Ječam je iznimno fleksibilna namirnica koja se može dodavati raznim jelima, a u dobrom dijelu hrvatskih kućanstava nepravedno je zapostavljena. Riječ je o žitarici iz porodice Poaceae koja se uzgajala na području jugoistočne Azije još prije 10.000 godina.
Tijekom povijesti se koristila za prehranu ljudi i životinja, a od nje su se radila i alkoholna pića. Danas je gotov nezamjenjiv dio u proizvodnji piva, a pronađeni su dokazi o pripremi ječmenoga vina u starom Babilonu još 2800 godina prije Krista. U antičkoj Grčkoj često se koristila za pripremu kruha, a bila je i sastavni dio prehrane rimskih gladijatora.
To ne čudi ako je poznato da ječam obiluje bjelančevinama – u stotinu grama naći ćete oko 12 grama proteina i oko 350 kalorija, ali i značajne količine ugljikohidrata i prehrambenih vlakana. Bogat je i kalijem, fosforom, magnezijem, željezom i drugim mineralima te vitaminima iz skupine B.
Njezin lagano orašast okus izvrsno se sljubljuje s mnogim namirnicama. U Hrvatskoj se najčešće priprema ričet – jelo s grahom i sušenim mesom, a čest je sastojak i zimskih variva s kiselim zeljem ili repom.
Od ječma se može napraviti ukusna kaša za doručak te sljubiti sa svježim voćem, orašastim plodovima i sjemenkama. Poslužiti može i kao zamjena za rižu u rižotima, salatama, varivima, juhama, kao prilog mesu i raznim drugim kombinacijama.
Zavirite u našu fotogaleriju i pronađite inspiraciju za pripremu jela s ječmom.