Mnogi od nas odlaze na putovanja kako bi pobjegli od svakodnevice i izgubili se u novome te se tako 'resetirali' za nove radne izazove i životne situacije. Hiking ili pješačenje po brdima i planinama postalo je izrazito popularna zanimacija mnogih putnika koji svoju sljedeću destinaciju biraju baš prema kvaliteti ponude u ovome segmentu.

Hrvatska je raznovrsna zemalja koja obiluje prekrasnim mjestima za šetanje i planinarenje. Ovo su neke od najboljih staza za hiking u Hrvatskoj.

Velebit hiking staza
Ovo je hiking staza koja će vas voditi kroz neke od najzanimljivijih pejzaža planine Velebit, ujedno je i najduža hiking staza u Hrvatskoj. Ruta počinje na Zavižanu od kuda se kreće prema Oltarima i Krasnom, a završava u Starigradu na Paklenici točno iznad Jadranske magistrale.

Dužina staze je 100 kilometara, a ako je planirate proći cijelu biti će vam potrebno oko 9 dana laganih uspona i spuštanja. Naime ako želite proći cijelu stazu unajmite vodiča koji će vas voditi sigurnim putevima, ali i brinuti se o vašoj sigurnosti tijekom 'izleta'. Ovdje otkrijte što je to planimor turizam i zašto je Hrvatska idealna zemlja za to.

Kada ste s vodičem onda on točno ima isplanirano koliko se u jednom danu mora proći i gdje su mjesta za odmor na kojima možete prespavati.

Mljet hiking staza
Ova staza otvorena je 28. travnja 2012. godine i od tog dana bilježi sve veću posjećenost. Staza je namijenjena svim zaljubljenicima u planine. Dužina staze je otprilike 43 kilometara, a da ju u potpunosti prođete bit će vam potrebno i do 4 dana, odnosno otprilike 23 sata.

Staza je cijelim putem označena, a kreće se od Pomene preko Goveđara, Blata, Rogovića, Babinog polja, Velikog grada da bi završila u Sobri. Uživajte u pogledu na Biokovo, poluotok Pelješac, igru sunca i Snježnice pokraj Dubrovnika, ali i u pogledu na tajanstveni otok Lastovo kojeg oplakuju prelijepi Jadran.

Istarske hiking staze
Istarske hiking staze nisu zahtjevne. Preporučuju se čak srčanim bolesnicima i onima na rehabilitaciji jer svojim većim dijelom prolaze pokraj mora ili kroz šumska područja.

Staze prolaze pokraj turističkih središta kao što su Stoja, Lungomare, Pješčane Uvale ali i šumskih područja Valdebeka, Valmade i park šume Šijana.Ovo je top 7 stvari koje stranci obožavaju raditi u Hrvatskoj.

U Istri je označeno osam hiking staza, a svoj naziv dobile su po životinjama. Dužina svih staza je otprilike 40-tak kilometara a zbog manje zahtjevnosti bit će vam potrebno otprilike 9 sati da ih prođete.

Nacionalni park Plitvička jezera
Nacionalni park Plitvička jezera ima dvije označene hiking staze, a one se mogu opet podijeliti na nekoliko različitih staza ovisno o mjestu s kojeg počinjete svoju avanturu.

Prva staza počinje kod parkirališta Hladovina koje se nalazi odmah do drvenog mosta koji prelazi preko države ceste D1. Od tog parkirališta krećete se prema Oštrom Medveđaku odakle idete dalje do Turčića pa prema Tupom Medveđaku da biste stazu završili opet kod Oštrog Medveđaka.

Za ovu stazu potrebno vam je otprilike 2,5 sata kako biste ju prešli u cijelosti. Staza broj 2 nešto je kraća od prve i za nju vam je potrebno oko sat i pol da biste je prešli u cijelosti. Počinje kod Turčića i kreće se kroz borove šume pa sve do parkirališta kod glavnog ulaza.

Ravna gora
Planinska staza Ravna gora proteže se preko istoimene planine i na svojoj putanji otkrit će vam mnogobrojne prirodne ljepote i atrakcije. Staza je vrlo zahtjevna i sastoji se od 12 kontrolnih točaka za koje će vam, ako ih sve želite proći, biti potrebno otprilike 24 sata pješačenja.

Ako se odlučite za hiking na Ravnoj gori moći ćete odabrati nekoliko polazišnih točki. No najljepša od svih sigurno je ona kod dvorca Trakošćan koji je atrakcija sam po sebi. Od dvorca preko Vrbanića do vrha Ravne gore trebat će vam oko 2 sata lagane šetnje. Ovo je 5 omiljenih trasa za motoriste u Hrvatskoj.

Kalnik
Kalnik privlači zaljubljenike u hiking još od vremena kada za ovaj sport nismo koristili tuđi naziv. Godine 1853. Klekovski i Vukotinović pisali su o zadivljujućim ljepotama ove planine, a prvi službeni hiking bio je organiziran 1878. godine. Na Kalniku postoji nekoliko označenih staza za hiking. Staza Sedam zuba počinje kod planinarske kuće i završava kod vrha Varnilac.

Staza je duga tek 500 metara za što će vam biti potrebno otprilike 40 minuta za penjanje. Druga je Kalnička greda koja vodi od planinarske kuće preko vrhova Podravec i Škrinja do kanjona rijeke Kamešnica.

Dužina staze je 4500 metara i potrebno je oko 2-3 sata da bi je savladali. Zadnja staza je ona od Kalnika prema Varaždinskim toplicama. Staza počinje na sjevernom Kalniku i kreće se prema selu Ljubelj Kalnički. Dužine je oko 9 kilometara a trbat će vam ok 5 – 6 sati hodanja.

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju