• Hrana i piće
  • Putovanja
  • Aktualno
  • Zanimljivosti
  • Škola kuhanja
  • Želim više
  • Preporuke
Upravljaj obavijestima

Prati nas

  • Impressum
  • Uvjeti korištenja
  • Zaštita privatnosti
  • Politika o kolačićima
close image
  • Dnevnik.hr
  • Vijesti
  • Sport
  • Showbizz
  • Lifestyle
  • Tech
  • Zdravlje
  • Biznis
  • Zabava
  • Teen
  • Tv
Putovanja #Hrvatska

Ekskluzivno: Snimljene su tajne koje krije najljepša špilja na Jadranu

Rođenog Zagrepčana Alana Menigu posao u stranoj državi nimalo ne ometa u tome da uživa u svom hobiju, kojeg je dotjerao do neslućenih visina. Tako je ovaj 55-godišnjak nedavno s ekipom entuzijasta ispod površine snimio Modru Špilju na Biševu najprofesionalnije u povijesti. Slušamo njegovu priču!

Domagoj Jakopović Ribafish 22.05.2015 09:09 komentari
viber Created with Sketch.
Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

U trendu Bibury Filmski ugođaj Titula jednog od najljepših sela na svijetu donijela im je samo probleme: "Više nemamo privatnosti, a turisti ništa ne troše" Tortellini varivo Tjedni jelovnik Bez puno posuđa i kompliciranja: 7 toplih i finih jela na žlicu za svaki dan ovoga tjedna Pizzeria 14 Sretna četrnajstica Pizzerija o kojoj se priča: Novo hit-mjesto koje se otvorilo na zagrebačkoj Knežiji


Alane, odakle ste, što radite i kako ste se zaljubili u podvodnu fotografiju?

Iz Zagreba sam, no točno pola svoga života živim u prekrasnoj Austriji. Ali ako je istina, kao sto kažu, da si od tamo gdje se najbolje osjećaš, onda nema dvojbe - Komižanin sam.

Teško je reći što radim, mogu reći da sam sretan jer čitav život radim stvari koje volim i koje me zanimaju. U Austriji radim kao stomatolog, a u Hrvatsku sam prebacio jedan drugi dio poslova - uglavnom turizam. Ove godine s partnerom koji je svjetski poznati ronioc na dah, otvaram ronilački centar u Komiži. Značajnog imena „B-17“.


Otkud vam ideja za podvodno fotografiranje najljepše špilje na Jadranu?
Ronim već 40 godina, a zanimanje za podvodnu fotografiju je počelo još kada sam kao klinac roneći na dah skužio da podmorje nije onakvo kakvog ga vidimo, znate one dosadne plavkaste nijanse... Onda sam maznuo jednu baterijsku lampu tati, zamotao je u najlon vrećicu i svjetlio pod morem. Tada sam shvatio kojih sve divnih boja ima pod morem. Iskustvo je bilo jednako lijepo koliko i bolno, jer je more probilo vrećicu i ušlo u bateriju, pa sam od staroga popio fine batine.

Prve sam fotke snimio analognim aparatom Nikonos. To je bio jedan užas. Poslije je došla digitalija, pa i sada pokušavam biti dobro opremljen, ali ma koliko god zaradiš, tehnologija te opet pregazi! Evo primjer: podvodne lampe jačine 1.600 lumena su pred četiri godine bile čudo tehnike. Sada postoje i od 55.000 lumena. Pa ti stalno nešto kupuj…

Je li Modra najljepša, tu nema dvojbe. No za mene nije i najatraktivnija. To vam je i kao kod žena. Najljepša ne znači da je i najatraktivnija. Stvar ukusa.


Koji su vam bili ciljevi, jeste li ih postigli?
Najviše volim kada netko kaže da je nešto nemoguće. Ajd‘ to meni reci! Tako su govorili da je nemoguće snimiti Modru špilju u svoj njezinoj ljepoti. Sve fotke koje možete naci na internetu liče mi na bunar plave boje. I okolo sve crno. Ljepota špilje je baš u njezinom volumenu. I to je jako teško zabilježiti fotografijom. No, moj prijatelj, Boris Krstinić, po meni najbolji svjetski fotograf špilja, sa svojim 40-godišnjim iskustvom fotkanja špilja, i moja upornost (za mene kažu da sam „tenk bez rikverca“) uz ostatak sjajne enuzijastične ekipe - donijeli su rezultate. Kakve, vidjet ćete uskoro!

Cilj je bio snimiti Modru špilju u cijeloj njezinoj ljepoti, kako prostranstvu, tako i bojama. Osim toga, vrhunski speleoronioci Petra i Žarulja napravili su vrlo zahtijevan speleološki nacrt špilje. Tako da će se sada moći vidjeti tlocrtno i bokocrtno kako ona zapravo izgleda.

Do zadnjega trenutka nismo znali hoćemo li uspjeti pofotkati špilju, jer je ulaz zbog jakog juga i valova bio zatvoren. Valovi su bili toliko jaki da su se čak i nasi speleoronioci ljuljali na dnu mora. I kada su moji snimatelji već počeli pakirati opremu, puni depresije što nismo obavili fotkanje, zaustavio sam ih, i rekao da se strpe još samo malo. I obistinilo se, odjednom se otvorilo nebo, pojavilo sunce i mi smo okinuli preko 2.000 fotografija. Značci, ekspedicija je uspjela. Šteta bi bila da nije, jer skupiti ovakve manijakalne entuzijaste kakav sam i sam, uz to dobiti i dozvolu i da nam se vrijeme potrefi – to je stvarno jako teško. A i oprema u vrijednosti jednog boljeg Ferrarija koju smo imali sa sobom ostala bi neiskoristena. Dakle, dobro je prošlo.


Kakve tajne krije podmorje Modre špilje?
Tajne i sve njezine ljepote moći ćete vidjeti na izložbi koju organiziram u Komiži. Najesen ćemo je preseliti u Zagreb, zainteresiran je i Beograd, a i hrvatsko veleposlanstvo u Beču.

Nadaleko ste poznati kao veliki gurman. Koje biste specijalitete preporučili, a da ste ih vidjeli oko špilje. Ne mislimo na turiste!
Preporučio bih da se gosti prepuste preporukama domaćina s Visa ili Biševa. Na Biševu ima nekoliko postaja gdje možete uživati u čistoj ekološkoj hrani, obzirom da nema ni jedne tvornice u krugu od 60-tak km. Naravno, jede se ono što se taj dan uhvati, ali vjerujte, najjednostavnije je često i najbolje. Jastog ispečen samo na lozi na gradelama između dva kamena na Biševu puno bolje prija nego „majonezirani“ u nekom nobl restoranu.

Kada smo vec kod Biševa, onda ne mogu zaobići poznati Bišovski plovac, jačine i okusa da cete zaželjeti zauvijek ostati na škoju. Sam Vis je pravi rasadnik prirodne hrane. Steta da je rogač (komiški tusti se smatra jednim od najboljih na svijetu) zapostavljen, no viški su limuni dozivjeli pravi bum, i cijena im stalno raste, jer su zbilja odlični - ja ih jedem kao jabuku! Pa, komiška, viška pogaca, pa hib, janjetina… ima svega. Vis je toliko povoljno smješten da se nekada uzgajao i kikiriki i duhan, a Englezi pred dvjestotinjak godina - čak i čaj!

Kako se lokalne vlasti brinu o špilji?
Briga o Modroj špilji je svake godine sve bolja i bolja. Drago mi je da se vidi napredak. Naravno, uvijek se sve vrti oko financija, no, preko sezone dnevno znaju „utrpati“ i tisuću furešta, a dnevni je rekord nevjerojatnih 1674 ljudi. Naravno, jako je teško organizirati da svi budu zadovoljni.


Živi li otok van sezone?
Preko zime je na Visu… lijepo. Iako koji puta zna vrijeme zezati pa bude malo depresivno, ali onaj tko želi - uvijek će si naći neki posao. Samo budalama je dosadno u životu.

Koji su sljedeći pothvati?
Sljedeći poduhvati su malo čudni. Kao prvo, namjeravam sa svojom ekipom snimiti i ostale dvije špilje. Zelenu i Medvidinu. Osim toga, želim s malim dronom ući u špilje i snimiti ih u tehnici 4K. Možda mi padne na pamet i s dronom opet ući u Modru špilju, što bi bio pravi izazov jer je sam ulaz tek nekoliko centimetara širi od drona.


Sljedeće se godine spremam na Karibe. Želim snimiti jednog od najopasnijih predatora svih mora, a to je tiger-shark. Oči u oči! Kavez? Kakav kavez, ne znam ja što je to kavez! Obećavam da se ne vraćam bez makro-snimki njegovih zubi. Je li me strah? Ne znam zašto, ali morskih me pasa nije strah, istina, malo je specifičan osjećaj kada ti 6-metarska neman škljoca sa zubima oko glave. Jer vjerujte, ti morski psi napadaju sve što plovi, pa i brodove. Mozda sam i ja reinkarnacija nekog predatora. Uglavnom, pratite promjene na ovom linku!

Možda i niste, ali svejedno puno hvala na fotkama i intervjuu! Mirno podmorje!
Hvala i vama, dođite na izložbu!
 

  • #Hrvatska
  • #alan meniga
  • #More
  • #Špilja
  • #biševo
  • #vis
  • #dron
  • #Turizam
  • #pećina
  • #Ribafish
viber Created with Sketch.
inspirativno najčitanije
Mađarski znamo napamet, ali jeste li probali turski? Recept za neodoljivi pileći paprikaš
Uz tjesteninu ili rižu
Jelo bez previše filozofije koje oduševljava: Recept za neodoljivi pileći paprikaš
Otok koji ima svoj otok: Hrid koja pamti brojne vladare, ratove, ali i umjetnike
Aragonski dvorac
Talijanski otok koji ima svoj otok: Hrid koja pamti brojne vladare, ratove, ali i umjetnike
Zaboravite klasiku: najneobičniji muzeji u Hrvatskoj
Od žaba do ljubavi
Zaboravite klasiku: Neki od najneobičnijih muzeja u Hrvatskoj u kojima možete uživati za vikend
Šaka Zulu i njegovo nasljeđe: Kako je malo pleme preraslo u moćnu silu Afrike
Duh ratnika
Šaka Zulu i njegovo nasljeđe: Kako je malo pleme preraslo u moćnu silu Afrike
Francuska juha od luka s njokima recept
Predobro!
Ne pokazujte ovo Francuzima! Recept za juhu od luka, ali s dodatkom njoka
Pizzerija o kojoj se priča: Novo hit-mjesto koje se otvorilo na zagrebačkoj Knežiji
Sretna četrnajstica
Pizzerija o kojoj se priča: Novo hit-mjesto koje se otvorilo na zagrebačkoj Knežiji
Titula jednog od najljepših sela na svijetu donijela im je samo probleme: "Više nemamo privatnosti, a turisti ništa ne troše"
Filmski ugođaj
Titula jednog od najljepših sela na svijetu donijela im je samo probleme: "Više nemamo privatnosti, a turisti ništa ne troše"
Tjedni jelovnik jela na žlicu od 10.11. do 16.11. 2025.
Tjedni jelovnik
Bez puno posuđa i kompliciranja: 7 toplih i finih jela na žlicu za svaki dan ovoga tjedna
Planinska kuća u NP Sjeverni Velebit, Airbnb
Ovo se zove odmor!
Ima li išta bolje od ovoga? Planinska kuća na Velebitu s prekrasnim pogledom na more
Na ručak kod Debelog: Nogometna gostionica koja već 30 godina hrani Zagrepčane
Nostalgija u tanjuru
Na ručak kod Debelog: Nogometna gostionica koja već 30 godina hrani Zagrepčane
Pizzerija o kojoj se priča: Novo hit-mjesto koje se otvorilo na zagrebačkoj Knežiji
Sretna četrnajstica
Pizzerija o kojoj se priča: Novo hit-mjesto koje se otvorilo na zagrebačkoj Knežiji
5 prefinih deserata s kavom koje treba probati: Od raskošne torte do čokoladnih keksa
Najbolji recepti
5 prefinih deserata s kavom koje treba probati: Od raskošne torte do čokoladnih keksa

Nastavi čitati

Ne propustite ni ovo
vijesti
Centar prepun policije, nekolicina ljudi ispred SNV-a pušta Thompsona, došao i nekadašnji glumac koji je želio biti gradonačelnik
"To je naš mjesec"
FOTO Centar Zagreba pun policije! Ispred SNV-a trešti Thompson, došao i nekadašnji glumac koji je htio biti gradonačelnik
Život s rijetkim bolestima: Mirta je jedna od 10-ak osoba u cijelom svijetu s mioklonom distonijom
Mirtina priča
"Sjedili smo za stolom i ručali. Odjednom kao da me stresla struja. Znali smo..."
Srbijanska naftna kompanija dobila od SAD-a tri mjeseca da pronađe kupca
Teška odluka
Amerika postavila ultimatum Srbiji: "Imate tri mjeseca"
show
Laura Gnjatović na izboru za Miss Universe predstavila se u badiću
''aj lako za noge, ali...''
Naša misica odradila nastup u badiću na svjetskom izboru, svaki opis je suvišan!
Severina raznježila fanove u Areni prizorima sa sinčićem Aleksandrom
''Kao majka nisam smjela...''
Severina podijelila dosad neviđene prizore sina: ''Dobila sam odobrenje jače od bilo kojeg zakona''
Znate li da je Doris Dragović ujna Iris Livaje, supruge Marka Livaje
bila joj je na vjenčanju
Znate li kojoj poznatoj Hrvatici je Doris Dragović ujna?
zdravlje
Kad probava stane: Što piti da se tijelo opet pokrene?
Pokrovitelj Donat
Kad probava stane: Što piti da se tijelo opet pokrene?
Najgori karcinomi: 5 najpodmuklijih vrsta raka koje gotovo nitko ne prepozna dok nije prekasno
Onkolozi upozoravaju
Najgori karcinomi: 5 najpodmuklijih vrsta raka koje gotovo nitko ne prepozna dok nije prekasno
7 namirnica bogatih proteinima koje žene starije od 50 godina trebaju jesti svaki tjedan
Za očuvanje mišićne i koštane snage
7 namirnica bogatih proteinima koje žene starije od 50 godina trebaju jesti svaki tjedan
zabava
Mogu se i ovako ugraditi nova vrata! Majstori na aparatima
Urnebesno
Mogu se i ovako ugraditi nova vrata! Majstori na aparatima
Neki se ozbiljno spremaju za zimu, pogledajte samo ulov ovog Golfa
Što kažete?
Neki se ozbiljno spremaju za zimu, pogledajte samo ulov ovog Golfa
Ovakva kupaonica postoji samo u Bosni! Pogledajte neuobičajeni dizajn
Dosjetljivo
Ovakva kupaonica postoji samo u Bosni! Pogledajte neuobičajeni dizajn
tech
NASA-ino superračunalo provelo 400.000 simulacija i sve upućuju na istu godinu u kojoj će Zemlja biti uništena
Sad znamo i to
NASA-ino superračunalo provelo 400.000 simulacija i sve upućuju na istu godinu u kojoj će Zemlja biti uništena
Zastrašujući trend širi se internetom: Jeste li naišli na ovakve videozapise na društvenim mrežama?
Uznemirujuće
Zastrašujući trend širi se internetom: Jeste li naišli na ovakve videozapise na društvenim mrežama?
Kakvo bizarno objašnjenje šefa kompanije: Otpustili su 14 tisuća ljudi, ali ne zbog ušteda ili primjene AI-a
Vjerujete li im?
Kakvo bizarno objašnjenje šefa kompanije: Otpustili su 14 tisuća ljudi, ali ne zbog ušteda ili primjene AI-a
sport
Izbornik Farskih otoka o Vatrenima: "Malo smo bili razočarani"
Za Dnevnik Nove TV
VIDEO Izbornik Farskih otoka o Vatrenima: "Malo smo bili razočarani"
FIFA objavila video čim je Hrvatska osigurala SP, neki su bili i ljutiti: "Ovo je nepotrebno"
Stigla i čestitka Infantina
FIFA objavila video čim je Hrvatska potvrdila SP, neki su bili i ljuti: "Ovo je nepotrebno"
VIDEO Divljački ispad niželigaškog trenera u Hrvatskoj: Pogledajte što je napravio
Pomračenje uma
VIDEO Divljački ispad niželigaškog trenera u Hrvatskoj: Pogledajte što je napravio
tv
MasterChef: TOP 13 - tko vas je dosad najviše iznenadio svojim napretkom? Riješite anketu!
JEDAN MOŽE POBIJEDITI
TOP 13 - tko vas je dosad najviše iznenadio svojim napretkom? Riješite anketu!
U dobru i zlu: Lošim iznenađenjima nema kraja – što će sve poći po zlu ne propustite saznati u novim epizodama serije "U dobru i zlu"
U DOBRU I ZLU
Lošim iznenađenjima nema kraja – što će sve poći po zlu ne propustite saznati u novim epizodama serije "U dobru i zlu"
Skrivena sudbina: Tko će biti kažnjen ako istina ugleda svjetlo dana doznajte u novim epizodama serije "Skrivena sudbina"
SKRIVENA SUDBINA
Tko će biti kažnjen ako istina ugleda svjetlo dana doznajte u novim epizodama serije "Skrivena sudbina"
putovanja
Titula jednog od najljepših sela na svijetu donijela im je samo probleme: "Više nemamo privatnosti, a turisti ništa ne troše"
Filmski ugođaj
Titula jednog od najljepših sela na svijetu donijela im je samo probleme: "Više nemamo privatnosti, a turisti ništa ne troše"
Pizzerija o kojoj se priča: Novo hit-mjesto koje se otvorilo na zagrebačkoj Knežiji
Sretna četrnajstica
Pizzerija o kojoj se priča: Novo hit-mjesto koje se otvorilo na zagrebačkoj Knežiji
Tjedni jelovnik jela na žlicu od 10.11. do 16.11. 2025.
Tjedni jelovnik
Bez puno posuđa i kompliciranja: 7 toplih i finih jela na žlicu za svaki dan ovoga tjedna
novac
Ovo je najbolji sir na svijetu. "Velik je, zbog njega bi se ljudi mogli iskreno uzbuditi"
Ovo je najbolji sir na svijetu. "Velik je, zbog njega bi se ljudi mogli iskreno uzbuditi"
Danska u panici zbog kineskih autobusa koji su trebali voziti Zagrebom: Moguće ih je isključiti iz daljine
kamikaze na cesti
Danska u panici zbog kineskih autobusa koji su trebali voziti Zagrebom: Moguće ih je isključiti iz daljine
Ryanair uvodi veliku promjenu za sve putnike. Evo što se mijenja od 12. studenog
Nova pravila
Ryanair uvodi veliku promjenu za sve putnike. Evo što se mijenja od 12. studenog
lifestyle
Street style kombinacije sa zagrebačke špice koje bismo kopirali
MODNA INSPIRACIJA
15 kombinacija sa zagrebačke špice koje bismo kopirali od glave do pete
Ulična moda Zagreb u kožnatoj suknji i glamuroznim čizmama
Elegantno i moćno
Brineta iz centra Zagreba vrhunski se skockala, kožnata suknja i čizme modna su poslastica
Ponuda dugih, toplih jakni za jesen i zimu
SVE ŠTO VAM TREBA
Zimske jakne: Pronašle smo 15 dugih, toplih modela koje se isplati imati u ormaru
sve
Izbornik Farskih otoka o Vatrenima: "Malo smo bili razočarani"
Za Dnevnik Nove TV
VIDEO Izbornik Farskih otoka o Vatrenima: "Malo smo bili razočarani"
Laura Gnjatović na izboru za Miss Universe predstavila se u badiću
''aj lako za noge, ali...''
Naša misica odradila nastup u badiću na svjetskom izboru, svaki opis je suvišan!
FIFA objavila video čim je Hrvatska osigurala SP, neki su bili i ljutiti: "Ovo je nepotrebno"
Stigla i čestitka Infantina
FIFA objavila video čim je Hrvatska potvrdila SP, neki su bili i ljuti: "Ovo je nepotrebno"
Hrvati manje izlaze u kafiće i restorane
Bezobrazno skupo!

10 stvari kojih su se Hrvati odrekli jer su toliko poskupjele da ih se ne isplati više kupovati

Cijene hrane, pića i drugih proizvoda i usluga jako su poskupjele. Danas ne morate niti izaći iz kuće da biste potrošili (mnogo) novaca. A kako stvari trenutno stoje, cijene će samo rasti. NASTAVI ČITATI

Vezani sadržaj

  • Planine - 3 Putovanja
    Vrijednost za novac

    Ljetovanje u srcu sezone: "Krenuo sam s obitelji u suprotnom smjeru od Jadrana i nisam pogriješio"

  • Vislander - 4 Hrana i piće
    Vislander

    Vinsko putovanje kroz prostor i vrijeme: Plavci s Visa koji su oduševili zagrebačku publiku

  • Hrvati manje izlaze u kafiće i restorane Zanimljivosti
    Bezobrazno skupo!

    10 stvari kojih su se Hrvati odrekli jer su toliko poskupjele da ih se ne isplati više kupovati

 
Upravljaj obavijestima
© Punkufer
  • Impressum
  • Marketing
  • Uvjeti korištenja
  • Zaštita privatnosti
  • Politika o kolačićima

404image

Želiš li prvi saznati
za povoljne aviokarte

Pripremi putovnicu
i prijavi se na naš newsletter
jer uskoro polijećemo ;)

Please don't insert text in the box below!
close