Na spomen Portugala, vinoljupcima se u mislima pojave veličanstveni terasasti vinogradi uz rijeku Duoro na sjeveru zemlje iz kojeg dolaze slatke kapi veličanstvenog porta, ojačanog vina u kojem se često uživa na zalasku ručka. No cijeni se i suhi porto koji se poslužuje uz predjela. Rubinski, bijeli, ružičasti, odležali (tawny) ili zreli porto može se pronaći u supermarketima koji prodaju sve i svašta, ali ako poželite osjetiti pravu kvalitetu (svaka čast na iznimkama) bolje ga je potražiti u specijaliziranim trgovinama, gdje će zajedno s kvalitetom rasti i cijena. Neke se penju i do stotina eura.

Terase Duora Terase Duora (Foto: Profimedia.hr)

Pravi porto se proizvodi samo u Portugalu, još iz doba kada su zaratili Englezi i Francuzi. Englezi koji su ostali na suhom zbog zabrane uvoza iz neprijateljske zemlje odlučili su žeđ utažiti u Portugalu. No nemirni Atlantski ocean nije bio nježan prema portugalskim kapljicama i često bi na destinaciju stizala pokvarena. Razmišljalo se, razmišljalo, sve dok se nije dosjetilo dodati alkohola kako bi se porto ojačao i mogao duže izdržati bez obzira na nemirne struje i valove. Englezi su se zaljubili na prvo kušanje pa se porta nisu htjeli odreći čak i nakon što su ih francuski zakoni oslobodili nemilosti.

> Znate li što otkrivaju sitna slova na etiketi i dizajn vinske boce?

U regiji Duoro danas se uzgaja više od 80 sorti grožđa, a u nekim vinogradima može se pronaći i 30-ak sorti. Ojačano vinjakom i aromatično, crveno, slatko, ali i ponekad suho odlično podnosi odležavanje pa nije neobično otvoriti bocu nakon desetaka godina čuvanja. Ramos Pinto, A. A. Ferreira, Churchill ili Graham neki su od poznatijih proizvođača tog slavnog likerskog vina koje u čaši često krije maline, borovnice, karamelu, cimet i čokoladu.

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju