Ovom manifestacijom Neretvani koji žive u Zagrebu žele predstaviti ljepotu i običaje doline Neretve, kulturne, povijesne i turističke znamenitosti, s posebnim naglaskom na neretvansku mandarinu koja je postala simbol ovog kraja.

Slika neretvanske lađe i mandarina na središnjem zagrebačkom trgu, s prošlogodišnje manifestacije, objavljena je na gotovo svim portalima, u tiskanim medijima, a vijest su prenijele i sve TV kuće u Hrvatskoj.

Ovogodišnja manifestacija, koju organizira BK Neretva i Udruga Dani Neretve u Zagrebu odvijat će se u ozračju dobivanja posebnog priznanja. Neretvanska mandarina je zaštićena oznakom izvornosti, što je svojevrsno priznanje, ali i obveza proizvođačima mandarina u dolini Neretve.

Dani Neretve započinju danima Neretvanske kuhinje u hotelu International i trajat će od 9. do 13. listopada.

Neretvanski pršut, punjene žabe s pršutom u sezamu, krepka juha od liske s domaćim trgancima, orzzoto sa žabama i kiselom ljutikom, liska na lovački s domaćim kukuruznim njokima, neretvanska jegulja na žaru s orzzom i raštikom na maslinovom ulju i neretvanski brudet od jegulja i žaba - specijaliteti su koji će se moći kušati na Danima neretvanske kuhinje.

Praznik za nepce sladokusaca bit će mousse od neretvanskih suhih smokava, badema i limuna te neretvanska torta s umakom od mandarina. Sve će se moći zaliti vrhunskim vinima Udruge K7.

U četvrtak, 10. listopada održat će se i završna konferencija EBRD/FAO projekta: "Potpora kvalitetnim prehrambenim proizvodima u Republici Hrvatskoj za poboljšanje veza između poljoprivredno-prehrambenih tvrtki i proizvođača" - primjeri baranjskog kulena i neretvanske mandarine.
Središnja manifestacija na Trgu

Na središnjoj svečanosti, u subotu 12. listopada 2013. godine od 10 do 14 sati Neretvani će svoje plodove ponovo donijeti na Trg bana Josipa Jelačića - građanima će podijeliti desetak tona mandarina.

Mandarine će dijeliti poznati Neretvani - glazbenici, sportaši, liječnici, profesori, a u kulturno-zabavnom dijelu nastupit će Gradska glazba Metković, KUD Metković, pučki pjevači iz Rogotina, Županijski zbor rogista iz Opuzena, trio Lero, Ivica Šunjić Pela, Katarino Šunjić, Renato Ereš, Domagojevi strijelci i drugi.

Uz kulturno-zabavni program, na Trgu će se kuhati i najveća teća neretvanskog brudeta. Gospodarstvenici, udruge i kulturne ustanove predstavit će svoj rad, a Domagojevi strijelci, glazbenici i glumci, dočarat će neke od značajnih manifestacija koje se svake godine događaju u dolini Neretve. Sportsko umijeće Neretvani će pokazati na sportsko rekreacijskom centru Špansko, u sklopu tradicionalnog boćarskog turnira Kup kneza Domagoja.

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju