Ječam je iznimno fleksibilna namirnica koja se može dodavati raznim jelima, a u dobrom dijelu hrvatskih kućanstava nepravedno je zapostavljena. Riječ je o žitarici iz porodice Poaceae koja se uzgajala na području jugoistočne Azije još prije 10.000 godina.

Tijekom povijesti se koristila za prehranu ljudi i životinja, a od nje su se radila i alkoholna pića. Danas je gotov nezamjenjiv dio u proizvodnji piva, a pronađeni su dokazi o pripremi ječmenoga vina u starom Babilonu još 2800 godina prije Krista. U antičkoj Grčkoj često se koristila za pripremu kruha, a bila je i sastavni dio prehrane rimskih gladijatora.

Rižoto od ječma Hrana i piće Recept za lažni rižoto pun proteina koji nećete moći prestati jesti

To ne čudi ako je poznato da ječam obiluje bjelančevinama – u stotinu grama naći ćete oko 12 grama proteina i oko 350 kalorija, ali i značajne količine ugljikohidrata i prehrambenih vlakana. Bogat je i kalijem, fosforom, magnezijem, željezom i drugim mineralima te vitaminima iz skupine B.

Njezin lagano orašast okus izvrsno se sljubljuje s mnogim namirnicama. U Hrvatskoj se najčešće priprema ričet – jelo s grahom i sušenim mesom, a čest je sastojak i zimskih variva s kiselim zeljem ili repom.

Brašno od ječma Hrana i piće “Lijek za sve bolesti”: Proteinsko brašno od 18 kuna koja se u Hrvatskoj rijetko kad jede

Od ječma se može napraviti ukusna kaša za doručak te sljubiti sa svježim voćem, orašastim plodovima i sjemenkama. Poslužiti može i kao zamjena za rižu u rižotima, salatama, varivima, juhama, kao prilog mesu i raznim drugim kombinacijama.

Zavirite u našu fotogaleriju i pronađite inspiraciju za pripremu jela s ječmom.

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju