U svojoj kuharici Dalmatia, splitski chef s australskom adresom piše kako su knedle specijalitet središnje Europe. Iako se pune brojnim nadjevima, Ino Kuvačić ih voli sa šljivama ili čokoladom, a preporučuje i kombinaciju jagoda s višnjama. Odlične su poslužene tople sa sladoledom i nekoliko komadića kandirane naranče.
> Priča o uspjehu Ina Kuvačića: "U Melbourneu obožavaju našu pašticadu, rožadu i brujet"
Sastojci za knedle od čokolade:
Tijesto:
500 g voštanih krumpira (desiree)
50 g omekšalog maslaca
160 g brašna
1 jaje
prstohvat soli
Ganache:
50 ml narančinog sirupa
500 g otopljene tamne čokolade
50 g maslaca
Za posipanje:
100 g krušnih mrvica
50 g pročišćenog maslaca (ghee)
50 g šećera u prahu
Priprema:
1. Skuhajte krumpire u kori i ogulite ih kad se potpuno ohlade.
2. Protisnite krumpir kroz gnječilicu pa mu dodajte maslac, brašno, jaja i sol. Oblikujte loptice od smjese.
3. Zagrijte narančin sirup dok se temperatura ne popne na 80°C pa maknite s vatre i ulijte rastopljenu čokoladu miješajući dok ne postane glatko.
Umiješajte maslac i ostavite da se ohladi pa oblikujte kuglice.
4. Popržite krušne mrvice na pročišćenom maslacu dok ne dobiju zlatno smeđu boju pa kad se ohladi umiješajte šećer.
5. Čokoladne kuglice utisnite u loptice od krumpira pa oblikujte rukama knedle. Kuhajte ih oko 4 minute i prebacite u tavu s krušnim mrvicama. Kratko popecite i poslužite sa sladoledom.