Baskijski Donostia ili na španjolskom San Sebastian grad je prekrasnih plaža i fantastične hrane. Ima najviše Michelinovih zvjezdica po četvornom metru na svijetu pa je omiljeno je odredište onih koji smatraju da je sadržaj tanjura najbolji način za upoznavanje s nekom zemljom. A San Sebastian ih je skupio ni manje ni više nego 17 i to podijeljenih između 9 veličanstvenih restorana.

U tom šarmantnom gradiću možete kušati delicije Elene Arzak koja je proglašena najboljom cheficom na svijetu, a iznimno je hvaljen i restoran Mugaritz kojeg vodi chef Adoni Luiz Aduriz. Oba se nalaze na listi 50 najboljih u svijetu, a u blizini su i Asador Etxebarri te Azurmendi koji su također na prestižnom popisu.

> Priča o portugalskom "ratnom" vinu iz čarobne doline

No čak i da ne ganjate restorane sa zvjezicama u San Sebastianu se odlično jede. Radi zahvalnog položaja osobito se cijene riba i morski plodovi. Od bakalara rade čuda, a fantastični su i recepti s rakovicom, lignjama ili inćuna. Ljubiteljima mesa će se svidjeti aromatična txuleta, odnosno odležana goveđa rebra.

Punjeni krumpir Punjeni krumpir (Foto: Thinkstock/Guliver)

Baskijski tapasi se odazivaju na ime pintxos, a najčešće uključuju komadić kruha s pršutom koji se ondje iznimno cijeni, sirom ili rakovima te krokete od šumskih gljiva.

Tržnice u San Sebastianu su praznik za oči i najbolje mjesto za upoznavanje s namirnicama lokalne kuhinje. La Bretxa u starom dijelu grada odlično je mjesto za doručak ili kupovinu izvrsnog pršuta, tune, voća i povrća poput karakterističnih paprika guindilla.

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju