Jedna od najpoznatijih austrijskih planina nosi isto ime kao i njezin najviši vrh, inače najviši u čitavoj državi – Grossglockner, a izdiže se na 3798 metara. Uz vrh Grossglockner tu je i njegov 28 metara niži "brat" Kleinglockner.

Grossglockner se poput tornja izdiže iznad najdužeg ledenjaka u istočnim Alpama, Pasterze, s površinom od 18,5 kilometara. Ledenjak se najviše proširio oko 1850., a danas se smanjuje, u posljednje 3 godine za čak 2,5 kilometra.

Zahvaljujućim svojim šumama, dolinama, stjenovitim predjelima i padinama, Grossglockner pruža dom brojnim životinjama i biljkama koje uspijevaju u različitim klimama. Strvinari i orlovi ovdje nisu neobični, a tu su i staništa rijetkih leptira.

Područje ove planine obuhvaća i Nacionalni park Hohe Tauern koji se proteže na području od 1800 kilometara kvadratnih, preko provincija Salzburg, Carinthia i Tyrol. Osnovan je 1981., a u njemu se nalazi više od 300 vrhova viših od 3000 metara, 342 ledenjaka na ukupnoj površini od 130 kvadranih kilometara te 551 planinsko jezero!

Turiste iz cijelog svijeta najviše privlači 48 kilometara duga Cesta visokih Alpa (Hoch Alpenstrasse). Sva područja vegetacije od Austrije do Arktika prisutna su na ovom malom području. Osim pogleda, za posjetitelje su postavljene informativne ploče, a ima i muzeja u koje je ulaz besplatan. Cesta je za posjetitelje otvorena od svibnja do studenog, pa imate još malo vremena za posjet.

Osim teže planinarske rute do samog vrha, koju ne može baš svatko pokoriti, ima lakših staza za pješačenje, poput Gamsgrubenweg, koja vodi iznad ledenjaka Pasterze, a i do promatračnica nećete se puno mučiti da dođete, primjerice do one Wilhelm-Swarovski-Beobachtungswarte koja se nalazi na 2.370 metara visine.

Tu je i planinarski dom na 3454 metra visine, najviši takav objekt u Austriji, Adlersruhe, izgrađen još 1880. godine, iz kojeg puca pogled na prekrasan najviši vrh planine.

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju