Kušanje će i ove godine biti podijeljeno u dva vremenska okvira; od 14 – 16 sati biti će otvoreno za profesionalce (ugostitelje, sommeliere, vlasnike vinoteka i dr.), dok je degustacija za širu javnost predviđena od 16 – 19 sati. Svi zainteresirani za en primeur pozvani su registrirati se na stranicama www.vinistra.com ili www.vinistra.hr kako bi mogli sudjelovati na kušanju.

U trendu Pileći paprikaš Tjedni jelovnik Zasitna su, fina i rade se bez puno muke: Sedam predobrih jela za svaki dan ovog tjedna Kuća za odmor Out House, Sv. Ivan Zelina, Airbnb - 9 Mir i tišina Pola sata od Zagreba: Kuća s bazenom za vikend-odmor u kojoj vam nitko neće smetati Indijanska banana u Donjoj Bistri na plantaži Ivana Šuloga - 5 Ljekovito blago U lišću ovoga voća nalazi se tvar koja ubija stanice raka, raste i u Hrvatskoj, a kilogram plodova košta oko 10 eura



Na ovogodišnjem en primeur kušanju berbe 2013. karakteristike malvazija predstavit će Sandi Paris iz Hrvatskog sommelier kluba, karakteristike pošipa Saša Špranec, a graševina prof.dr. Edi Maletić. Vinistra će za tu priliku okupiti 41, Graševina Croatica 15, a Vina Dalmacije desetak vinara. Predsjednik Vinistre, Ivica Matošević najavit će zajednički projekt Hrvatske i Slovenije pod nazivom „Putevima Malvazije istarske/Po poteh istrske malvazije“.

En primeur degustacijama, tj. predstavljanjem mladih vina želi se profesionalcima u enogastronomiji prikazati potencijal berbe te im olakšati odluku o kupovini ili rezervaciji mladih vina, a zajedničkim nastupom vinara iz hrvatskih najznačajnijih vinskih regija želi se dodatno potaknuti kultura konzumiranja vina.