Glavni grad njemačke pokrajine Bavarske poznat je kod nas Hrvata zbog dvije činjenice. Naravno prvo je slavni Oktoberfest, festival piva koji se održava svake godine tijekom jeseni. Druga činjenica zbog koje je popularan kod nas Hrvata je ta što u ovaj grad dolazi sve više mladih ljudi kako bi pronašli posao i bolju budućnost. Iako ne treba zanemariti ni jednu od navedenih činjenica, München je ipak veliki grad koji rijetko tko od nas gleda kao turističku atrakciju – osim kada ga 'barimo' zbog Oktoberfesta. No je li München isplativ za istraživanje ili je on samo grad gdje se puno radi i pije dobro pivo?

Ja sam München posjetio samo jednom i to početkom siječnja ove godine, ali samo na dva sata, bio sam na povratku kući s putovanja i stali smo u njemu popiti kavu. Glavni razlog zbog kojeg smo se tako malo zadržali u Münchenu je to što je taj dan padala nekakva čudna kiša te nam nije bilo previše do razgledavanja, a i vodič je već bio polako naporan nakon što smo ga šest dana slušali. Uglavnom, uspio sam zapamtiti neke od znamenitosti koje obilježavaju ovaj grad, i moram priznati da jedva čekam da se vratim i u potpunosti istražim ulice ovog kozmopolitskog grada.

Dvorac Nymphenburg

Palača Nymphenburg je najveća barokna palača u Njemačkoj. Izgrađena je između 1664. i 1675. godine, a posebna je po tome što ima jednu od najvećih glavnih zgrada u Europi. Uz palaču nalazi se i tvornica porculana, a oko palače prostiru se predivni vrtovi izgrađeni po uzoru na velike vrtove engleskih palača. Uz tvornicu porculana, naslonjena na glavnu zgradu palače, nalazi se i dvorana s kočijama u kojoj se nalazi veliki broj kočija od kojih neke datiraju još iz vremena gradnje palače.

Njemački muzej

Ovo je najveći tehnološko znanstveni muzej u Europi koji nudi široki spektar izložbi na kojima možete vidjeti razvoj tehnologije i znanosti do današnjih dana. Impozantna građevina, u kojoj se nalazi muzej, leži na malenom otoku koji se nalazi na rijeci Isar. S obzirom na veličinu muzeja moja je preporuka da u istraživanje krenete rano ujutro i zadržite se sve do zatvaranja.

Zoološki vrt Hellabrunn

Ovo je jedan od prvih zooloških vrtova u svijetu u kojem danas živi preko 5 tisuća životinja. Poseban dio odvojen je za djecu gdje ona mogu učiti i uživati u gledanju životinja iz svih dijelova svijeta. Svakodnevno možete prisustvovati hranjenju životinja i naučiti ponešto o tome tko i što jede te kakav je tko lovac. Zoološki vrt se nalazi u južnom dijelu grada i lako je do njega doći automobilom, podzemnom i autobusom.

BMW muzej

Onaj tko je bio u Münchenu, a nije posjetio BMW-ov muzej slobodno se može prestati hvaliti da je bio ovdje. To je isto kao da ste bili na Oktoberfestu, a da niste probali ni jedno pivo. Ovaj muzej je u vlasništvu automobilske kuće koja je postala sinonim za ovaj grad. U njemu posjetitelji mogu vidjeti kako je tekla povijest BMW-a od prvog automobila pa sve do današnjih modela. U njemu je primjerak svakog automobila, motocikla i motora koji je ova tvrtka osmislila od svojih početaka. Za razgled muzeja trebat će vam nekoliko sati, a posjetu možete kombinirati tako da usput razgledate i tvornicu koja se nalazi u neposrednoj blizini.



Frauenkirche

Ova predivna gotička katedrala, izgrađena u 15. stoljeću, nekada je bila samo masivna župna crkva, da bi u 19. stoljeću postala katedralom. Jedan je od dva najpoznatija simbola grada. Za izgradnju katedrale veže se tamna priča o dogovoru s vragom. Legenda veli da je izgradnja katedrale bila izrazito brza zahvaljujući dogovoru s vragom koji je otisak svojeg stopala ostavio nekoliko metara unutar crkve. Cijelu legendu možete pročitati odmah pored spomenutog otiska stopala.

Koncentracijski logor Dachau

Maleno selo nadomak Münchena nastalo je kao zajednica umjetnika da bi se na kraju nad njim nadvio crni oblak te su ga nacisti pretvorili u još jedno svratište i poprište zločina. Ako želite, možete posjetiti ovo selo i koncentracijski logor gdje će vas vodiči upoznati s mjestom gdje se Hitler obračunavao s političkim protivnicima, Židovima i ostalim neistomišljenicima. Logor se nalazi tek desetak minuta vožnje podzemnom izvan grada.
 

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju