Na prošlogodišnjem festivalu prikazan je tradicionalni način proizvodnje pekmeza koji su sudionici i posjetitelji mogli kušati i ponijeti kući. U popularnoj ‘Pekmezici’ bili su postavljeni i brojni štandovi s prehrambenim proizvodima, suvenirima i mnogim zanimljivim domaćim proizvodima. Domaći kruh iz Bocanjevaca i palačinke s pekmezom pripremili su djelatnici programa Pomoć u kući.

Predstavljeno je 13 raznovrsnih izlagača iz Belišća, Kitišanaca, Narda, Bistrinaca, Osijeka, Branjinog Vrha i Gata. Organizator je pripremio i dječji kutak gdje su se djeca mogla igrati i crtati drvenim bojama. Ove godine Pekmezijada je dio projekta “Biciklom kroz kulture od Harkanja do Belišća” kojeg sufinancira Europska unija u sklopu IPA prekograničnog programa Mađarska – Hrvatska, a gosti iz Mađarske posjetili su najprije Muzej Belišće, nakon čega su se upoznali s tradicionalnim načinom pripravljanja pekmeza od plavih šljiva, javlja portal MO Belišće.

Festival će se održati prema sljedećem programu:

- Prikaz tradicijske proizvodnje prirodnog domaćeg pekmeza na otvorenom
- Promotivna besplatna podjela domaćeg kruha s pekmezom
- Prodaja prehrambenih proizvoda od voća (sokovi, pekmez…) i svježe kuhanog pekmeza po povoljnim cijenama

Pozivaju se svi ljubitelji pekmeza i slatkog, da se u subotu pridruže manifestaciji i uživaju u slatkim plodovima, piše na portalu Osijek 031.


Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju