Prehrambena piramida u osamdesetim godinama prošlog stoljeća izgledala je nešto drugačije nego što je danas slučaj, a pogotovo na našim prostorima. Također, zbog manjka procesiranih proizvoda u trgovinama, jela su se vrlo kreativna jela koja polako padaju u zaborav.

1. Hladetina
Sjećate li se hladetine? Svinjska juha s povrćem i začinima pretvorena u slani žele nekoć je bila na svim stolovima u bivšoj Jugoslavniji. Najčešće se posluživala u zimsko vrijeme kao hladno predjelo, a radila se kod kuće nakon kolinja. S ozbirom da se pripremala od svinjskih nogica i drugih manje atraktivnih komada mesa, nikada nije osvajala nagrade za najomiljenije jelo. Iako se nešto profinjenije verzije i danas mogu naći u domaćim mesnicama, Hrvati ju sve manje biraju i jedu.

2. Svježe jaje sa šećerom
Police trgovina nekoć nisu bile prekrivene s 1001 vrstom čokolada, keksa i drugih slatkih proizvoda. Umjesto toga radio se slatki desert od jaja. Točnije od svježih žumanjaka i šećera koji se “tukao” vilicom sve dok se smjesa nije zgusnula i “poblijedila od muke”. Zbog bojazni od salmonele, danas nikome ne pada na pamet jesti termički neobrađena jaja. A ni jaja više nisu što su nekad bila…

Kruh i mast Zanimljivosti Hrvatska jela iz 80-ih i 90-ih: "Pašteta se smjela jesti samo na moru"

3. Kriška kruha sa svinjskom masti i malo crvene paprike
Ništa nije zasićivalo glad kao kriška kruha obilno namazana sa svinjskom mašću te posipana s malo crvene paprike u prahu. Ne samo da je riječ o jelu prepunom kalorija nakon kojeg ste bili spremni za intenzivni fizički rad, već i o vrlo jeftinom obroku koje si je moglo priuštiti svako kućanstvo. A što kada se zaželite nečega slatkog? Umjesto crvene paprike po površini svinjske masti posipalo se nešto bijelog šećera.

4. Francuski krumpir
Zapečeni složenac od jaja, krumpira, kobasica i vrhnja, koji smo iz neobjašnjivog razloga nazivali francuskim krumpirom, bio je čest jeftin, krepak i drag izbor u osamdesetim godinama prošlog stoljeća. Iako nema “čudne” sastojke, ovo jelo lagano tone u zaborav. Tome vjerojatno pridonosi i činjenica da je riječ o kalorijskoj bombi s većim postotkom ugljikohidrata i masti nego proteina što je u vrijeme popularnosti pilećih prsa, avokada i odležanih junećih steakova totalno démodé.

Francuski krumpir Hrana i piće Francuski krumpir: Recept za kultno jelo iz 80-ih koje se lako priprema

5. Varivo od poriluka
Čušpajz od poriluka obilježio je mnoga djetinjstva. No rijetki uz ovo jelo sa žlicom povezuju sretna sjećanja. Krivci za to su mnogobrojni. Neki nisu voljeli miris ovog povrća tijekom kuhanja, dok su drugima još uvijek prisutne traume na prekuhane niti poriluka koje bezbrižno plivaju po površini tanjura. Iako varivo od poriluka zauzima važno mjesto naše kulinarske povijesti, sve se rijeđe kuha u domovima te služi na jelovnicima domaćih restorana.

Uživate li i danas u jelima iz 80-ih?

  • Nikad ih nisam prestao jesti
  • Jedem sve osim hladetine
  • Nikad nisam čuo za ova jela

glasova:

5 "hrvatskih" kolača koji uopće nisu naši Čupavci Kolač Rožata +0 Krafne

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju