
Omiljeni recept Stjepana Vukadina: Savršenstvo okusa u samo 3 sastojka
Korak po korak
Omiljeni recept Stjepana Vukadina: Savršenstvo okusa u samo 3 sastojka
Varivo od crvene leće i cvjetače recept
Recept na žlicu
Fino varivo s lećom i cvjetačom sjajan je izbor za ručak ili večeru, a bit će gotovo za 30-ak minuta
Zašto posjetiti Pijemont u Italiji?
Predivan Pijemont
Talijanska regija poznata po Fiatu, Nutelli i crnom vinu ima još jedan dobar razlog za posjet – rijetki su oni koji znaju koji je

Nastavi čitati

Ne propustite ni ovo
vijesti
Torcida prosvjeduje u Splitu, Vlada planira uvesti posebne mjere
Nakon prosvjeda
Torcida otišla pred sud: Oglasio se zamjenik šefa policije
Policija najavila veliku akciju za vikend
Dani Martinja
Policija izlazi na ulice u velikom broju: "Testirat će se svi"
Djeca nakon ručka hitno prevezena u bolnicu: Otkriven uzrok, pokrenuta hitna istraga
U Budimpešti
Masovno trovanje u susjedstvu: Deseci djece hitno prevezeni u bolnici, pokrenuta istraga
show
Maja Šuput objavila nove romantične prizore sa Šimom Elezom
prozori kao iz filma
Maja Šuput pokazala kako izgleda romantična večera s njezinim Šimom
Severina pala na koncertu u Areni Zagreb, sve je okrenula na šalu
reakcijom osvojila publiku
Video godine! Seve pala na pozornici Arene Zagreb pa ustala kao kraljica
Severina na koncertu u Areni Zagreb s 53 godine napravila tri zvijezde
legenda od žene!
Ona ima 53 godine?! Sevka na bini u Areni napravila tri zvijezde, ovo morate vidjeti
zdravlje
Nevjerojatno otkriće: COVID cjepivo pomaže u borbi protiv ove teške bolesti!
Rezultati su nevjerojatni
Nevjerojatno otkriće: COVID cjepivo pomaže u borbi protiv ove teške bolesti!
Jela od kelja: 6 recepata s mesom i bez mesa
Po preporuci nutricionistice
Jela od kelja: 6 recepata s mesom i bez mesa
7 namirnica bogatih proteinima koje žene starije od 50 godina trebaju jesti svaki tjedan
Za očuvanje mišićne i koštane snage
7 namirnica bogatih proteinima koje žene starije od 50 godina trebaju jesti svaki tjedan
zabava
Dalmatinac napravio pravu kolonu, a kad vidite zašto nećete se prestati smijati
Zanimljivo
Dalmatinac napravio pravu kolonu, a kad vidite zašto nećete se prestati smijati
Kad vidite gdje su stavili kadu u ovoj kupaonici, bit ćete zahvalni na svojoj
Urnebesno
Kad vidite gdje su stavili kadu u ovoj kupaonici, bit ćete zahvalni na svojoj
Kviz koji testira jeste li pravi znalac – i bez pomoći suigrača
Pokažite što znate!
Kviz koji testira jeste li pravi znalac – i bez pomoći suigrača
tech
Najstariji poznati spomenik drevnih Maja mogao bi biti ogromna karta svemira
Veliki ritualni kompleks
Najstariji poznati spomenik drevnih Maja mogao bi biti ogromna karta svemira
Tajanstveni "svemirski posjetitelj" iznenađuje znanstvenike svojim ponašanjem
Komet 3I/Atlas
Tajanstveni "svemirski posjetitelj" iznenađuje znanstvenike svojim ponašanjem
Ne brojte svaki korak: Evo što je važnije za zdravlje
Nova studija
Ne brojte svaki korak: Evo što je važnije za zdravlje
sport
Iz Girone stigle odlične vijesti za Dinamo
nada tinja i dalje
Iz Girone stigle odlične vijesti za Dinamo
Hajduk nadigrao izgubljeni Osijek: Krovinović i Šego zabili, Livaja ušao u finišu
Bijeli nižu pobjede
Hajduk nadigrao izgubljeni Osijek: Krovinović i Šego zabili, Livaja ušao u finišu
Poznato koliku bi otpremninu Dinamo morao isplatiti Kovačeviću u slučaju otkaza
cijena smjene
Poznato koliku bi otpremninu Dinamo morao isplatiti Kovačeviću u slučaju otkaza
tv
MasterChef: Renatin i Ivanov uspjeh zasmetao Juricu! "Nemam ništa protiv nikoga, ali..."
BORBA!
Renatin i Ivanov uspjeh zasmetao Juricu! "Nemam ništa protiv nikoga, ali..."
MasterChef: Antonio Detić napustio MasterChef! "Tako se radi, tako guraj i nema ti granica!"
SVAKA ČAST!
Antonio Detić napustio MasterChef! "Tako se radi, tako guraj i nema ti granica!"
U dobru i zlu: Imaju li svi pravo na drugu priliku ne propustite saznati u seriji „U dobru i zlu“
U DOBRU I ZLU
Imaju li svi pravo na drugu priliku ne propustite saznati u seriji „U dobru i zlu“
putovanja
Svijetla točka kaotičnog zagrebačkog kvarta: Pizzerija u kojoj se jedu uzbudljive napoletane
Vrijedi probati
Svijetla točka kaotičnog zagrebačkog kvarta: Pizzerija u kojoj se jedu uzbudljive napoletane
Varivo od crvene leće i cvjetače recept
Recept na žlicu
Fino varivo s lećom i cvjetačom sjajan je izbor za ručak ili večeru, a bit će gotovo za 30-ak minuta
Novi kviz općeg znanja: Za one koji žele znati (još) više
15 nasumičnih pitanja
Novi kviz općeg znanja: Za one koji žele znati (još) više
novac
Najveći projekt između Europe i Afrike može krenuti: 10 godina gradnje i ulaganje od 8,5 milijardi eura
davna želja
Najveći projekt između Europe i Afrike može krenuti: 10 godina gradnje i ulaganje od 8,5 milijardi eura
Poznati trgovački lanac odjeće i obuće na putu do bankrota. Sumnje vjerovnika izazvale su domino-efekt
ostalo 6 poslovnica
Poznati trgovački lanac odjeće i obuće na putu do bankrota. Sumnje vjerovnika izazvale su domino-efekt
Iz Rijeke stiže inovacija u limenci: "Recepturu smo dotjerivali godinu dana. Htjeli smo napraviti nešto što ima okus pravog voća, ali i stav"
CRAFT NAPITAK
Iz Rijeke stiže inovacija u limenci: "Recepturu smo dotjerivali godinu dana. Htjeli smo napraviti nešto što ima okus pravog voća, ali i stav"
lifestyle
Odabrali ste najbolje odjevenu hrvatsku modnu ikonu 60 plus
uvijek besprijekorna
Gotovo 10 tisuća čitateljica odabralo najbolje odjevenu hrvatsku modnu ikonu 60 plus
Franka Batelić kaput sa šalom 2025.
A tako je šik
Savršen kaput za zimu u kojem vam neće biti hladno, a ima ga i Franka Batelić
Recept za kolač s jabukama, sirom i orasima
Nema dalje
Kako je samo sočan i ukusan: Spremite recept za ovaj kolač, sigurno ćete ga ponoviti
sve
Dalmatinac napravio pravu kolonu, a kad vidite zašto nećete se prestati smijati
Zanimljivo
Dalmatinac napravio pravu kolonu, a kad vidite zašto nećete se prestati smijati
Maja Šuput objavila nove romantične prizore sa Šimom Elezom
prozori kao iz filma
Maja Šuput pokazala kako izgleda romantična večera s njezinim Šimom
Severina pala na koncertu u Areni Zagreb, sve je okrenula na šalu
reakcijom osvojila publiku
Video godine! Seve pala na pozornici Arene Zagreb pa ustala kao kraljica
Juha
Hraniteljica Dalmacije

Na tabak, u juhi ili s tjesteninom: Slasne ideje zbog kojih ćete (još više) zavoljeti raštiku

Koliko je kuhara, toliko je i recepata za superzdravu raštiku koja se kuha u juhama i krepkim varivima, ali i usitnjava u slasne namaze i umake... NASTAVI ČITATI

Vezani sadržaj

  • Pečenje Hrana i piće
    Švercanje u kuhinji

    10 kuhinjskih trikova koje ćete zapamtiti: Genijalni savjeti koji štede živce, vrijeme i novac

  • Hrenovke Hrana i piće
    Tamna strana

    Skrivene prijetnje iz kuhinje: 10 namirnica koje mogu biti opasne ako u njima pretjeramo, ili ih pripremamo na pogrešan način

  • Juha Hrana i piće
    Hraniteljica Dalmacije

    Na tabak, u juhi ili s tjesteninom: Slasne ideje zbog kojih ćete (još više) zavoljeti raštiku

 
Upravljaj obavijestima
© Punkufer
  • Impressum
  • Marketing
  • Uvjeti korištenja
  • Zaštita privatnosti
  • Politika o kolačićima

404image

Pun ti je kufer
uvijek istih priča i tema?

Prijavi se na naš
newsletter
i vidjet ćeš
da ćemo kliknuti ;)

Please don't insert text in the box below!
close