Povijesni megaspektakl Renesansni festival u kojem će sudjelovati brojne nastupajuće viteške, obrtničke i muzičke skupine iz gotovo deset europskih zemalja. Renesansni festival okuplja oko 1000 originalno kostimiranih sudionika iz zemlje i inozemstva (Slovenije, Italije, Mađarske, Slovačke, Češke, Austrije, Njemačke, Rusije, Poljske), a osim u scenskim prikazima srednjovjekovnog života, viteštva, opsada, glazbe, plesa, lakrdijaštva, posjetitelji će moći uživati i u okusima srednjevjekovnih jela koja će se spravljati na licu mjesta i to po izvornim receptima iz davno prohujalog vremena s kraja Srednjeg vijeka. Uz mesna jela od kopuna, vepra, divljači, naći će se i delicije od koprive, naoko neugledne biljke kojoj Koprivnica duguje svoje ime.

Osim ljekovitih svojstava, koprivu su naši preci koristili i u prehrambene svrhe, a danas je tu posebnost prepoznala Turistička zajednica grada koja je inicirala spremanje delicija rađenih na bazi koprive kao ekološkog i zdravog sastojka, ali i navodnih afrodizijačkih moći. No, zanimljiva je i još jedna sitnica – ta da se u srednjem vijeku od koprive radilo i pivo! Naravno, svatko tko je jednom probao pivo koje se radi po srednjevjekovnom receptu „Pusti da nešto fermentira, pa popij – puknut će te“, malkice se razočarao, jer to nema nikakve veze s onim što danas slovi kao pivo.

U tu svrhu, ekipa homebrewera (kuhari kućnih piva) s foruma Pivarstvo.org u suradnji s turističkom zajednicom Koprivnice, za predstojeći je Renesansni festival uspjela po drevnoj srednjovjekovnoj koprivničkoj recepturi pripraviti par stotina litara piva od koprive koje je nešto između tradicionalnog i modernog piva, a odležat će 45 dana u drvenim bačvama, što inače nije karakteristika današnje tehnologije. A kako su vitezovi inox imali samo na sebi, a ne i u bačvama, očekuje nas jedno totalno zanimljivo i izazovno degustiranje! Ove godine i sama glavna tema festivala je pivarstvo gdje će se posjetiteljima vjerno dočarati proces proizvodnje piva na srednjovjekovni način. Koristiti će se alati i rekviziti karakteristični za spomenuto razdoblje, a posjetitelji će moći aktivno sudjelovati u postupku proizvodnje pive, moći će i kušati magični eliksir od hmelja i koprive.

Renesansni festival će po prvi puta u Hrvatskoj uvesti zabranu korištenja plastičnog pribora za jelo i piće kako bi srednjovjekovni život u pet dana održavanja bio što autentičniji i identičniji. Četverodnevnu manifestaciju prošle je godine posjetilo pedesetak tisuća posjetitelja, a trend rasta je veći iz godine u godinu. Dakle, sjednite na besplatni vlak u subotu u 10.23 na zagrebačkom Glavnom kolodvoru, i mačeve gore!

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju