Nadomak Krškog, iznad ušća potoka Brestanice ponosno stoji dvorac uzbudljive prošlosti – Rajhenburg. Sagrađen je na šezdeset metara visokom brežuljku iznad rijeke Save. Impozantno dvorsko zdanje obnovio je početkom. 12 stoljeća moćni zemljoposjednik, salzburški nadbiskup Konrad, o čemu svjedoči i najstariji, romanički dio zgrade.Stoljećima je Rajhenburg mijenjao vlasnike

1881. godine dvorac dolazi u ruke trapista i postaje samostan marljivih redovnika koji su živjeli na način koji izaziva divljenje. Želite li zaviriti u njihov svijet, Rajhenburg je odlična polazišna točka. Trapisti su živjeli zajedno, kao obitelj, ali u potpunoj tišini. Razgovor među njima, pa čak i mimika ili govor tijelom bili su potpuno zabranjeni. Samo odabrani redovnik smio je razgovarati telefonom kojeg su koristili od 1896.

Ljeti bi se budili u jedan sat, zimi u dva pa bi nakon molitve i meditacije zasukali rukave. Iako nisu jeli životinjske proizvode (osim sira za dana kad ne bi morali postiti) trapisti su marljivo proizvodili sir kojima i duguje ime. Proizvodili su i prvu čokoladu na slovenskom tlu koja je oduševila i cara Franju Josipa, na čijem je austrougarskom dvoru bila omiljena delicija. 1912.

Car im je odao priznanje za kvalitetu i nazvao čokoladu Imperial. Proizvodili su i likere, tiskali svoje knjige, ovitke za čokoladu, brošure i razglednice u tiskari. Imali su i svoju elektranu.

Rajhenburg - 5 Rajhenburg - 5 (Foto: NB)

Sve do njemačke okupacije 1941. godine trapisti su ondje radili i živjeli u tišini. Tada je dvorac postao deportacijski logor za Slovence. Šest godina kasnije trapistički red je raspušten, a dvorac nacionaliziran. Godinu dana kasnije ondje je otvoren Kazneno-popravni dom za žene. Freske i ukrasi na zidovima pritom srećom nisu uništeni.

Danas se u obnovljenim prostorijama odražavaju stalne izložbe pa tako posjetitelji mogu doznati kako je tekla obnova dvorca, na koji su način živjeli trapisti, kao i baciti pogled na impozantni dvorski namještaj iz zbirke Narodnog muzeja Slovenije ili medalje najpoznatijeg sportaša Brestanice – Primoža Kozmusa.

Rajhenburg - 8 Rajhenburg - 8 (Foto: NB)

Nakon reda kulture, vrijeme je za gastronomiju. U dvorskom je podrumu otvorena vinoteka, a muzejska trgovina nudi brojne lokalne proizvode – uključujući i čokoladu te likere od vina i čokolade. Rajhenburški dan čokolade i likera koji se održava u studenom odličan je povod za izlet, ali ne treba čekati do tada da krenete u istraživanje.

Pri kovačniku - 15 Hrana i piće Najbolje slovensko domaćinstvo: U raju gibanica i kobasica

Obitelj Kunej se već petu generaciju bavi proizvodnjom vina radi i čokoladno-vinski napitak koji nastaje u mjestu gdje su rajhenburški trapisti nekada izrađivali prvu čokoladu na slovenskom tlu. Vinsku kapljicu rade s bijelom i tamnom čokoladom, a za potpuni doživljaj najbolje ju je kušati prilikom posjeta Rajhenburgu.

Bijela varijanta radi se sa sortama chardonnay, sauvignon i laški rizling, a crna miriše na frankovku, pinot noir i zweigelt. Kupiti ih možete u suvenirnici dvorca, a najbolje ih je poslužiti uz praline, deserte sa šumskim voćem ili kao dodatak koktelima. Slatke delicije kušati možete i u dvorskoj kavani. 

Hotel Grad Otočec - 6 Putovanja Dvorac na otočiću u kojem dan počinje - i završava mjehurićima

 

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju