Iako izazivaju strahopoštovanje i služe kao most u neka prošla vremena kad se živjelo potpuno drugačije nego danas, mnogim dvorcima nedostaje udobnosti i topline.

No Grad Otočec u Dolenjskoj ima potpuno drugačiju priču. Toplina prostora, ali i ljudi zasigurno su pomogli u tome da se upišeu prestižno društvo hotela i restorana Relais&Châteaux. Članove udruženja povezuje „5 C“: courtoisie (uljudnost), charme (šarm), charactere (značaj), calme (spokojnost) i cuisine (vrhunska kuhinja).

Članovi udruženja su romantični dvorci, seoski ljetnikovci, kuće u egzotičnim krajevima i skijaškim ljetovalištima, lovački domovi pa i moderniji smještaji. Važno je da nisu preveliki, prosječan kapacitet hotela Relais&Châteaux je 30 soba. Grad Otočec ima 16 raskošnih soba i suita.

Hotel Grad Otočec - 12 Hotel Grad Otočec - 12 (Foto: Hotel Grad Otočec)

Bajkovito zdanje nalazi se na otočiću usred smaragdne rijeke Krke, a od Zagreba je udaljen oko sat vremena automobilom.

Šetnja mostićem i dvorskim parkom s kraja 18. stoljeća daje naslutiti da se radi o neobičnom mjestu. Zastanete li pod krošnjama crne jele, bijele vrbe i crnih topola te pogledate u rijeku, vidjet ćete i svojevrsnu atrakciju Otočca - bijele labudove grbce, koji su se ondje nastanili prije 50 godina, a danas ih ima oko pedesetak.

Hotel Grad Otočec Hotel Grad Otočec (Foto: Hotel Grad Otočec)

Povijest dvorca obavijena je tajnom. Prvi put se spominje 1252. godine, a tijekom stoljeća mijenjao je vlasnike i izgled. U početku je stajao na desnoj obali rijeke Krke, no jedan od njegovih kasnijih vlasnika dao je iskopati zemlju kako bi ga voda okružila i sa svih strana čuva od neprijatelja.

Početkom drugog svjetskog rata Talijani su dvorac prenamijenili u svoju utvrd,u a 1942. godine zapalili su ga partizani i za sobom ostavili ruševinu. Tijekom sljedećih desetljeća dvorac je potpuno obnovljen, a svoja je lica mijenjao sve do danas.

Hotel Grad Otočec - 8 Hotel Grad Otočec - 8 (Foto: Hotel Grad Otočec)

Grad Otočec je ne samo jedini dvorac na vodi u Sloveniji, već i jedini, između ratova uništeni, a potom obnovljeni dvorac u Dolenjskoj.

Poslovnjaci i hedonisti, obožavatelji golfa i vinoljupci prepoznali su pregršt razloga za izlet u Dolenjsku i posjet dvorcu.

Ondje su boravila dva Jamesa Bonda (Roger Moore i Pierce Brosnan), a na zidu s fotografijama slavnih posjetitelja su i Richard Burton, glumac Matthew Perry, princ Albert od Monaca, Josip Broz Tito sa suprugom Jovankom te mnogi drugi.

Koračajući kamenim dvorištem osvijetljenim bakljama s pogledom na kulu dobiva se dojam kao da smo ušli u vremeplov – ili neki drugi svijet Matovilki i Lancelota. Vitez u baru koji želi dobrodošlicu, lovačka soba s kaminom, masivni namještaj i raskoš na svakom koraku stvaraju ugođaj koji treba doživjeti.

Hotel Grad Otočec Hotel Grad Otočec (Foto: Hotel Grad Otočec)

Suptilni spoj s modernim udobnostima poput hedonističkog doručka s pjenušem, prepeličjim jajima i kavijarom ili opuštanja prije spavanja u masažnoj kadi s mjehurićima, djelići su slagalice zbog koje se gosti osjećaju (bolje) nego kod kuće.

U kuhinji Amela Balagića nastaju uzbudljiva jela koja spajaju tradiciju s modernim kulinarskim tehnikama. Sezonski degustacijski meni najbolji je način za upoznavanje s okusima i mirisima tog kraja i chefovh vještina. Doživljaju pridonosi i prostor u kojem se uživa u hrani – bilo da se radi o dvorskom restoranu ili vinoteci, viteškoj sobi, staklenom atriju, kavani pod arkadama ili na jednoj od terasa. 

Gotovo 300 kilometara dugu rijeku Krku koja spaja Sloveniju i Hrvatsku možete upoznati iz čamca, kanua ili kajaka. Ljeti skoknite na kupanac, a tko želi, može se okušati i u ribolovu. Za hladnijih dana gosti se mogu besplatno kupati u Hotelu Šport koji se nalazi na pet minuta pješice ili iskušati saune.

Želite li bolje istražiti okolne ljepote i uživati u izvornoj prirodi, posjetite i regionalni park Lahinja.

Hotel Grad Otočec - 11 Hotel Grad Otočec - 11 (Foto: Hotel Grad Otočec)

Jedno od najduljih i najljepših golf igrališta u Sloveniji nalazi se na kilometar udaljeno od dvorca Otočec. Sa svojih 18 polja privlači profesionalce i rekreativce. Osim igrališta na raspolaganju je i poligon za vježbu, kao i škola golfa. 

Odlučite li se posjetiti Grad Otočec cjenik možete pogledati ovdje.  

Raj na zemlji: Europski otoci koji primaju samo 2200 posjetitelja dnevno Cies Cies Cies +0 Cies

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju