Radite cijeli tjedan, jedva čekate vikend, kupite dobro meso i ostala čuda, spremite se biti majstor roštilja, a kad ono, izvedba takva da gosti, neugodnosti radi, kažu „ma dobro je“. E pa, nemojte da se to dogodi i vama, već poslušajte savjete znalaca.

Matt Horn, chef restorana u Kaliforniji, za portal Insider podijelio je zlatne savjete kako ne upropastiti roštilj kod kuće. Ovo je njegovih pet savjeta, kojih ako slijedite, nećete biti razočarani konačnom izvedbom grilanja...

1. Ne perite meso

Nema potrebe da kod kuće perete meso. Naime, možete samo raširiti bakteriju u kuhinji, ali će također i „natopiti“ proteine, što će dovesti do razrjeđivanja prirodnih okusa. Umjesto toga, osušite meso papirnatim ručnikom kako biste uklonili neželjenu vlagu iz ambalaže prije nego ćete meso začiniti.

2. Izbjegavajte pretjerano korištenje začina

Jedna od ključnih stvari kod pečenja mesa na roštilju jest postizanje mirisa dima, tj. postizanje da meso u konačnici jasno miriši po – roštilju. Pretjerano korištenje začina može „ubiti“ taj efekt, jer dodavanje drugih aroma oduzima okus prirodnog pečenja. Da se razumijemo, nećete ni začinima potpuno izgubiti okus mesa, ali zbilja nije potrebno pretjerivati. Obično je od začina dovoljno koristiti one najosnovnije – sol i papar.

3. Neka vaš žar bude dovoljno topao

Ne štedite drva, brikete, ili na čemu već pečete, već naložite i zagrijte dovoljno, te pustiti da se užari. Meso nemojte stavljati prerano, za time nema potrebe. Recimo, ako koristite brikete, dozvolite im da gotovo skroz pobijele, jer je sigurna stvar da je tad temperatura – užarena. Tako da, samo strpljenja.

4. Ne okrećite meso prebrzo i dajte mu mjesta

„Pustite mesu da razvije Maillardovu reakciju“ – preporuča ovaj chef. Ona će stvoriti sjajnu teksturu mesa. Također, neka svaki komad mesa ima dovoljno prostora na roštilju, neka se ne dodiruje s drugima. Također, dok ne vidite da je lijepo pečeno s jedne strane, ne žurite s okretanjem na drugu.

Trik kuhara uz koji meso više nikad neće biti suho, žilavo ili bez okusa Carsko meso Meso s umakom od gljiva Junetina +0 Meso

5. Pustite meso da odmori

Ovo se posebno odnosi na steakove, ali i na druga mesa. Nakon pečenja, nemojte odmah navaliti, ma koliko željni bili, pustite meso da se „odmori“. Naime, meso će na ovaj način zadržati sočnost, te će se dovršiti „procesi“ koji se odvijaju u njemu.

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju