Priznati chef Zdravko Tomšić iz renomiranog kvarnerskog restorana Draga di Lovrana već treću godinu za redom priprema poseban meni sa chefovima Vinodola Marijom Čepekom i Mićom Tolićem. Ove je godine 10. i 11. ožujka na rasporedu meni u više slijedova (sedam slijedova, deset jela!), koji je inspiriran Dalmatinskom Zagorom. Večeru je otvorilo predjelo „Privari guzicu“, odnosno dinstano povrće s maslinama i sirom iz mišine koje je služilo da zavara glad, te soparnik kao jedan od najvećih specijaliteta Zagore.


Nastavilo se sa zalučenom purom s pečenicom, (lučnica je umak od kiselog mlijeka i češnjaka kojim su poliveni žganci – sjajan spoj!), punjenim spužem na imotski te žabljim kracima pohanim na maslu. Posluženi smo i prvim vinom večeri, Crveno jezero Grabovac 2012., finim imotskim rozeom. Najfotogeničnije jelo dana bila je dimljena jegulja s kremom od raštike i mladim kozjim sirom. Dakle, sve od prašumski zelene boje do klica rotkvica na vrhu je bila čista senzacija! Počeo se piti Chardonnay barrique Krolo 2013. Cetinska pastrva s krustom od badema i šufiganim koromačem vratila je u mladost obožavatelje aromatičnog koromača i okupljene podsjetila na razna pića na bazi anisa.


Ono za što smo živjeli, poznavajući kako Chef Tomšić obožava i tretira jetricu, odista se i ostvarilo: zeleni kapural od „džigerice“ stavlja Tomšića, inače poznatog po spajanjuj tradicije i moderne gastronomije - u rang čarobnjaka. Neponovljivo jelo i vrhunsko vino Modro jezero Grabovac 2013.! Naredno jelo, svinjska kračica i jezik iz rasola s kremom od krumpira, kupusom u vučenom tijestu i umaku od arambašića, na tanjuru izgleda puno jednostavnije od imena, a i nestalo je u trenu (kao i butelja Cabernet sauvignon Merlot barrique Krolo, najjače sparivanje večeri, po mom skromnom ukusu) – dakle, najbolji buncek u mom životu, drugima je najbolji bio jezik, a tu je bio i vrhunski umak na bazi kiselog kupusa. Divota.


Za kraj smo se osladili imotskim rafiolom s natprirodnim džemom vrgoračkih jagoda, uz već opjevani, slatki, voćni i višnjasti Merlot Boutique Korlat 2011., svaka čast enologinji Josipi Andrijanić na sjajnom izboru.

Obične, svakodnevne namirnice pretvorene u vrhunski gastronomski doživljaj – ovo stvarno treba iskusiti, pa smo tako vidjeli i Matu Jankovića, Anu Ugarković, Matiju Babića, Deana Kotigu i Moranu Zibar iz Potjere, i još puno hrvatske gastro kreme. Dakle, ne propustite!


Cijena posebnog jelovnika Zdravkovog viđenja Dalmatinske Zagore koji će se 11. ožujka služiti za ručak i večeru - iznosi 255 kuna, dok je čaša vina 18 kuna. Rezervirajte što prije na telefone 01/4811-427 i 099/3811-427 te mail vinodol@vinodol-zg.hr – ovakav se meni više nikada neće ponoviti, a uživanje je definitivno garantirano!

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju