Postoji doza ironije u tome da se srednji prst čuva poput svetog relikta, osobito zato što nije pripadao svecu nego neprijatelju crkve, heretiku Galileu Galilei.
Razgledati se može u Galileovom muzeju u Firenci, baš kao i zub, palac, originalni teleskopi te kompas talijanskog znanstvenika.

Dijelove tijela slavnog astronoma odsjekli su povjesničari i znanstvenici jer su smatrali uzimanje dijelova tijela odavanjem počasti njegovim postignućima.

Kralješak i jedan od prstiju od 1737. čuvaju se u Firenci i na sveučilištu u Padovi na kojem je Galileo poučavao. Zub, palac i srednji prst godinama su kolali među kolekcionarima sve dok 1905. nisu nestali. Pronašao ih je prošle godine Alberto Bruschi, cijenjeni firentinski kolekcionar umjetnina. Prst je uklonio s tijela Anton Francesco Gori 1737., 95 godina nakon Galilejeve smri.

Galileo Galilei Galileo Galilei (Foto: Profimedia.hr)

Danas dugački koščati srednji prst stoji u staklenom jajetu muzeja posvećenom znanstvenim instrumentima. Da li prst pokazuje prema nebu, gdje je Galileo spoznao slavu svemira i vidio Boga u matematici, ili vječno prkosi crkvi koja ga je osudila, gledatelj mora odlučiti sam.

Na 10 centimetara od smrti: Otočani koji skaču na glavu s 20 metara Bungee Bungee Bungee +2 Pentecost

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju