Želite li isprobati tradicionalnu gruzijsku kuhinju, obavezno morate kušati khachapuri. Riječ je o lepinji punjenoj sirom, koju neki nazivaju i gruzijskom pizzom, a koja se u ovoj istočnoeuropskoj zemlji na obalama Crnog mora jede u svim mogućim situacijama – osim kad ste tužni.

"Ako tugujete zbog smrti voljene osobe ili ste prekinuli s nekim, nemojte jesti khachapuri, jer nećete niti osjetiti njezine sastojke", tvrdi Mako Kavtaradze iz gruzijske tvrtke začinima Spy Recipe.

To popularno gruzijsko jelo, koje se najčešće priprema s dodatkom slanog sira sulgunija ili kravljeg sira bryndze te s maslacem chkintijem, dostupno je – svugdje. Može se naći u malim pekarnicama, jeftinim restoranima, ali i mjestima s vrhunskom gastronomijom.

Za khachapurije govore da su poput snježnih pahulja jer ne postoji dvije iste lepinje. Ovo jelo može biti okruglo, četvrtasto, izduženo te punjeno različitim namirnicama, ovisno o regiji u kojoj se nalazite.

Imeruli khacapuri izdaleka izgleda poput bijele pizze, kubdari khachapuri punjeno je i mesom, dok je megruli khachapuri napravljen s dvostrukom dozom sira. Sve je češći i popularniji adjarian khacapuri s dodatkom jaja, za koji vam i mi donosimo recept.

Khachapuri s jajetom za 4 osobe

 

Sastojci za tijesto:

  • 1 čajna žličica soli
  • 1 čajna žličica instant kvasca
  • 1 žlica šećera
  • 700 grama brašna
  • 200 ml vode
  • 100 ml mlijeka
  • 1 žlica ulja
  •  

Sastojci za nadjev:

  • 300 grama svježeg kravljeg sira
  • 300 grama naribane mozzarelle
  • 300 grama feta sira
  • 5 jaja
  • maslac po želji


Priprema:

  1. Pomiješajte brašno, kvasac, sol i šećer. Zagrijte vodu i mlijeko zajedno te polako ulijte u smjesu s brašnom. Počnite izrađivati tijesto rukama ili mikserom. Izrađujte smjesu sve dok ne dobijete elastičnu i glatku kuglu. Tijestu dodajte žlicu ulja i dodatno ga izradite.Stavite tijesto u čistu zdjelu, prekrijte ga plastičnom folijom i ostavite na toplom mjestu oko sat vremena, odnosno dok se volumen tijesta ne udvostruči.
  2. Uklonite foliju, šakom napravite nekoliko udubljenja u tijestu te ga ponovo prekrijte folijom i pustite da odmori oko 30 minuta.Za to vrijeme pomiješajte svježi sir, naribanu mozzarelu i feta sir.
  3. Podijelite tijesto na četiri dijela. Razvucite tijesto i oblikujte ga poput brodića. Ispunite svaki "brodić“ mješavinom sira. Istucite jedno jaje s malo vode i premažite ovom smjesom vanjski dio brodića.
  4. Stavite peći khachapuri u prethodno zagrijanu pećnicu na 220 Celzijevih stupnjeva oko 15 minuta, odnosno dok tijesto ne dobije zlatno-smeđu koricu. Izvadite khachapuri iz pećnice, žlicom napravite udubljenje u sirnoj mješavini, pa ovdje dodajte jaje. Vratite khachapuri u pećnicu i pecite još pet do šest minuta, dok se jaje ne ispeče. Poslužite toplo. Dobar tek!

Gotovo ništa kalorija: "Vodopad rezanci" koji su sve popularniji u Hrvatskoj Shirataki rezanci Shirataki rezanci - 3 Shirataki rezanci - 2 +1 Shirataki rezanci - 1

 

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju