Mrkva, Samobor
Nedavno otvoreni restoran (Trg Kralja Tomislava 13) u Samoboru nudi vegetarijansku i vegansku prehranu. Na jelovniku se može naći bogata ponuda jela od sezonskih namirnica, te uživati u, primjerice, indijskim curryjima od povrća, meksičkom čili grahu s prženim okruglicama, domaćem restanom krumpiru sa špinatom i paniranim tofuom, ali i slasticama poput sirove torte od bundeve.

Green Point, Zagreb
Restoran brze prehrane u Varšavskoj 10 koji daje novo značenje frazi fast food. Ovdje možete probati sendviče i burgere od soje, seitana, te brašna konoplje, koje se koristi i za pripremu shakeova. U ponudi su i raw food specijaliteti kao povrtni špageti s pestom od orašastih plodova ili svježe rajčice.

Vegehop, Zagreb
Veteran vegetarijanske ponude u Zagrebu kombinira ekološke cjelovite žitarice, mahunarke, klice, alge i druge super-namirnice sa i bez glutena u pravu gozbu za osjetila. Osim jela s dnevnog menija, U Vegehopu (Vlaška 79 i Remetinečki gaj 2G) možete naručiti i musake, lazanje, tortilje te integralne tjestenine s umacima, osladiti se s desertima pripremljenima od prirodnih sladila poput agavinog sirupa te se osvježiti s prirodnim sokovima od organskog voća i povrća.

Hotel Korinjak, Iž

Hotel i kamp Korinjak na otoku Ižu specijaliziran je za holistički odmor i razvoj tijela te uma, a njegova posebnost je i priprema vegetarijanske hrane na mediteranskoj osnovi bez konzervansa i aditiva. U samoposlužnom restoranu nude se salate, jednostavna variva, sendviči i jela s grila, a svi gosti besplatno uživaju u biljnim napicima od samoniklog bilja s otoka.

Nishta, Dubrovnik
Ružica i Gildas su kuhari porijeklom iz Švicarske koji su se nakon jednodnevnog izleta u Dubrovniku zaljubili u Hrvatsku te otvorili dva restorana – jedan u zagrebačkoj Massarykovoj ulici 11, a drugi na adresi Prijeko bb u Dubrovniku. Njihova osebujna ponuda jela za vegetarijance i vegane uključuje kremaste juhe od povrća, slavni curry od banane, ali i ukusne slastice poput moussea od čokolade.

UpCafe, Split

Splitska oaza zdrave prehrane smjestila se na adresi Domovinskog rata 29a u kojoj možete probati ukusna jela od cjelovitih, sezonskih i uglavnom organskih sastojaka. U pripremi hrane ne koriste se namirnice uzgojene s pesticidima, niti ona u koju su dodani aditivi, te pripremljeni od GMO-a. U restoranu možete probati veganske i vegetarijanske sendviče, tortilje, sušije s tofuom, te kreativne slastice.

Bio bistro Zrno, Zagreb

Prvi 100 posto organski veganski restoran u Hrvatskoj smjestio se u Zagrebu na adresi Medulićeva 20. Jela se pripremaju od namirnica dostavljenih svakog jutra s istoimenog imanja, te uz beskvasni kruh iz njihove pekare. U ponudi se nalazi i organska kava, vino, čaj, sok te smoothieji i shakovi.

Klub Makrovega, Rijeka
Ponuda ovog riječkog restorana (Matije Gupca 7) okrenuta je veganima i vegetarijancima, odnosno osobama koje vole jesti makrobiotičku hranu. Osim slanih jela napravljenih od sezonskih namirnica u ponudi se ističu zdrave slastice poput kolača ispečenih od žitarica te s dodatkom prirodnih alternativa šećeru.

Vege Lege, Osijek
Fast food restoran s veganskom i vegetarijanskom ponudom pljeskavica, hot dogova i tortilja, veliki je hit na Trgu Ljudevita Gaja 4. Osim brze hrane, ovdje možete naručiti i jela u tjednoj ponudi poput vege verzija čobanca i sataraša, a domaći specijaliteti su legalafel (pržene okruglice od slanutka) i Cheselega (vege burger sa sirom).

OAZA Joyful Kitchen, Zagreb
Želite li uživati u ukusnom veganskom fast foodu, posjetite restoran OAZA Joyful Kitchen u samom centru Zagreba, u Radićevoj 9. Ovdje možete jesti fine burgere oplemenjene s vege pljeskavicama od tempeha, slanutka i graška s dodatkom konopljinih sjemenki. Guštati možete u sočnim sendvičima s tofuom ili pak hrskavom falefelu s prženim krumpirićima. Tu je i zanimljiv izbor smoothieja, salata, ali i dnevni izbor variva te zamamnih slastica.

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju