Lijepi sjaj glazura duguje želatini, tvrdi slavni kuhar Rudolph van Veen, a poznata se domaćica Martha Stewart pouzdaje u 2 žličice kukuruznog sirupa koji kombinira s gorkom čokoladom, maslacem i žlicom punomasnog mlijeka.

Prema jednostavnim bakinim receptima, koliko ide redova čokolade od 100 g, toliko ide i žlica ulja. Čokolada s uljem topi se na pari i zatim prelije preko kolača te suši na sobnoj temperaturi. Neke bake umjesto ulja dodaju svinjsku mast. Bez obzira na to odradite li sve korake ispravno, čokoladna glazura teško će vas oboriti s nogu bez kvalitetne čokolade koja je lako topiva. Ako uz keramički sjaj želite i okus čokoladne rapsodije, birajte čokoladu koja ima više od 40 posto kakaa, poput Dorina čokolade za kuhanje.

Dorina čokolada za kuhanje Dorina čokolada za kuhanje (Foto: Sandro Sklepić)

Glazura će dobiti ljepši sjaj ako biskvit premažete prokuhanim pekmezom od marelica, a neće pucati ako u još vruću glazuru dodate jednu žlicu jogurta. Kako bi se slastice lakše rezale, nož prethodno zagrijte u vrućoj vodi.

Čokoladna glazura bez čokolade

Čokoladna glazura za koju ćete se morati malo više potruditi jest ona koja se radi bez čokolade. Tajna ove sjajne glazure krije se u kombinaciji kakao praha i želatine.

Dvije žličice želatine u prahu prelijte s 50 ml vode pa pokrijte i ostavite desetak minuta.

U drugoj zdjeli pomiješajte 50 ml vode s decilitrom vrhnja za šlag, žličicom neutralnog meda i 130 g šećera pa stavite na laganu vatru i miješajte dok se ne rastopi i smjesa prokuha.

Maknite s vatre pa dodajte želatinu i kakao prah od Kraša koji nema dodanih šećera te miješajte dok smjesa ne postane glatka.

Dok je još uvijek topla, na temperaturi od oko 30 stupnjeva glazurom prelijte tortu, ali ne smije biti vruća jer će izgubiti sjaj. Med možete izostaviti, a u tom slučaju dodajte ukupno 150 g šećera. Glazuru pažljivo prelijte preko kreme ili biskvita.

Radite li sa želatinom u listićima, na tri listića dodajte 140 ml vode, 180 g šećera, 130 vrhnja za šlag i 60 g kakao praha.

Za koju se god varijantu odlučili, čokoladna glazura oduševit će i okusom i izgledom.
 

 

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju