• Hrana i piće
  • Putovanja
  • Aktualno
  • Zanimljivosti
  • Škola kuhanja
  • Želim više
  • Preporuke
Upravljaj obavijestima

Prati nas

  • Impressum
  • Uvjeti korištenja
  • Zaštita privatnosti
  • Politika o kolačićima
close image
  • Dnevnik.hr
  • Vijesti
  • Sport
  • Showbizz
  • Lifestyle
  • Tech
  • Zdravlje
  • Biznis
  • Zabava
  • Teen
  • Tv
Hrana i piće #što kuhati

Galette Bretonne: Originalni recept za bogate francuske palačinke u slatkoj ili slanoj verziji

Heljdino brašno može biti svjetlije ili tamnije boje i ne sadrži gluten, stoga je idealno za sve one koji iz bilo kojih razloga izbjegavaju gluten u prehrani...

Punkufer avatar placeholder
Sandra Rončević 28.08.2017 09:53 komentari
viber Created with Sketch.
Galette Bretonne - 2
Galette Bretonne - 2 (Foto:Sandra Rončević)

Galerija Galette Bretonne 1 Galette Bretonne 1 Galette Bretonne 1 Galette Bretonne 1

U trendu Gulaš od mesa i krumpira sjajna je ideja za hladnije vrijeme Tjedni jelovnik 7 toplih jela na žlicu za svaki dan ovoga tjedna koja se mogu napraviti za malo novca Focaccia di Recco Focaccia di Recco Hrskava izvana, sočna iznutra: Isprobajte potpuno drukčiju, tanku focacciu sa sirom Pipi e patati pipi e patati Jednostavno, zasitno i puno okusa: Recept za mirisne pečene krumpire s paprikom


Jedno od najpoznatijih jela francuske kuhinje zasigurno su palačinke od heljdina brašna poznate pod nazivom galette (ili crêpe) bretonne. Kako im i samo ime govori, ove su palačinke tradicionalno jelo francuske pokrajine Bretanje, ali su poznate i jedu se u cijeloj Francuskoj, kao i izvan nje. Mogu se jesti prazne ili puniti slanim i slatkim nadjevima. Jedan od najpoznatijih tradicionalnih slanih nadjeva sadrži sir ementaler, kuhanu šunku i jaje na oko. Taj mi je nadjev (i njegove varijacije na temu) nekako i najdraži. Prava energetska bomba za doručke vikendom.

Kako to često biva sa starinskim receptima, o samom nastanku ovog jela postoji legenda: naime, nespretna supruga jednog seljaka je po uzavrelom kamenu u ognjištu slučajno razlila smjesu od heljdina brašna i rodila se ova slasna palačinka! Alal joj vera, bogme neka je!

Heljda nije žitarica, kako se to često misli, već pripada porodici zeljastih biljaka. Heljdino brašno može biti svjetlije ili tamnije boje i ne sadrži gluten, stoga je idealno za sve one koji iz bilo kojih razloga izbjegavaju gluten u prehrani. Umjesto mlijeka može se koristiti samo voda ili bilo koje biljno mlijeko (poput onog od riže, badema, soje, zobi, kokosa), a može se i izbaciti jaje (ako ste vegani).

Kako mi ne slijedimo neku posebnu prehranu (jedemo sve osim čavala), ja sam smjesu za palačinke radila prema originalnom receptu i bogato ih napunila slanim nadjevom. Jer mi volimo vikend i bogate doručke.

Slasno smo ih mljackali uz priču u kojoj je glavni akter bio gospodin Alzheimer:

– Kakve su ovo palačinke?
– Pa one heljdine, galette bretonne, znaš, one koje smo jeli u Parizu, u onoj slatkoj palačinkarnici! I pili smo domaću jabukovaču.
– Ne sjećam se.
– Kako se ne sjećaš? Znaš, ono kad smo se nahodali cijeli dan…
– Ne sjećam se, daj pusti me da jedem.
– Pokazat ću ti sliku. (Dobro je da sve fotkam. Da me ne optuži još da se s nekim drugim smucam po svjetskim palačinkarnicama, kad se već on ničega ne sjeća.)

Galette Bretonne

Sastojci:

Smjesa (za 6 do 8 palačinki):

125 g heljdinog brašna

1 jaje

150 ml mlijeka

100 ml mineralne vode (gazirane)

pola žličice soli

prstohvat sode bikarbone

20 g otopljenog maslaca

Nadjev:

200 g sira po želji (originalno ementaler)

150 g kuhane šunke (ja sam koristila rolanu pancetu)

6 do 8 jaja

Začini za posipanje (papar, čili, za’atar i sl.)

Postupak:

1. U dubljoj zdjeli dobro izmiješajte heljdino brašno, jaje, mlijeko, mineralnu vodu, sol, sodu bikarbonu i ohlađeni otopljeni maslac. Poklopite smjesu i ostavite je da odstoji najmanje 1 sat u hladnjaku.

2. Dobro zagrijte što veću tavu (promjera 28 ili 30 cm), ubacite kockicu maslaca i čim se maslac otopi, punu šeflju smjese razlijte po tavi, onako kako se rade palačinke. Palačinka treba biti rupičasta, a da bi se to postiglo, potrebno je jako dobro zagrijati tavu.

3. Kad rubovi palačinke počnu tamniti, uz pomoć noža okrenite palačinku. Dok je palačinka još u tavi, dodajte prvo sir. Možete dodati tanko rezani ementaler, prema originalnom receptu ili neki drugi sir po vašoj želji. Ja sam stavila grubo ribani sir Pašnjak koji se radi od miješanog ovčjeg i kravljeg mlijeka. Potom dodajte tanku rezanu krišku šunke ili neki drugi tanko rezani (suhomesnati) narezak. Ja sam stavila rolanu pancetu koja mi je izvrsna i otkad se pojavila kod nas na tržišu, guram je svuda.

4. U posebnoj tavi ispecite jaje na oko pa na šunku stavite jaje na oko. Potom sve rubove palačinke okrenite prema unutra, kao da ćete omeđiti nadjev i dobro ih pritisnite da se zapeku.

5. Izvadite palačinku, dodatno je pospite sirom i omiljenim začinima (mješavinom papra, sitno mljevenom papričicom, za’atarom i sl.) te poslužite vruće, vruće. 

Još Sandrinih priča i recepata potražite na njezinu blogu O slanom & slatkom: o svemu, na Facebook-stranici i Instagram-profilu.

  • #što kuhati
  • #sandra rončević
  • #O slanom & slatkom: o svemu
  • #recept
  • #Palačinke
viber Created with Sketch.
inspirativno najčitanije
Lazanje iz plitkog lima za pečnje recept
Ne morate kuhati tjesteninu!
Brži način za pripremu finih lazanja s mljevenim mesom – u plitkom limu za pečenje
Špilja u kamenolomu Tounj: Bajkovit podzemni krajolik dostupan samo rijetkima
Jedinstvena
Špilja u kamenolomu Tounj: Bajkovit podzemni krajolik dostupan samo rijetkima
Gulaš od gljiva recept
Božanstveni okus
Recept za fantastičan gulaš od gljiva u kojem nećete ni primijetiti da nema mesa
Najveći capsule hotel na svijetu, Zedweel Capsule hotel London
Jamči savršen san
Hotelska "soba" u centru Londona može se unajmiti i za 35 eura, no postoji jedan veliki ali
Najpoznatiji mlin na svijetu: Kultno pariško mjesto u kojem su se okupljali i nacistički vojnici
Na današnji dan
Najpoznatiji mlin na svijetu: Kultno pariško mjesto u kojem su se okupljali i nacistički vojnici
Akcija čišćenja i besplatan ručak: HPD Kapela poziva ljubitelje prirode u Park prirode Žumberak
Idemo?
Akcija čišćenja i besplatan ručak: HPD Kapela poziva ljubitelje prirode u Park prirode Žumberak
Tjedni jelovnik jela sa žlicom za hladno vrijeme 6. 10. do 12. 10. 2025.
Tjedni jelovnik
7 toplih jela na žlicu za svaki dan ovoga tjedna koja se mogu napraviti za malo novca
Jednostavno, zasitno i puno okusa: Recept za mirisne pečene krumpire s paprikom
pipi e patati
Jednostavno, zasitno i puno okusa: Recept za mirisne pečene krumpire s paprikom
Bajkovita Baranja: Autentičan doživljaj nekog zabroravljenog - i toliko boljeg - života
Bolji život
Omiljeno seosko gospodarstvo u bajkovitoj Baranji: Mjesto na kojem ćete provesti nezaboravan vikend
Jelo kojeg će uvijek biti premalo: Zapečena tjestenina s bundevom, kozjim sirom i slaninom
Tješi i grije
Jelo kojeg će uvijek biti premalo: Zapečena "jesenska" tjestenina sa sirom i slaninom
Okrugle kućice kojima se turisti čude: Znate li zašto su kažuni ponos Istre?
Kuće bez arhitekta
Okrugle kućice kojima se turisti čude: Znate li zašto su kažuni ponos Istre?
Hrskava izvana, kremasta iznutra: Isprobajte potpuno drukčiju, tanku focacciu sa sirom
Focaccia di Recco
Hrskava izvana, sočna iznutra: Isprobajte potpuno drukčiju, tanku focacciu sa sirom

Nastavi čitati

Ne propustite ni ovo
vijesti
Europol odradio rekordnu zapljenu pokvarene hrane! Diljem svijeta pronađene ilegalne klaonice, falsificirali rokove trajanja
Operacija Opson
Rekordna zapljena pokvarene hrane! Otkrivene ilegalne klaonice, falsificirani rokovi trajanja...
Papa Lav izdao nova pravila o vatikanskim ulaganjima
nova pravila
Papa napravio značajan korak: Poništio je uredbu svog prethodnika o važnom pitanju
Uplate više neće čekati radni dan! S instant plaćanjem uvedena i još jedna novost: "Dosad je uvijek postojala neka doza neizvjesnosti..."
u roku od 10 sekundi
Velike promjene u bankama! Stižu nova pravila za plaćanje!
show
Oženio se Ivan Zak
pogledajte fotke!
Oženio se Ivan Zak! Evo tko je samozatajna žena koja je osvojila njegovo srce
Barack i Michelle Obama obilježili su 33. godišnjicu braka
sve su objasnili!
Slavlje u obitelji Obama nakon šuškanja o krahu braka: "Najbolja odluka koju sam donio..."
Roko Kolarić u drugoj emisiji showa Supertalent
Mali frajer velikog glasa
Kao da je proživio tri života: Poslušajte moćnu izvedbu Barine pjesme o kojoj će se dugo pričati!
zdravlje
Korona simptomi: Najnovije varijante u porastu, evo što trebate znati ove jeseni
Sve je više slučajeva
Korona simptomi: Najnovije varijante u porastu, evo što trebate znati ove jeseni
Izazov koji ćete voljeti: Kako dva tjedna mogu promijeniti vašu probavu?
Pokrovitelj Donat
Izazov koji ćete voljeti: Kako dva tjedna mogu promijeniti vašu probavu?
Šokantna istina o slanini: Povezuje se s rakom i demencijom – ali postoji sigurna granica
Nutricionisti otkrivaju
Šokantna istina o slanini: Povezuje se s rakom i demencijom – ali postoji sigurna granica
zabava
"Koja ti je najdraža hrvatska psovka?": Muž Amerikanac iskreno odgovorio, supruga nije bila spremna
Barem je iskren
"Koja ti je najdraža hrvatska psovka?": Muž Amerikanac iskreno odgovorio, supruga nije bila spremna
Doktor otkrio kako nikad ne bi uzeo česti dodatak prehrani! Podijelio važan razlog
Zdravlje na prvom mjestu
Doktor otkrio kako nikad ne bi uzeo česti dodatak prehrani! Podijelio važan razlog
Iz zidova im dopirala buka, imali su što vidjeti kad su profesionalci otvorili zid
Nepozvani gosti
Iz zidova im dopirala buka, imali su što vidjeti kad su profesionalci otvorili zid
tech
VIDEO Nepoznati objekt snimljen u pustinji Mojave: Novi tajni projekt Lockheeda?
Pojavile se brojne teorije
VIDEO Nepoznati objekt snimljen u pustinji Mojave: Novi tajni projekt Lockheeda?
Zemlja postaje sve tamnija: Što to točno znači?
Nije puno, ali statistički značajno
Zemlja postaje sve tamnija: Što to točno znači?
Policajac u šoku nakon što je zavirio u vozilo: Zaustavio je automobil zbog prekršaja, a nije mogao naplatiti kaznu
Sve objavili na Facebooku
Policajac u šoku nakon što je zavirio u vozilo: Zaustavio je automobil zbog prekršaja, a nije mogao naplatiti kaznu
sport
Poginuli planinari bili su stalni sudionici kultnog turnira: Evo kako su se oprostili od njih
Počivali u miru!
Poginuli planinari bili su stalni sudionici kultnog turnira: Evo kako su se oprostili od njih
Bobanova reakcija na izjavu o Modriću opet postala hit: "Ma, što pričaš ti"
Sve gledao u čudu
VIDEO Bobanova reakcija na izjavu o Modriću opet postala hit: "Ma, što pričaš ti"
Govor Nikice Jelavića nakon pobjede protiv Dinama postao je hit na društvenim mrežama
Nakon rušenja Dinama
Procurila snimka iz svlačionice Lokosa, Nikica Jelavić zagrmio: ''Kapetane, ti reci koliko...''
tv
U dobru i zlu: Nada se da je ovo sve noćna mora iz koje će se probuditi
U DOBRU I ZLU
U dobru i zlu: Nada se da je ovo sve noćna mora iz koje će se probuditi
Skrivena sudbina: Sve je to bio dio njezinog plana – snimila je video
SKRIVENA SUDBINA
Skrivena sudbina: Sve je to bio dio njezinog plana – snimila je video
Supertalent: Audicijski nastup u dvanaestoj sezoni Supertalenta - Papi Bucket
KOKOŠI
Ovaj cover Majine pjesme morate čuti! Ostali smo bez riječi!
putovanja
Tjedni jelovnik jela sa žlicom za hladno vrijeme 6. 10. do 12. 10. 2025.
Tjedni jelovnik
7 toplih jela na žlicu za svaki dan ovoga tjedna koja se mogu napraviti za malo novca
Hrskava izvana, kremasta iznutra: Isprobajte potpuno drukčiju, tanku focacciu sa sirom
Focaccia di Recco
Hrskava izvana, sočna iznutra: Isprobajte potpuno drukčiju, tanku focacciu sa sirom
Jednostavno, zasitno i puno okusa: Recept za mirisne pečene krumpire s paprikom
pipi e patati
Jednostavno, zasitno i puno okusa: Recept za mirisne pečene krumpire s paprikom
novac
Hrvatima omiljeni modni brend zatvorio 135 dućana, ali povećao prodaju i dobit. "Uvijek nudimo najbolju vrijednost za novac"
iznad očekivanja
Hrvatima omiljeni modni brend zatvorio 135 dućana, ali povećao prodaju i dobit. "Uvijek nudimo najbolju vrijednost za novac"
Velika promjena kod procedure ulaska stranaca u Hrvatsku od listopada. Hoće li nastati velike gužve?
Predvidite kašnjenja
Velika promjena kod procedure ulaska stranaca u Hrvatsku od listopada. Hoće li nastati velike gužve?
Znate li tko najviše profitira od uspomena koje dijelimo na društvenim mrežama?
Komentar Domagoja Bebića
Znate li tko najviše profitira od uspomena koje dijelimo na društvenim mrežama?
lifestyle
Nina Badrić u bajkerskim čizmama i jakni brenda Batakovic
SJAJNA KOMBINACIJA
Nina Badrić: Genijalna jakna i mrak čizme koje jednako vole i uske traperice i minicu
Ulična moda mrežaste čarape i visoke čizme, Zagreb
Teško je skrenuti pogled
Čarape plavokose ljepotice sa zagrebačke špice bacaju i minicu u drugi plan
Tjedni horoskop od 6. do 13. listopada
Što kažu zvijezde?
Tjedni horoskop: Bikovi bi mogli upoznati nekoga, a dva znaka čeka poslovni napredak
sve
Oženio se Ivan Zak
pogledajte fotke!
Oženio se Ivan Zak! Evo tko je samozatajna žena koja je osvojila njegovo srce
Tjedni jelovnik jela sa žlicom za hladno vrijeme 6. 10. do 12. 10. 2025.
Tjedni jelovnik
7 toplih jela na žlicu za svaki dan ovoga tjedna koja se mogu napraviti za malo novca
Poginuli planinari bili su stalni sudionici kultnog turnira: Evo kako su se oprostili od njih
Počivali u miru!
Poginuli planinari bili su stalni sudionici kultnog turnira: Evo kako su se oprostili od njih
Focaccia di Recco
Focaccia di Recco

Hrskava izvana, sočna iznutra: Isprobajte potpuno drukčiju, tanku focacciu sa sirom

Focaccia di Recco potpuno je drukčija od focaccie kakvu većina nas poznaje. Umjesto mekanog, prozračnog kruha, ovdje se radi o tankoj, hrskavoj, a opet sočnoj pogači punjenoj sirom... NASTAVI ČITATI

Vezani sadržaj

  • Focaccia di Recco Hrana i piće
    Focaccia di Recco

    Hrskava izvana, sočna iznutra: Isprobajte potpuno drukčiju, tanku focacciu sa sirom

  • Gulaš od gljiva Hrana i piće
    Božanstveni okus

    Recept za fantastičan gulaš od gljiva u kojem nećete ni primijetiti da nema mesa

  • Lazanje s mesom iz plitkog lima za pečenje Hrana i piće
    Ne morate kuhati tjesteninu!

    Brži način za pripremu finih lazanja s mljevenim mesom – u plitkom limu za pečenje

 
Upravljaj obavijestima
© Punkufer
  • Impressum
  • Marketing
  • Uvjeti korištenja
  • Zaštita privatnosti
  • Politika o kolačićima

404image

Želiš li prvi saznati
za povoljne aviokarte

Pripremi putovnicu
i prijavi se na naš newsletter
jer uskoro polijećemo ;)

Please don't insert text in the box below!
close