Vrzmanje je Berlinom poput igre otkrivanja neobičnih bisera gastronomije koji iskaču tamo gdje ih najmanje očekujte, kafića u kojima su dane provodile kultne ličnosti poput Davida Bowieja ili kanua na ulici u kojima se može pojesti kanadska pizza u čuvenoj hipsterskoj četvrti Kreuzberg. Melting pot različitih okusa i kultura razlikuje Berlin od ostatka Njemačke jer nigdje drugdje nema toliko raznovrsnih restorana, štandova s hranom i rupa u kojima se fantastično jede. 



U Berlinu možete pojesti vrhunski sushi, azijski hamburger s govedinom wagyu i kobe, naručiti korejsku hranu i proplakati od ljutine, kušati brazilske palačinke od tapioke ili guštati u kebabu boljem od originala. Bilo da poželite ostaviti stotinjak eura u restoranima koji nižu Michelinove zvjezdice ili izbrojiti kovane eure za kobasicu s curryjem – sigurno je da nećete ostati gladni. Dobar je način za upoznavanje s eklektičnošću Berlina minifestival jela iz cijelog svijeta koji okuplja gurmane četvrtkom u staroj hali smještenoj u Kreuzbergu.  



Gastronomska scena u gradu vječne promjene, burne prošlosti te odvažne arhitekture i umjetnosti neprestano se mijenja, ali ne prilagođava se pod svaku cijenu okusnim pupoljcima posjetitelja, nego nudi autentično iskustvo zalogaja iz cijelog svijeta. Najbolje je od svega što ne trebate potrošiti bogatstvo da biste se fino najeli; potrebno je tek strpljenje i doza znatiželje.

Cocolo Ramen

Da biste kušali ramen, japansku gustu juhu s rezancima ne morate potegnuti do Azije. Dovoljno je ući u mirniji dio četvrti Mitte i stati u red u kojem se nitko ne žali jer zna da ga čeka zdjelica puna čuda. Nakon što konačno provirite glavom kroz vrata, vidjet ćete mali nagužvani restoran u kojem dominira otvorena kuhinja u kojoj kuhari pripremaju hranu ispred gostiju koji se nestrpljivo meškolje na drvenim klupama i osjetiti miris koji najavljuje zdjelicu punu domaćih rezanaca i mesa. Na jelovniku je pet ili šest predjela te jednako toliko vrsta ramena, koji se većinom razlikuju prema vrsti mesa. Jedan od najboljih jest onaj s carskim mesom. Nemojte propustiti ni gyoze, jastučiće od tijesta punjene mesom koje se hipnotički umaču u sojin umak i savršeno pristaju uz vrući sake.

 

A post shared by BooNika Boo (@boonikaboo) on

Shiso Burger

Shiso burger većina nestrpljivaca otkrije nakon što pošizi od čekanja u redu za ramen u Cocolu koji se nalazi u blizini. Hipsterski fast food-restoran donosi okuse Azije, a kad jednom okusite njihov hamburger, više ništa neće biti isto. Mekano i prozračno pecivo, mljeveno meso govedine angus zapečeno izvana, a sočno već na prvi griz, svježa salata i rastopljeni sir formula su užitka. Dodatni su plus uvrnuti prženi krumpirići koji su pravi odmor za nepce od pomfrita, kao i salata coleslaw od kupusa ili kimchi (fermentirano povrće). Hamburgeri nisu veliki, što valja imati na umu ako ste jako gladni ili ste navikli na velike porcije. Dobra je stvar u svemu tome što stoje oko 5-6 eura, što je za Berlin malo. Ne volite li meso, u ponudi su i vegetarijanski hamburgeri (tofu i pečeni patlidžan ili gljive), kao i oni sa škampima, tunom ili lososom.

 

Zur Haxe

U sjevernom dijelu četvrti Prenzlauer Berg gdje se dobri restorani trebaju tražiti povećalom nalazi se bavarski raj svinjskih koljenica koji stanovnici Berlina obožavaju. U Zur Haxe dolazi se zamastiti prste te utažiti iskonsku glad za hrskavom koricom i mesom koje samo pada s kosti. Osim božanstvene koljenice na stolove se nose patke s crvenim kupusom, jetrica s jabukom i lukom, kao i sezonska jela. Restoran je uređen s namjerom da se ondje gost osjeća kao u dnevnom boravku, čemu pridonose nasmijana lica i srdačnost domaćina, brojne fotografije, lutke i plišani medvjedićiDindrle i lederhose, odnosno odjeća konobarica i konobara nadahnuta narodnim nošnjama takođe pridonosi specifičnom ugođaju.

 

 

A post shared by lau sim (@ahsimsim) on

Imren
Svi oni koji su bili u potrazi za slasnim kebabom znaju da treba puno toga sažvakati prije nego što naiđe onaj pravi. U Berlinu se taj, jedan, pravi i odabrani prema procjeni mnogih zove Imren i slovi kao jedan od najboljih u gradu. Od 1993. kad se otvorio prvi pojavilo ih se još 6 na različitim lokacijama, a najviše hvale onaj u Boppstraße (Kreuzberg) te kebab u ulici Karla Marxa (Neukölln). U Imrenu sami rade pogače, mesnu mješavinu i umake, po čemu su i posebni. Junetina se prethodno marinira u mješavini luka i začina, čemu duguje fantastičnu aromu. Osim kebaba valja kušati i pide, odnosno pogače punjene mljevenim mesom ili špinatom, kao i tursku pizzu koja se naziva lahmacun.

 

A post shared by Anatoliy Larin (@alarin_ru) on

Imbiss 204

Sofisticirana njemačka kuhinja zvuči kao oksimoron, ali želite li se uvjeriti u značenje tog izraza posjetite Imbiss 204. Imaju tek nekoliko stolova i ne primaju rezervacije, tako da se ne morate ni truditi kontaktirati ih da vam sačuvaju stol, a dobro je i izbjeći vrijeme ručka ili večere. Nijemci su naviknuti na dijeljenje stolova s neznancima pa neka vam to ne bude neobično. Imbiss na njemačkom podrazumijeva prženu hranu, kobasice, kebab i druge brze zalogaje kojima se liječi mamurluk, no u 204 to nije slučaj. Ondje se dolazi na ozbiljnija jela i velike porcije odrezaka sa salatom od krumpira, spätzle, ribu i mesne okruglice, a imaju i dobar izbor piva.

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju