Jedno od najpoznatijih jela francuske kuhinje zasigurno su palačinke od heljdina brašna poznate pod nazivom galette (ili crêpe) bretonne. Kako im i samo ime govori, ove su palačinke tradicionalno jelo francuske pokrajine Bretanje, ali su poznate i jedu se u cijeloj Francuskoj, kao i izvan nje. Mogu se jesti prazne ili puniti slanim i slatkim nadjevima. Jedan od najpoznatijih tradicionalnih slanih nadjeva sadrži sir ementaler, kuhanu šunku i jaje na oko. Taj mi je nadjev (i njegove varijacije na temu) nekako i najdraži. Prava energetska bomba za doručke vikendom.

Kako to često biva sa starinskim receptima, o samom nastanku ovog jela postoji legenda: naime, nespretna supruga jednog seljaka je po uzavrelom kamenu u ognjištu slučajno razlila smjesu od heljdina brašna i rodila se ova slasna palačinka! Alal joj vera, bogme neka je!

Heljda nije žitarica, kako se to često misli, već pripada porodici zeljastih biljaka. Heljdino brašno može biti svjetlije ili tamnije boje i ne sadrži gluten, stoga je idealno za sve one koji iz bilo kojih razloga izbjegavaju gluten u prehrani. Umjesto mlijeka može se koristiti samo voda ili bilo koje biljno mlijeko (poput onog od riže, badema, soje, zobi, kokosa), a može se i izbaciti jaje (ako ste vegani).

Kako mi ne slijedimo neku posebnu prehranu (jedemo sve osim čavala), ja sam smjesu za palačinke radila prema originalnom receptu i bogato ih napunila slanim nadjevom. Jer mi volimo vikend i bogate doručke.

Slasno smo ih mljackali uz priču u kojoj je glavni akter bio gospodin Alzheimer:

– Kakve su ovo palačinke?
– Pa one heljdine, galette bretonne, znaš, one koje smo jeli u Parizu, u onoj slatkoj palačinkarnici! I pili smo domaću jabukovaču.
– Ne sjećam se.
– Kako se ne sjećaš? Znaš, ono kad smo se nahodali cijeli dan…
– Ne sjećam se, daj pusti me da jedem.
– Pokazat ću ti sliku. (Dobro je da sve fotkam. Da me ne optuži još da se s nekim drugim smucam po svjetskim palačinkarnicama, kad se već on ničega ne sjeća.)

Galette Bretonne

Sastojci:

Smjesa (za 6 do 8 palačinki):

125 g heljdinog brašna

1 jaje

150 ml mlijeka

100 ml mineralne vode (gazirane)

pola žličice soli

prstohvat sode bikarbone

20 g otopljenog maslaca

Nadjev:

200 g sira po želji (originalno ementaler)

150 g kuhane šunke (ja sam koristila rolanu pancetu)

6 do 8 jaja

Začini za posipanje (papar, čili, za’atar i sl.)

Postupak:

1. U dubljoj zdjeli dobro izmiješajte heljdino brašno, jaje, mlijeko, mineralnu vodu, sol, sodu bikarbonu i ohlađeni otopljeni maslac. Poklopite smjesu i ostavite je da odstoji najmanje 1 sat u hladnjaku.

2. Dobro zagrijte što veću tavu (promjera 28 ili 30 cm), ubacite kockicu maslaca i čim se maslac otopi, punu šeflju smjese razlijte po tavi, onako kako se rade palačinke. Palačinka treba biti rupičasta, a da bi se to postiglo, potrebno je jako dobro zagrijati tavu.

3. Kad rubovi palačinke počnu tamniti, uz pomoć noža okrenite palačinku. Dok je palačinka još u tavi, dodajte prvo sir. Možete dodati tanko rezani ementaler, prema originalnom receptu ili neki drugi sir po vašoj želji. Ja sam stavila grubo ribani sir Pašnjak koji se radi od miješanog ovčjeg i kravljeg mlijeka. Potom dodajte tanku rezanu krišku šunke ili neki drugi tanko rezani (suhomesnati) narezak. Ja sam stavila rolanu pancetu koja mi je izvrsna i otkad se pojavila kod nas na tržišu, guram je svuda.

4. U posebnoj tavi ispecite jaje na oko pa na šunku stavite jaje na oko. Potom sve rubove palačinke okrenite prema unutra, kao da ćete omeđiti nadjev i dobro ih pritisnite da se zapeku.

5. Izvadite palačinku, dodatno je pospite sirom i omiljenim začinima (mješavinom papra, sitno mljevenom papričicom, za’atarom i sl.) te poslužite vruće, vruće. 

Još Sandrinih priča i recepata potražite na njezinu blogu O slanom & slatkom: o svemu, na Facebook-stranici i Instagram-profilu.

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju