Kratka povijest
Kao mnoga alkoholna pića, i gin vuče svoje korijene iz biljne medicine. Aromatiziran bobicama borovice bio je popularan u srednjovjekovnoj Nizozemskoj i Flandriji. Imao je reputaciju da pomaže kod reume i artritisa kao i kod bubrežnih problema, vjerojatno zato što je diuretik.

Još je uvijek popularan u flamanskim zemljama, gdje ga pakiraju u poznate kamene boce i zovu Jenever. Kada je William III došao iz Nizozemske u Veliku Britaniju da bi postao kralj, donio je gin sa sobom i tu je ubrzo postao sveprisutan, unatoč tome što se način proizvodnje na Otoku malo razlikuje od originalne nizozemske metode, jer se koristi drukčiji alambik (kotao za destilaciju).


Alkohol siromašnih
Vrhunac popularnosti dostiže u 18. st. u Velikoj Britaniji, kada je, zbog toga što je bio manje oporezivan, postao alkohol siromašnih. Dobio je i pogrdni nadimak Mother’s ruin, u prijevodu upropastitelj majki, jer se smatralo da zbog gina majke zanemaruju ili napuštaju djecu ili su čak sposobne počiniti čedomorstvo. Gin je bio teška droga toga doba.

S usponom britanskog imperija i pojavom nebrojenih zdravstvenih problema u europskim tropskim kolonijama, postao je popularan pomiješan s tonikom na bazi kinina, kao preventivni lijek za malariju.


U ludim dvadesetima, šmekeri su ga, kao i sada hipsteri, pili zbog njegove sofisticiranosti, s tonikom, kriškom limuna i ledom. Ostalo je tako do 50-tih, kad se počinje koristiti kao baza za mnoge koktele. Najpoznatiji među njima je Martini dry. Nakon tog razdoblja gin postupno degradira te kao piće lagano zastarijeva. Ta degradacija traje do 80-tih godina, kad se pojavljuje brend Bombay Sapphire, koji pronalazi svoj put na tržište i ponovno probuđuje znatiželju barmena i miksologa. Gin nanovo postaje velika inspiracija i pokreće potragu za inovacijom u mnogim destilerijama. Danas mnogo destilerija na genijalan način obnavlja recepturu svojih ginova, posvećujući se aromatizaciji s različitim sirovinama.

Glavni stilovi gina su London gin, Roby marton craft gin, Plymouth gin,  Old Tom gin, Yellow gin, Sloe gin te Jenever, a još puno informacija o ovom divnom sastojku koktela možete pronaći na stranici Taste of Croatia!

 

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju