• Hrana i piće
  • Putovanja
  • Aktualno
  • Zanimljivosti
  • Škola kuhanja
  • Želim više
  • Preporuke
Upravljaj obavijestima

Prati nas

  • Impressum
  • Uvjeti korištenja
  • Zaštita privatnosti
  • Politika o kolačićima
close image
  • Dnevnik.hr
  • Vijesti
  • Sport
  • Showbizz
  • Lifestyle
  • Tech
  • Zdravlje
  • Biznis
  • Zabava
  • Teen
  • Tv
Zanimljivosti #Kikkoman

Dizajn ispred svog vremena: Što stoji iza najpoznatije bočice koju često vidimo u japanskim restoranima?

Obla, punašna, ali istovremeno elegantna. Poznata Kikkomanova bočica sojina umaka koja asocira na slasne japanske okuse pravi je primjer kultnog dizajna, a bez nje na stolu teško je zamisliti bilo koji japanski restoran.
Punkufer avatar placeholder
Nova Studio 9.10.2023 08:51 komentari
viber Created with Sketch.

Galerija Vedran Kasap 4 Vedran Kasap 4 ved 4 Kikkoman soja umak 4

U trendu Gulaš je savršeno jelo za zimu Tjedni jelovnik Bez puno kompliciranja i truda: 7 jela savršenih za zimu za svaki dan ovoga tjedna Željeznički kolodvor u Antwerpenu - 4 "Lijepi mali kolodvor" Najljepši kolodvor na svijetu: Željeznička katedrala u europskom "gradu dijamanata" Povrće pečeno u pećnici Dobro je znati Spektakl iz pećnice: Jedini savjeti koji će vam ikada trebati za savršeno pečeno povrće

Estetika je moćna stvar, posebice kada je u pitanju dizajn proizvoda jer o toj vizualnoj privlačnosti ovisi hoće li proizvod privući našu pozornost ili ne. No je li izgled proizvoda presudan, po čemu će se istaknuti u masi i što ga čini kultnim, razgovarali smo s profesorom Arhitekture na Studiju dizajna, Vedranom Kasapom.

"Garancija za uspješan i vizualno privlačan proizvod ne postoji jer je to splet cijelog niza faktora koji su uključeni u proces dizajna. Sigurno je to da postoji neka vizualna privlačnost, to je prva komunikacija proizvoda s korisnicima", rekao je Vedran.
Vedran Kasap Vedran Kasap (Foto: Nova Studio/ Tibor Marochini)
Ipak, želimo li stvoriti dizajn koji će golicati našu maštu godinama i ostvariti dugoročnu vrijednost, on mora sadržavati puno više elemenata od same privlačnosti.

"Kada govorimo o nekom kultnom dizajnu, uvijek govorimo o objektima koji su već neko vrijeme prisutni u našoj okolini i koji su se dokazali na niz različitih načina. Prije je postojalo razmišljanje da su forma i funkcija dvije karakteristike koje čine neki proizvod slavnim, međutim postoji nešto puno važnije, a to je karakter tog proizvoda. To je nešto što se u korisničkom iskustvu dokazuje, da on zaista ima neke vrijednosti, koje ga onda na kraju krajeva i čine kultnim", istaknuo je Vedran.
Kikkoman soja umak Kikkoman soja umak (Foto: Nova Studio/ Tibor Marochini)
Pravi primjer kultnog dizajna upravo je Kikkomanova bočica, koja će teško proći nezapaženo u japanskim restoranima. Iako na prvi pogled izgleda prilično jednostavno, ona je postala sinonim za japansku kuhinju, i to s razlogom.

"Osim funkcionalnosti koja je utkana u dizajn te bočice, ona ima svoj karakter koji je nastao kroz formu, a ta forma na neki način diktira način korištenja, odnosno ritual koji je veoma povezan s japanskom kulturom, recimo točenjem čaja. Praktički tim oblikom dobivate sugestiju da je elegantno uzmete u svoju ruku i da taj ritual točenja sojina umaka bude vrlo sličan ritualu točenja čaja", rekao je Kasap.

Dizajner te slavne bočice, za koju sada lako možemo reći da je prava hrana za oči, jest Kenji Ekuan. On je u nju usadio cijeli niz karakteristika japanske kulture, stoga ne čudi da je na njoj sa svojim timom radio pune tri godine. Bočica je u uporabi već dulje od šezdeset godina i nema naznaka da će iz uporabe uskoro izići.
Vedran Kasap Vedran Kasap (Foto: Nova Studio/ Tibor Marochini)
"Njegov dizajnerski put započeo je nakon pada atomske bombe na Hiroshimu. Tada je shvatio da želi stvarati svijet, napraviti neku potpunu kontru od te destrukcije. Prvo je htio stvarati svijet u duhovnom smislu, a onda se zapravo odlučio za industrijski dizajn, odnosno da kreira proizvode koji će promijeniti svijet u tom fizičkom obliku", rekao je Vedran i dodao: "Bočica se počela proizvoditi 1961., a on je od 1958. razvijao taj proizvod koji mi danas gledamo kao vrlo jednostavan proizvod, no to ujedno i jest jedna od karakteristika tih slavnih dizajna. Takvi proizvodi izgledaju kao da nikako drukčije ne mogu izgledati, oni su strašno logični i kad ih primite u ruku – to je to."

Neki bi rekli da je Kenji bio pravi umjetnik, a njegova Kikkomanova bočica malo remek-djelo jer osim što ima karakter i sva obilježja Japana, taj je virtuoz svojim domišljatim dizajnom rješavao i probleme sa sojinim umakom.

"Dizajn Kikkomanove bočice specifičan je i po tome što ima napravljen kljun pod 60 stupnjeva koji ne dopušta da ostaju kapi koje bi mogle kapati po stolnjaku i stolovima nakon izlijevanja sojina umaka u posudicu", objasnio je Vedran.
Kikkoman soja umak Kikkoman soja umak (Foto: Nova Studio/ Tibor Marochini)
Kikkoman soja umak dobiva se fermentacijom svega četiri sastojka prema recepturi staroj više od 300 godina. Iako na Kikkoman soja umak kakav poznajemo treba čekati šest mjeseci, čekanje se itekako isplati. U njihovim okusima tako uživa preko 100 zemalja svijeta, a ne može im odoljeti niti japanski carski dvor čiji su službeni opskrbljivač.

Zbog toga možemo slobodno reći da su pravi lider na tržištu soja umaka, što niti ne čudi jer Kikkoman glasi kao jedna od najstarijih obiteljskih tvrtki u svijetu koja je u vlasništvu osam japanskih obitelji. S tako dugom tradicijom gdje se receptura prenosi s koljena na koljeno, njihova originalna bočica sjajno odgovara baš takvom specijalnom proizvodu koji se njeguje generacijama.

Iako tu čuvenu bočicu možemo vidjeti i na policama dućana, najčešće je viđamo po restoranima zbog specifičnog načina lijevanja koji funkcionira na principu tlaka u bočici, ali i mogućnosti ponovnog punjenja.

"Vrijednost koja je utkana u originalnu Kikkomanovu bočicu upravo je ta svijest o ponovnoj uporabi, dakle da imamo bočicu koja se može naknadno puniti. Na promjenu bočice koja ide u komercijalne svrhe vjerojatno su se odlučili kako bi pokušali optimizirati taj proizvod u segmentu distribucije i skladištenja i kako bi na tragu svih briga o ekologiji smanjili i utjecaj na okoliš", objasnio je Vedran.

Dizajn originalne Kikkomanove bočice ima u sebi upakirane sve vrijednosti koje neki proizvod čine kultnim. To su sklad, forma i funkcionalnost koja je jako dobro promišljena, ali i osjećaj koji pruža kada je primimo u ruku. Zahvaljujući cijelom nizu komponenti koje sadrži, a koje su vezane za tradiciju i kulturu Japana, konzumacija japanske hrane postaje posve drukčiji doživljaj.

 

Nova StudioSadržaj je napravljen u produkciji Nova Studija, native tima Nove TV, u suradnji s partnerom Nikas po najvišim profesionalnim standardima.

  • #Kikkoman
  • #bočica
  • #dizajn
  • #soja umak
  • #Vedran Kasap
  • #studij dizajna
viber Created with Sketch.
inspirativno najčitanije
Sandnøtter norveški božićni šećerni keksi recept
Ispečeni za 10 minuta
Ovi šećerni keksi s limunom savršena su božićna slastica, a jako ih je lako napraviti
Riječko klizalište pod krovom Export Ice Box 2025.
Sa svjetlosnim animacijama
U Rijeci je otvoreno novo moderno klizalište, nalazi se u hali, a najviše će se svidjeti – obiteljima s djecom
Na sjeveru Italije: Trentino plaća do sto tisuća eura da se onamo preselite
Primamljiva ponuda
Na predivni sjever: Italija vam plaća do sto tisuća eura da se onamo preselite
Ispovijest izjelice: što mi je nekad bilo nezamislivo pojesti, a danas obožavam
O tempora, o mores!
Ispovijest izjelice: Što mi je nekad bilo nezamislivo pojesti, a danas obožavam!
Tjedni jelovnik zimska jela od 1.12. do 7.12. 2025.
Tjedni jelovnik
Bez puno kompliciranja i truda: 7 jela savršenih za zimu za svaki dan ovoga tjedna
Nadàl in famìa: Nostalgični obiteljski Božić u Rovinju
Od 6.12. do 10.1.
Nadàl in famìa: Nostalgični obiteljski Božić u Rovinju
Najljepši kolodvor na svijetu: Željeznička katedrala u europskom "gradu dijamanata"
"Lijepi mali kolodvor"
Najljepši kolodvor na svijetu: Željeznička katedrala u europskom "gradu dijamanata"
Tjedni jelovnik zimska jela od 1.12. do 7.12. 2025.
Tjedni jelovnik
Bez puno kompliciranja i truda: 7 jela savršenih za zimu za svaki dan ovoga tjedna
Prodaje se špilja na privatnom zemljištu! Cijena nije onoliko visoka kao što mislite
Jedinstvena investicijska prilika
Prodaje se špilja na privatnom zemljištu! Cijena nije onoliko visoka kao što mislite
Na 3 sata od Zagreba: Savršeni grad iz kojeg nije "tako lako" izići
Utopija
Na sat i pol od Hrvatske: Savršeni grad iz kojeg nije tako lako izići
Spektakl iz pećnice: Jedini savjeti koji će vam ikada trebati za savršeno pečeno povrće
Dobro je znati
Spektakl iz pećnice: Jedini savjeti koji će vam ikada trebati za savršeno pečeno povrće
Recept za rimske njoke: Savršeni prilog dostojan svečanog ručka
Bolji od običnih?
Recept za rimske njoke: Savršeni prilog dostojan svečanog ručka

Nastavi čitati

Ne propustite ni ovo
vijesti
Slučaj ozlijeđene časne sestre
predavala u školi
Časnu sestru nitko nije napao? Policija šuti o slučaju, procurio dokument iz bolnice
Dnevnik Nove TV doznaje: Koncert u Švicarskoj zabranjen je zbog sigurnosti
Grad potvrdio
Dnevnik Nove TV doznaje: Zbog ovoga je zabranjen koncert hrvatskih pjevača u Švicarskoj
Zbog snijega i leda satima stoje u koloni dugoj 85 kilometara kod Bajkalskog jezera
ostaju bez hrane i goriva
VIDEO Stotine vozila zapele na zaleđenoj autocesti i -18 stupnjeva: Kolona je duga čak 85 km!
show
Intervju s Ivančicom Pahor
''nakon niza pretraga...''
Naša bivša misica boluje od karcinoma: ''Tijelo je slalo signale...''
Pjevačica Ivana Lovrić mamila poglede na zagrebačkoj špici
Izdanje za pamćenje
Za pjevačicom Colonije u minici okretali su se svi u centru naše metropole!
Tko je Dylan Douglas?
zgodni nasljednik
Znate li čiji je ovo sin? Pojavio se s poznatim roditeljima i ukrao pažnju
zdravlje
Kada i kako piti omega-3 kapsule? Ovo morate znati prije nego ih krenete uzimati
Piše nutricionistica
Kada i kako piti omega-3 kapsule? Ovo morate znati prije nego ih krenete uzimati
Što se događa s vašim krvnim tlakom kada uzimate dodatke vitamina D?
Evo što pokazuju istraživanja
Što se događa s vašim krvnim tlakom kada uzimate dodatke vitamina D?
Koje meso ima najviše proteina? Pogledajte tablicu
Uključujući i ribu
Koje meso ima najviše proteina? Pogledajte tablicu
zabava
Prizor u Bosni natjerao ga je da se okrene i sve snimi! Pogledajte zašto
Urnebesno
Prizor u Bosni natjerao ga je da se okrene i sve snimi! Pogledajte zašto
Može li i vas pas izvesti ovo? Oduševio vlasnike, a ni gledatelji nisu ostali ravnodušni
Wow!
Može li i vas pas izvesti ovo? Oduševio vlasnike, a ni gledatelji nisu ostali ravnodušni
Pokušao opljačkati umirovljenika na bankomatu, ovakav rasplet nije očekivao
Svirepi lopov
Pokušao opljačkati umirovljenika na bankomatu, ovakav rasplet nije očekivao
tech
Ukrajina pokazala dokaz da ima rješenje za ruske najopasnije dronove na mlazni pogon
Uspješan presretač
Ukrajina pokazala dokaz da ima rješenje za ruske najopasnije dronove na mlazni pogon
Stanovnici se pobunili protiv robotaksija: Ne mogu spavati i pod stalnim su stresom
Neočekivani problemi
Stanovnici se pobunili protiv robotaksija: Ne mogu spavati i pod stalnim su stresom
Problemi za oružje budućnosti: Ukrajinska vojska prestala je koristiti Andurilovu tehnologiju
Loše prošli i na testovima
Problemi za oružje budućnosti: Ukrajinska vojska prestala je koristiti Andurilovu tehnologiju
sport
Neviđen potez FIFA-e nakon ždrijeba skupina: Ovo se nikada nije prenosilo uživo!
opa!
Neviđen potez FIFA-e nakon ždrijeba skupina: Ovo se nikada nije prenosilo uživo!
Legendarni nogometaš Ljuboslav Penev hitno završio u bolnici, stanje je ozbiljno:
Nije dobro
Legenda hitno završila u bolnici: Stanje je ozbiljno, obitelj moli za pomoć
Gigi Becali poludio na vijest da je Željko Kopić kandidat za izbornika Rumunjske
Rigao vatru na Savez
Kontroverzni gazda podivljao na spomen Hrvata: "Ljudi, ubijte se! To znači da smo bezvrijedni"
tv
MasterChef: Večeras ne propustite napeti gastroduel! Što će toliko uznemiriti Barbaru?!
TOP 10
Večeras ne propustite napeti gastroduel! Što će toliko uznemiriti Barbaru?!
Turski hit 'Vječna ljubav' ove srijede na Novoj TV!
Vječna ljubav
Turski hit 'Vječna ljubav' ove srijede na Novoj TV!
MasterChef: ANKETA: Renatina odluka nikome nije bila jasna! Što vi mislite?
OTKRIJTE NAM!
ANKETA: Renatina odluka nikome nije bila jasna! Što vi mislite?
putovanja
Tjedni jelovnik zimska jela od 1.12. do 7.12. 2025.
Tjedni jelovnik
Bez puno kompliciranja i truda: 7 jela savršenih za zimu za svaki dan ovoga tjedna
Najljepši kolodvor na svijetu: Željeznička katedrala u europskom "gradu dijamanata"
"Lijepi mali kolodvor"
Najljepši kolodvor na svijetu: Željeznička katedrala u europskom "gradu dijamanata"
Na sjeveru Italije: Trentino plaća do sto tisuća eura da se onamo preselite
Primamljiva ponuda
Na predivni sjever: Italija vam plaća do sto tisuća eura da se onamo preselite
novac
Poznati trgovački lanac odjeće i obuće na putu do bankrota. Sumnje vjerovnika izazvale su domino-efekt
ostalo 6 poslovnica
Poznati trgovački lanac odjeće i obuće na putu do bankrota. Sumnje vjerovnika izazvale su domino-efekt
Jedna od najopasnijih država i dalje privlači brojne turiste: "Morate spavati unutar sigurne zone. Nije za one sa slabim srcem"
Turistički procvat
Jedna od najopasnijih država i dalje privlači brojne turiste: "Morate spavati unutar sigurne zone. Nije za one sa slabim srcem"
Ovo je 14 najboljih zemalja u kojima parovi mogu lijepo živjeti za 1000 eura mjesečno, pet ih je u Europi
neke su blizu
Ovo je 14 najboljih zemalja u kojima parovi mogu lijepo živjeti za 1000 eura mjesečno, pet ih je u Europi
lifestyle
Parfemi koji se na koži osjete satima
ISPLATIVA KUPOVINA
Ovih 12 parfema na koži se osjete 8, 10 pa i 12 sati. I uvijek su nam na listi želja
Bloomova kombinacija u košulji i čizmicama od brušene kože
I fine čizmice
Nova kombinacija dokazuje da Bloom izrasta u pravog malog gospodina
Montažna kuća od 150 kvadrata uređena je u dom iz snova
Izgleda savršeno
Idila u susjedstvu: Pogledajte kako je bračni par montažnu kuću od 150 kvadrata uredio u najljepši dom
sve
Intervju s Ivančicom Pahor
''nakon niza pretraga...''
Naša bivša misica boluje od karcinoma: ''Tijelo je slalo signale...''
Pjevačica Ivana Lovrić mamila poglede na zagrebačkoj špici
Izdanje za pamćenje
Za pjevačicom Colonije u minici okretali su se svi u centru naše metropole!
Parfemi koji se na koži osjete satima
ISPLATIVA KUPOVINA
Ovih 12 parfema na koži se osjete 8, 10 pa i 12 sati. I uvijek su nam na listi želja
Senvič sa skušom u soja umaku s rajčicama i feta sirom - 9
POKROVITELJ Nikas

Sendvič Davida Skoke s tajnim sastojkom zbog kojeg će svi zavoljeti plavu ribu

David Skoko napravio nam je bogati, sočni i zdravi sendvič kakav bi on pojeo baš svaki dan. Naravno, baza tog sendviča je plava riba marinirana u sojinu umaku. Zašto baš u sojinu umaku otkrivamo u nastavku članka, a kako ga napraviti – pogledajte u videu. NASTAVI ČITATI

Vezani sadržaj

 
Upravljaj obavijestima
© Punkufer
  • Impressum
  • Marketing
  • Uvjeti korištenja
  • Zaštita privatnosti
  • Politika o kolačićima

404image

Želiš li prvi saznati
za povoljne aviokarte

Pripremi putovnicu
i prijavi se na naš newsletter
jer uskoro polijećemo ;)

Please don't insert text in the box below!
close