Tako su se na meniju uz pečene šnicle i ćevape, te jednog savršeno slasnog pečenog vola (zeca je netko ukrao s ražnja, ali doslovno!), stvari vrtile oko jedne divne i nepravedno zapostavljene namirnice – koprive. Da, ono u što ste upadali na izletima i gorke suze lili, ono što vas je opeklo puno godina kasnije dok ste naganjali loptu na roštiljanju ili djevojci brali poljsko cvijeće – to se jede. I to na desetke načina!

Od koprivničkih specijaliteta od koprive svakakao izdvajamo Poderane gaće – klasičnu pogaču iz ulja, ali zelene boje od ubačenih kopriva. Tu su bili i klipići s koprivom, malo suhi, ali definitivno zdraviji od klasičnih, brašnatih. Kolače su predstavljale rogačnjače s koprivom, dakle klasične orahnjače ali bez oraha i shrekastog kolorita, dok je play of the day apsolutno bila sljedeća poslastica – zeleni rezanci od koprive s jajima, špekom i vrganjima. Tko nije probao, probat će dogodine, sočan šmek, šumska ljubav vrganja i zdravo zelenilo debelih rezanaca. Zakon!

Za osvježenje se točilo pivo od koprive, pa smo Koprivnicu napunili siti, sretni i obogaćeni klorofilom za sljedećih mjesec dana. Divna priredba, sjajna jela, Koprivnica voli koprivu, mi volimo Koprivnicu.  Živjeli!

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju