• Hrana i piće
  • Putovanja
  • Aktualno
  • Zanimljivosti
  • Škola kuhanja
  • Želim više
  • Preporuke
Upravljaj obavijestima

Prati nas

  • Impressum
  • Uvjeti korištenja
  • Zaštita privatnosti
  • Politika o kolačićima
close image
  • Dnevnik.hr
  • Vijesti
  • Sport
  • Showbizz
  • Lifestyle
  • Tech
  • Zdravlje
  • Biznis
  • Zabava
  • Teen
  • Tv
Zanimljivosti #Kikkoman

Dizajn ispred svog vremena: Što stoji iza najpoznatije bočice koju često vidimo u japanskim restoranima?

Obla, punašna, ali istovremeno elegantna. Poznata Kikkomanova bočica sojina umaka koja asocira na slasne japanske okuse pravi je primjer kultnog dizajna, a bez nje na stolu teško je zamisliti bilo koji japanski restoran.
Punkufer avatar placeholder
Nova Studio 9.10.2023 08:51 komentari
viber Created with Sketch.

Galerija Vedran Kasap 4 Vedran Kasap 4 ved 4 Kikkoman soja umak 4

U trendu Modularne kuće za mlade, QSpace, Nizozemska - 6 Pametna rješenja iz Europe Pogledajte kako izgledaju državni stanovi za mlade od 21 kvadrata, a koštaju samo 45 tisuća eura Mini Ranch Protulipa - 3 Mini Ranch Protulipa Za idealan odmor pokraj Karlovca: Ljepotica s pogledom kao iz bajke (i saunom i jacuzzijem) Čokoladna torta se može napraviti i bez bijelog šećera Idealni za blagdane Ovi kolači i torte jako su slatki i fini, a ne sadrže ni gram bijelog šećera

Estetika je moćna stvar, posebice kada je u pitanju dizajn proizvoda jer o toj vizualnoj privlačnosti ovisi hoće li proizvod privući našu pozornost ili ne. No je li izgled proizvoda presudan, po čemu će se istaknuti u masi i što ga čini kultnim, razgovarali smo s profesorom Arhitekture na Studiju dizajna, Vedranom Kasapom.

"Garancija za uspješan i vizualno privlačan proizvod ne postoji jer je to splet cijelog niza faktora koji su uključeni u proces dizajna. Sigurno je to da postoji neka vizualna privlačnost, to je prva komunikacija proizvoda s korisnicima", rekao je Vedran.
Vedran Kasap Vedran Kasap (Foto: Nova Studio/ Tibor Marochini)
Ipak, želimo li stvoriti dizajn koji će golicati našu maštu godinama i ostvariti dugoročnu vrijednost, on mora sadržavati puno više elemenata od same privlačnosti.

"Kada govorimo o nekom kultnom dizajnu, uvijek govorimo o objektima koji su već neko vrijeme prisutni u našoj okolini i koji su se dokazali na niz različitih načina. Prije je postojalo razmišljanje da su forma i funkcija dvije karakteristike koje čine neki proizvod slavnim, međutim postoji nešto puno važnije, a to je karakter tog proizvoda. To je nešto što se u korisničkom iskustvu dokazuje, da on zaista ima neke vrijednosti, koje ga onda na kraju krajeva i čine kultnim", istaknuo je Vedran.
Kikkoman soja umak Kikkoman soja umak (Foto: Nova Studio/ Tibor Marochini)
Pravi primjer kultnog dizajna upravo je Kikkomanova bočica, koja će teško proći nezapaženo u japanskim restoranima. Iako na prvi pogled izgleda prilično jednostavno, ona je postala sinonim za japansku kuhinju, i to s razlogom.

"Osim funkcionalnosti koja je utkana u dizajn te bočice, ona ima svoj karakter koji je nastao kroz formu, a ta forma na neki način diktira način korištenja, odnosno ritual koji je veoma povezan s japanskom kulturom, recimo točenjem čaja. Praktički tim oblikom dobivate sugestiju da je elegantno uzmete u svoju ruku i da taj ritual točenja sojina umaka bude vrlo sličan ritualu točenja čaja", rekao je Kasap.

Dizajner te slavne bočice, za koju sada lako možemo reći da je prava hrana za oči, jest Kenji Ekuan. On je u nju usadio cijeli niz karakteristika japanske kulture, stoga ne čudi da je na njoj sa svojim timom radio pune tri godine. Bočica je u uporabi već dulje od šezdeset godina i nema naznaka da će iz uporabe uskoro izići.
Vedran Kasap Vedran Kasap (Foto: Nova Studio/ Tibor Marochini)
"Njegov dizajnerski put započeo je nakon pada atomske bombe na Hiroshimu. Tada je shvatio da želi stvarati svijet, napraviti neku potpunu kontru od te destrukcije. Prvo je htio stvarati svijet u duhovnom smislu, a onda se zapravo odlučio za industrijski dizajn, odnosno da kreira proizvode koji će promijeniti svijet u tom fizičkom obliku", rekao je Vedran i dodao: "Bočica se počela proizvoditi 1961., a on je od 1958. razvijao taj proizvod koji mi danas gledamo kao vrlo jednostavan proizvod, no to ujedno i jest jedna od karakteristika tih slavnih dizajna. Takvi proizvodi izgledaju kao da nikako drukčije ne mogu izgledati, oni su strašno logični i kad ih primite u ruku – to je to."

Neki bi rekli da je Kenji bio pravi umjetnik, a njegova Kikkomanova bočica malo remek-djelo jer osim što ima karakter i sva obilježja Japana, taj je virtuoz svojim domišljatim dizajnom rješavao i probleme sa sojinim umakom.

"Dizajn Kikkomanove bočice specifičan je i po tome što ima napravljen kljun pod 60 stupnjeva koji ne dopušta da ostaju kapi koje bi mogle kapati po stolnjaku i stolovima nakon izlijevanja sojina umaka u posudicu", objasnio je Vedran.
Kikkoman soja umak Kikkoman soja umak (Foto: Nova Studio/ Tibor Marochini)
Kikkoman soja umak dobiva se fermentacijom svega četiri sastojka prema recepturi staroj više od 300 godina. Iako na Kikkoman soja umak kakav poznajemo treba čekati šest mjeseci, čekanje se itekako isplati. U njihovim okusima tako uživa preko 100 zemalja svijeta, a ne može im odoljeti niti japanski carski dvor čiji su službeni opskrbljivač.

Zbog toga možemo slobodno reći da su pravi lider na tržištu soja umaka, što niti ne čudi jer Kikkoman glasi kao jedna od najstarijih obiteljskih tvrtki u svijetu koja je u vlasništvu osam japanskih obitelji. S tako dugom tradicijom gdje se receptura prenosi s koljena na koljeno, njihova originalna bočica sjajno odgovara baš takvom specijalnom proizvodu koji se njeguje generacijama.

Iako tu čuvenu bočicu možemo vidjeti i na policama dućana, najčešće je viđamo po restoranima zbog specifičnog načina lijevanja koji funkcionira na principu tlaka u bočici, ali i mogućnosti ponovnog punjenja.

"Vrijednost koja je utkana u originalnu Kikkomanovu bočicu upravo je ta svijest o ponovnoj uporabi, dakle da imamo bočicu koja se može naknadno puniti. Na promjenu bočice koja ide u komercijalne svrhe vjerojatno su se odlučili kako bi pokušali optimizirati taj proizvod u segmentu distribucije i skladištenja i kako bi na tragu svih briga o ekologiji smanjili i utjecaj na okoliš", objasnio je Vedran.

Dizajn originalne Kikkomanove bočice ima u sebi upakirane sve vrijednosti koje neki proizvod čine kultnim. To su sklad, forma i funkcionalnost koja je jako dobro promišljena, ali i osjećaj koji pruža kada je primimo u ruku. Zahvaljujući cijelom nizu komponenti koje sadrži, a koje su vezane za tradiciju i kulturu Japana, konzumacija japanske hrane postaje posve drukčiji doživljaj.

 

Nova StudioSadržaj je napravljen u produkciji Nova Studija, native tima Nove TV, u suradnji s partnerom Nikas po najvišim profesionalnim standardima.

  • #Kikkoman
  • #bočica
  • #dizajn
  • #soja umak
  • #Vedran Kasap
  • #studij dizajna
viber Created with Sketch.
!Komentari su onemogućeni za ovaj članak.
inspirativno najčitanije
Dođite i sudjelujte u raspravi: Sami odlučite kako će izgledati vaš kvart
Zagrebačkim pothodnicima
Dođite i sudjelujte! Sami odlučite kako će izgledati vaš kvart
5 trendova koji će obilježiti 2026.: Način na koji putujemo sasvim će se promijeniti
Novo vrijeme
5 trendova koji će obilježiti 2026.: Način na koji putujemo sasvim će se promijeniti
Zimski odmor u termama uz Crno jaje: Tri ideje za reset tijela i uma ove sezone
Snaga vode
Zimski odmor u termama uz povoljne ponude: Tri ideje za reset tijela i uma ove sezone
Siniša Golub u Putničkoj klasi: Aljaska – posljednja granica
Putopisno predavanje
Siniša Golub u Putničkoj klasi: Aljaska – posljednja granica
Pikantno povrće s kobasicama: Recept koji grije i diže iz mrtvih
Puno okusa
Pikantno povrće s kobasicama: Recept koji grije i diže iz mrtvih
Jedina konkurencija panettoneu: Recept za kolač zbog kojeg su se Talijani spremni posvađati
Topi se u ustima
Jedina konkurencija panettoneu: Recept za kolač zbog kojeg su se Talijani spremni posvađati
Qspace modularni stanovi u Nizozemskoj
Pametna rješenja iz Europe
Pogledajte kako izgledaju državni stanovi za mlade od 21 kvadrata, a koštaju samo 45 tisuća eura
Kolači bez dodanog bijelog šećera recepti
Idealni za blagdane
Ovi kolači i torte jako su slatki i fini, a ne sadrže ni gram bijelog šećera
Lako i jednostavno: domaći likeri kao božićni poklon
Domaće i fino
Lako i jednostavno: Domaći likeri kao savršen božićni poklon
Šarmantna rustikalna ljepotica s pogledom kao iz bajke (i saunom i jacuzzijem)
Mini Ranch Protulipa
Za idealan odmor pokraj Karlovca: Ljepotica s pogledom kao iz bajke (i saunom i jacuzzijem)
Čokoladne kuglice s orasima recept
Božanstveni okus
Ove kuglice od čokolade i oraha su prefine, lako ih je napraviti – ne morate čak ni paliti pećnicu
Stranci o Hrvatskoj u prosincu: "Odmakni se, Beču, Zagreb ima najbolji božićni sajam u Europi"
Sami hvalospjevi
Stranci o Hrvatskoj u prosincu: "Odmakni se, Beču, Zagreb ima najbolji božićni sajam u Europi"

Nastavi čitati

Ne propustite ni ovo
vijesti
Pitamo vas treba li molitelje maknuti s trgova?
Što mislite?
ANKETA Treba li molitelje maknuti s trgova?
Trovanje ugljičnim monoksidom u okolici Našica
OPASNA SITUACIJA
Užas na istoku Hrvatske: Majka uključila dva uređaja istovremeno, djeca završila u bolnici!
Metković: Maloljetnik na travi, kokainu i speedu tukao vršnjake
jedan teško ozlijeđen
Brutalno nasilje kod škole: Maloljetnik na travi, kokainu i speedu tukao vršnjake
show
Gdje je danas Marko Bošnjak?
više nije u zagrebu
Marko Bošnjak nakon mjeseci šutnje otkrio gdje trenutačno živi i što radi
Severina je objavila provokativne fotografije iz muškog WC-a
"Je l' zadrhatala ruka snimatelju?"
"Za ekipu slabijeg srca - oprez!" Gomila reakcija na Severinine fotke iz muškog toaleta
Kako danas izgleda Katarina Witt?
legendarna katarina witt
Kako danas izgleda "Vatra na ledu"? Napunila je 60, a nekad su se divili njezinoj ljepoti
zdravlje
Nedostatak kalija (hipokalijemija): Evo kako ga prepoznati prije nego što postane opasno
Tijelo ostaje bez ključnog minerala!
Nedostatak kalija (hipokalijemija): Evo kako ga prepoznati prije nego što postane opasno
KOPB simptomi: 8 upozorenja koja nikako ne smijete zanemariti
Među 10 je najčešćih uzroka smrti
KOPB simptomi: 8 upozorenja koja nikako ne smijete zanemariti
Gripa i korona zajedno: Ovo su prvi znakovi da imate oba virusa odjednom
Piše liječnik
Gripa i korona zajedno: Ovo su prvi znakovi da imate oba virusa odjednom
zabava
Ovako se Balkanac prevozi Mercedes! Scena nasmijala cijelu regiju
Urnebesno
Ovako Balkanac prevozi Mercedes! Scena nasmijala cijelu regiju
Konobar u poznatom njujorškom restoranu progovorio na hrvatskom i oduševio sve prisutne
Reakcije gostiju su sve
Konobar u poznatom njujorškom restoranu progovorio na hrvatskom i oduševio sve prisutne
"Balkanci su ispred svog vremena": Svi smo radili ove stvari prije nego što su bile popularne
Izgleda li vam poznato?
"Balkanci su ispred svog vremena": Svi smo radili ove stvari prije nego što su bile popularne
tech
Otkriće NASA-e: Zemlja ovo u 100 godina nije doživjela, dogodit će se uskoro
Jedinstven događaj
Otkriće NASA-e: Zemlja ovo u 100 godina nije doživjela, dogodit će se uskoro
Umire li se više od cjepiva protiv korone? Objavljeni rezultati velike studije
Provedena na 30 milijuna ljudi
Umire li se više od cjepiva protiv korone? Objavljeni rezultati velike studije
Jedno istraživanje mijenja sve što znamo o gihtu
Srušen mit njegova uzroka
Jedno istraživanje mijenja sve što znamo o gihtu
sport
Nabavio novi dres Vatrenih: Gostujuća garnitura već na meti kritika
Ha, podijeljene reakcije
Nabavili obje garniture novog dresa Hrvatske za SP: Reakcije su podijeljene, dosta kritika za plavu verziju
Lorenzo Lepore na platformi X objavio je informaciju kako je Hajduk zainteresiran za Nikitu Solomonovsa
Mlad i perspektivan
Hajduk dovodi novog napadača? Prošao je testiranja, lomi se oko odštete
U Varaždin stigao s Dalićem, a onda šok! Jedva ostao živ, ostao bez nogometa, a danas živi na rubu egzistencije
Izbornik poslao apel
U Varaždin stigao s Dalićem, a onda šok: Jedva ostao živ, danas spaja kraj s krajem
tv
Kumovi: Neočekivani gost prekinuo je županovu izjavu pred medijima
KUMOVI
Neočekivani gost prekinuo je županovu izjavu pred medijima
MasterChef: Pogled koji ledi krv u žilama – crvena zona MasterChefa manje je strašna!
NAPETO!
Pogled koji ledi krv u žilama – crvena zona MasterChefa manje je strašna!
U dobru i zlu: Postoji šansa da mu ponovno pomogne – što bi mogao tražiti zauzvrat?
U DOBRU I ZLU
U dobru i zlu: Postoji šansa da mu ponovno pomogne – što bi mogao tražiti zauzvrat?
putovanja
Qspace modularni stanovi u Nizozemskoj
Pametna rješenja iz Europe
Pogledajte kako izgledaju državni stanovi za mlade od 21 kvadrata, a koštaju samo 45 tisuća eura
Šarmantna rustikalna ljepotica s pogledom kao iz bajke (i saunom i jacuzzijem)
Mini Ranch Protulipa
Za idealan odmor pokraj Karlovca: Ljepotica s pogledom kao iz bajke (i saunom i jacuzzijem)
Kolači bez dodanog bijelog šećera recepti
Idealni za blagdane
Ovi kolači i torte jako su slatki i fini, a ne sadrže ni gram bijelog šećera
novac
Poznati trgovački lanac odjeće i obuće na putu do bankrota. Sumnje vjerovnika izazvale su domino-efekt
ostalo 6 poslovnica
Poznati trgovački lanac odjeće i obuće na putu do bankrota. Sumnje vjerovnika izazvale su domino-efekt
Hrvatska nema gospodarske uvjete koji bi zaustavili iseljavanje, mora duboko promijeniti ekonomsku politiku i izgraditi nove gradove
analiza migracija
Hrvatska nema gospodarske uvjete koji bi zaustavili iseljavanje, mora duboko promijeniti ekonomsku politiku i izgraditi nove gradove
Ovo su milijarderi koji stoje iza carstva izgrađenog na jednostavnom, ali revolucionarnom izumu – šlagu bez mlijeka
Slatki imperij
Ovo su milijarderi koji stoje iza carstva izgrađenog na jednostavnom, ali revolucionarnom izumu – šlagu bez mlijeka
lifestyle
Ovo izdanje Ane Maslać Plenković nadmašilo je i stil krlajice Letizije i vojvotkinje Catherine
poput princeze
Ana Maslać Plenković izgleda spektakularno – evo zašto je njezin pariški stajling pun pogodak
Recept za kolač djedov brk
Obožavamo ih!
Znate li koji je ovo kolač? Imamo provjereni recept, zapravo je vrlo jednostavna priprema
Štikle koje čine razliku: Ana Maslać Plenković pogodila je modni jackpot
Odlične štikle!
Koliko su samo lijepe! Ana Maslać Plenković u štiklama koje imaju sve
sve
Qspace modularni stanovi u Nizozemskoj
Pametna rješenja iz Europe
Pogledajte kako izgledaju državni stanovi za mlade od 21 kvadrata, a koštaju samo 45 tisuća eura
Ovo izdanje Ane Maslać Plenković nadmašilo je i stil krlajice Letizije i vojvotkinje Catherine
poput princeze
Ana Maslać Plenković izgleda spektakularno – evo zašto je njezin pariški stajling pun pogodak
Gdje je danas Marko Bošnjak?
više nije u zagrebu
Marko Bošnjak nakon mjeseci šutnje otkrio gdje trenutačno živi i što radi
Senvič sa skušom u soja umaku s rajčicama i feta sirom - 9
POKROVITELJ Nikas

Sendvič Davida Skoke s tajnim sastojkom zbog kojeg će svi zavoljeti plavu ribu

David Skoko napravio nam je bogati, sočni i zdravi sendvič kakav bi on pojeo baš svaki dan. Naravno, baza tog sendviča je plava riba marinirana u sojinu umaku. Zašto baš u sojinu umaku otkrivamo u nastavku članka, a kako ga napraviti – pogledajte u videu. NASTAVI ČITATI

Vezani sadržaj

 
close