"Malvazije berbe 2017. tipične su sortne boje. Svjetlo žuta dominira, a ovisno o podneblju i tehnologiji prisutne su i zelenkaste nijanse. Vina su izražene aromatike i naglašenih sortnih karakteristika s dominantnim voćnim mirisima breskve, jabuke, agruma i tropskog voća, potom akacije, bazge i bijelog cvijeća. Ugodno su svježa, mineralna i skladna, ujednačenih mirisno-okusnih karakteristika“, zaključio je dr. sc. Mario Staver s Poljoprivrednog odjela Poreč, Veleučilišta u Rijeci na radionici „Malvazija kroz različite terroire Istre“, održanoj u okviru sedmog En primeura 2018., u zagrebačkom hotelu Esplanade.

Predstavljeno je sedam zanimljivih malvazija iz pet različitih dijelova Istre, a tom je prigodom Nikola Benvenuti, predsjednik Vinistre kazao je kako je prošla vinogradarska godina meteorološki bila zahtjevna. Unatoč tome nastala su velika vina u kojima će uživati ljubitelji najpoznatije istarske sorte. Vrhunski poznavatelji i zahtjevnija nepca osjetit će sve nijanse, pa će ovisno o boji, mirisu i okusu precizirati o kojem je dijelu poluotoka riječ – južnoj, zapadnoj, sjeverno-sjeverozapadnoj, centralnoj ili istočnoj Istri.

Nikola Benvenuti Nikola Benvenuti (Foto: PR)

"Tijekom vegetacije istarski vinogradari i vinari suočili su se s izrazito visokim temperaturama i sušnim razdobljem s vrlo malo kišnih dana. S druge strane, vrijeme dozrijevanja obilježeno je padom temperature i dugim kišnim razdobljem. Tako visoke ljetne temperature ubrzale su dozrijevanje grožđa pa je veći dio malvazija sazrio i ubran je prije kišnog razdoblja i pada temperature u rujnu. Malvazije koje su kasnije brane, zbog stagnacije rasta šećera pridonijele su umjerenom i ujednačenom sadržaju alkohola u vinu“, istaknuo je profesor Staver.

Proizvođači iz svih dijelova Istre, njih 57, predstavili su svu raskoš sorte aktualne berbe na ovogodišnjem zagrebačkom En primeuru. Uz njih su nastupili proizvođači istarskih sireva Latus i Špin te maslinovo ulje OL Istria. Istrijanima se ove godine pridružilo nekoliko proizvođača žlahtine i dvadesetak proizvođača autohtonih sorti Bregovite Hrvatske. Jana je i ove godine službena voda En primeura.

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju