O najsretnijoj zemlji na svijetu već smo pisali, a ako niste dosad imali dovoljno razloga da posjetite Butan, sada ćete sigurno imati.

Osim što je najsretnija, Butan je i najzelenija zemlja na svijetu, a sve zahvaljujući svom kralju, Jigmeu Singyeu Wangchuchu koji je osmislio NIS iliti Nacionalni indeks sreće koji se temelji na 4 vrijednosti: održivi razvoj, očuvanje okoliša, zaštita kulturnih vrijednosti i zadnje, ali ne manje vrijedno, dobro upravljanje. Tako je Butan ostala zemlja koja jedina ima negativni ugljični otisak. Jedina na svijetu.

Iako je ova činjenica već sama po sebi dovoljna da impresionira bilo kojeg stanovnika Zemlje (kojemu je stalo do okoliša), možda je čak i impresivnija ona da se ovo događa usprkos rastućem turizmu u ovoj zemlji, a da bi se status negativnog ugljičnog otiska održao, stanovnici i njihov kralj pozivaju sve: Dođite!

Ova jedinstvena zemlja svoju je granicu posjetiteljima otvorila tek 1974., a do prije 18 godina ovdje nije bilo ni TV-a. U ustavu im piše da 60 posto zemlje mora biti zaštićeno kao šuma. Butan je osvojio i svjetski rekord za sadnju najviše drveća po satu.

Ukoliko se odlučite otputovati u Butan, trebat će vam viza, a usto svaki posjetitelj treba platiti dodatnih oko 1700 kuna naknade koja pokriva noćenja u smještaju s 3 zvijezdice, hranu, licenciranog vodiča, kampiranje, opremu za trekking i putovanja unutar države, uključujući i avionima te poreze i druge naknade. U ovom paketu je i dnevna naknada za razvoj, a prihodi od nje idu prema obrazovanju, zdravstvu i uklanjanju siromaštva te izgradnji infrastrukture potrebne za turizam.

Naime, zdravstvo i školstvo, do fakultetske razine, u Butanu je besplatno. Ako vam sve ovo nije dovoljno da odete u Butan, podsjetite se što smo već o njemu napisali.

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju