• Hrana i piće
  • Putovanja
  • Aktualno
  • Zanimljivosti
  • Škola kuhanja
  • Želim više
  • Preporuke
Upravljaj obavijestima

Prati nas

  • Impressum
  • Uvjeti korištenja
  • Zaštita privatnosti
  • Politika o kolačićima
close image
  • Dnevnik.hr
  • Vijesti
  • Sport
  • Showbizz
  • Lifestyle
  • Tech
  • Zdravlje
  • Biznis
  • Zabava
  • Teen
  • Tv
Zanimljivosti #Kikkoman

Dizajn ispred svog vremena: Što stoji iza najpoznatije bočice koju često vidimo u japanskim restoranima?

Obla, punašna, ali istovremeno elegantna. Poznata Kikkomanova bočica sojina umaka koja asocira na slasne japanske okuse pravi je primjer kultnog dizajna, a bez nje na stolu teško je zamisliti bilo koji japanski restoran.
Punkufer avatar placeholder
Nova Studio 9.10.2023 08:51 komentari
viber Created with Sketch.

Galerija Vedran Kasap 4 Vedran Kasap 4 ved 4 Kikkoman soja umak 4

U trendu Modularne kuće za mlade, QSpace, Nizozemska - 6 Pametna rješenja iz Europe Pogledajte kako izgledaju državni stanovi za mlade od 21 kvadrata, a koštaju samo 45 tisuća eura Kviz općeg znanja - 5 15 pitanja Kviz općeg znanja: Za one koji se ne daju stjerati u kut Tjestenina u bijelom umaku Najbrži kuhani ručak Ovaj bijeli umak savršen je izbor uz kuhanu tjesteninu, a radi se od samo 3 sastojka u manje od 10 minuta

Estetika je moćna stvar, posebice kada je u pitanju dizajn proizvoda jer o toj vizualnoj privlačnosti ovisi hoće li proizvod privući našu pozornost ili ne. No je li izgled proizvoda presudan, po čemu će se istaknuti u masi i što ga čini kultnim, razgovarali smo s profesorom Arhitekture na Studiju dizajna, Vedranom Kasapom.

"Garancija za uspješan i vizualno privlačan proizvod ne postoji jer je to splet cijelog niza faktora koji su uključeni u proces dizajna. Sigurno je to da postoji neka vizualna privlačnost, to je prva komunikacija proizvoda s korisnicima", rekao je Vedran.
Vedran Kasap Vedran Kasap (Foto: Nova Studio/ Tibor Marochini)
Ipak, želimo li stvoriti dizajn koji će golicati našu maštu godinama i ostvariti dugoročnu vrijednost, on mora sadržavati puno više elemenata od same privlačnosti.

"Kada govorimo o nekom kultnom dizajnu, uvijek govorimo o objektima koji su već neko vrijeme prisutni u našoj okolini i koji su se dokazali na niz različitih načina. Prije je postojalo razmišljanje da su forma i funkcija dvije karakteristike koje čine neki proizvod slavnim, međutim postoji nešto puno važnije, a to je karakter tog proizvoda. To je nešto što se u korisničkom iskustvu dokazuje, da on zaista ima neke vrijednosti, koje ga onda na kraju krajeva i čine kultnim", istaknuo je Vedran.
Kikkoman soja umak Kikkoman soja umak (Foto: Nova Studio/ Tibor Marochini)
Pravi primjer kultnog dizajna upravo je Kikkomanova bočica, koja će teško proći nezapaženo u japanskim restoranima. Iako na prvi pogled izgleda prilično jednostavno, ona je postala sinonim za japansku kuhinju, i to s razlogom.

"Osim funkcionalnosti koja je utkana u dizajn te bočice, ona ima svoj karakter koji je nastao kroz formu, a ta forma na neki način diktira način korištenja, odnosno ritual koji je veoma povezan s japanskom kulturom, recimo točenjem čaja. Praktički tim oblikom dobivate sugestiju da je elegantno uzmete u svoju ruku i da taj ritual točenja sojina umaka bude vrlo sličan ritualu točenja čaja", rekao je Kasap.

Dizajner te slavne bočice, za koju sada lako možemo reći da je prava hrana za oči, jest Kenji Ekuan. On je u nju usadio cijeli niz karakteristika japanske kulture, stoga ne čudi da je na njoj sa svojim timom radio pune tri godine. Bočica je u uporabi već dulje od šezdeset godina i nema naznaka da će iz uporabe uskoro izići.
Vedran Kasap Vedran Kasap (Foto: Nova Studio/ Tibor Marochini)
"Njegov dizajnerski put započeo je nakon pada atomske bombe na Hiroshimu. Tada je shvatio da želi stvarati svijet, napraviti neku potpunu kontru od te destrukcije. Prvo je htio stvarati svijet u duhovnom smislu, a onda se zapravo odlučio za industrijski dizajn, odnosno da kreira proizvode koji će promijeniti svijet u tom fizičkom obliku", rekao je Vedran i dodao: "Bočica se počela proizvoditi 1961., a on je od 1958. razvijao taj proizvod koji mi danas gledamo kao vrlo jednostavan proizvod, no to ujedno i jest jedna od karakteristika tih slavnih dizajna. Takvi proizvodi izgledaju kao da nikako drukčije ne mogu izgledati, oni su strašno logični i kad ih primite u ruku – to je to."

Neki bi rekli da je Kenji bio pravi umjetnik, a njegova Kikkomanova bočica malo remek-djelo jer osim što ima karakter i sva obilježja Japana, taj je virtuoz svojim domišljatim dizajnom rješavao i probleme sa sojinim umakom.

"Dizajn Kikkomanove bočice specifičan je i po tome što ima napravljen kljun pod 60 stupnjeva koji ne dopušta da ostaju kapi koje bi mogle kapati po stolnjaku i stolovima nakon izlijevanja sojina umaka u posudicu", objasnio je Vedran.
Kikkoman soja umak Kikkoman soja umak (Foto: Nova Studio/ Tibor Marochini)
Kikkoman soja umak dobiva se fermentacijom svega četiri sastojka prema recepturi staroj više od 300 godina. Iako na Kikkoman soja umak kakav poznajemo treba čekati šest mjeseci, čekanje se itekako isplati. U njihovim okusima tako uživa preko 100 zemalja svijeta, a ne može im odoljeti niti japanski carski dvor čiji su službeni opskrbljivač.

Zbog toga možemo slobodno reći da su pravi lider na tržištu soja umaka, što niti ne čudi jer Kikkoman glasi kao jedna od najstarijih obiteljskih tvrtki u svijetu koja je u vlasništvu osam japanskih obitelji. S tako dugom tradicijom gdje se receptura prenosi s koljena na koljeno, njihova originalna bočica sjajno odgovara baš takvom specijalnom proizvodu koji se njeguje generacijama.

Iako tu čuvenu bočicu možemo vidjeti i na policama dućana, najčešće je viđamo po restoranima zbog specifičnog načina lijevanja koji funkcionira na principu tlaka u bočici, ali i mogućnosti ponovnog punjenja.

"Vrijednost koja je utkana u originalnu Kikkomanovu bočicu upravo je ta svijest o ponovnoj uporabi, dakle da imamo bočicu koja se može naknadno puniti. Na promjenu bočice koja ide u komercijalne svrhe vjerojatno su se odlučili kako bi pokušali optimizirati taj proizvod u segmentu distribucije i skladištenja i kako bi na tragu svih briga o ekologiji smanjili i utjecaj na okoliš", objasnio je Vedran.

Dizajn originalne Kikkomanove bočice ima u sebi upakirane sve vrijednosti koje neki proizvod čine kultnim. To su sklad, forma i funkcionalnost koja je jako dobro promišljena, ali i osjećaj koji pruža kada je primimo u ruku. Zahvaljujući cijelom nizu komponenti koje sadrži, a koje su vezane za tradiciju i kulturu Japana, konzumacija japanske hrane postaje posve drukčiji doživljaj.

 

Nova StudioSadržaj je napravljen u produkciji Nova Studija, native tima Nove TV, u suradnji s partnerom Nikas po najvišim profesionalnim standardima.

  • #Kikkoman
  • #bočica
  • #dizajn
  • #soja umak
  • #Vedran Kasap
  • #studij dizajna
viber Created with Sketch.
!Komentari su onemogućeni za ovaj članak.
inspirativno najčitanije
Miriše na Božić: Recept za kuhano vino u "virgin" varijanti
Puno začina
Miriše na Božić: Recept za kuhano vino bez alkohola i dodanog šećera
Hrana u kojoj ima vitamina D
Budite oprezni
3 vrsta hrane koju treba jesti zimi, a pogotovo ako ne vidite često sunca
Advent na najvišoj zgradi EU, Varso Tower, Poljska
Na sjeveru Europe
Adventski sajam na najvišoj zgradi Europske unije - pogled s vrha je nevjerojatan
Izgleda li ovako budućnost kampiranja? Ovo vozilo ima spavaću sobu, ured, pa čak i kinodvoranu
ELO
Izgleda li ovako budućnost kampiranja? Ovo vozilo ima spavaću sobu, ured, pa čak i kinodvoranu
Prvi put u povijesti: Ogromno priznanje gastronomiji Italije koje će Talijane štiti od prijevara i imitacija
Pitanje identiteta
Prvi put u povijesti: Ogromno priznanje gastronomiji Italije koje će Talijane štiti od prijevara i imitacija
Neodoljivi paketići s jabukama: Recept za hrskavo iznenađenje
Jednostavno
Neodoljivi paketići s jabukama: Recept za hrskavo iznenađenje
Qspace modularni stanovi u Nizozemskoj
Pametna rješenja iz Europe
Pogledajte kako izgledaju državni stanovi za mlade od 21 kvadrata, a koštaju samo 45 tisuća eura
Bijeli umak od tri sastojka recept
Najbrži kuhani ručak
Ovaj bijeli umak savršen je izbor uz kuhanu tjesteninu, a radi se od samo 3 sastojka u manje od 10 minuta
Kviz općeg znanja: Za one koji se ne daju stjerati u kut
15 pitanja
Kviz općeg znanja: Za one koji se ne daju stjerati u kut
Nitko se nije nadao da će tako izgledati: Najviši hotel na svijetu konačno je otvoren
Kroz ušicu igle
Nitko se nije nadao da će tako izgledati: Najviši hotel na svijetu napokon je otvoren
Šarmantna rustikalna ljepotica s pogledom kao iz bajke (i saunom i jacuzzijem)
Mini Ranch Protulipa
Za idealan odmor pokraj Karlovca: Ljepotica s pogledom kao iz bajke (i saunom i jacuzzijem)
3 jednostavna napitka koja vraćaju volju za životom nakon obilnog ručka
Sačuvajte za blagdane
3 jednostavna napitka koja vraćaju volju za životom nakon obilnog ručka

Nastavi čitati

Ne propustite ni ovo
vijesti
Katastrofa tijekom kontrolirane eksplozije zaostale bombe: Neki će morati Božić slaviti negdje drugdje
Kriva procjena
Katastrofa tijekom kontrolirane eksplozije zaostale bombe: "Neki će morati Božić slaviti negdje drugdje"
Horor u Njemačkoj: Medicinski tehničar optužen za silovanje pacijenata pod anestezijom
Uključena i prijateljica
Užas u bolnici: Medicinski tehničar optužen za silovanje pacijenata pod anestezijom, sve snimao
Evo kolike će božićnice dobiti zaposleni u državnim firmama: Neki se vesele, neki hvataju za glavu
HO! HO! HO!
Evo kolike će božićnice dobiti zaposleni u državnim tvrtkama: Neki se vesele, neki hvataju za glavu
show
Kako izgleda stan Joška Gvardiola u Zagrebu?
u zagrebu
Kako izgleda stan Joška Gvardiola? Nećete vjerovati kakav luksuz skriva ovih 160 kvadrata
Severina čestitala rođendan dobrom prijatelju Borisu Ružiću
''Ako itko zaslužuje...''
Seve ne skriva emocije prema posebnom muškarcu u njezinu životu: ''Voljeno moje biće...''
Žanamari Perčić pohvalila se velikim uspjehom svoje kćerkice Gabriele
''mamin ponos''
Žanamari Perčić pohvalila se velikim uspjehom svoje kćeri, koja joj jako sliči
zdravlje
KOPB simptomi: 8 upozorenja koja nikako ne smijete zanemariti
Među 10 je najčešćih uzroka smrti
KOPB simptomi: 8 upozorenja koja nikako ne smijete zanemariti
Ovaj neobičan simptom može predvidjeti srčani udar – provjerite ga na vrijeme!
Alarmantni rezultati nove studije
Ovaj neobičan simptom može predvidjeti srčani udar – provjerite ga na vrijeme!
7 namirnica bogatih proteinima koje žene starije od 50 godina trebaju jesti svaki tjedan
Za očuvanje mišićne i koštane snage
7 namirnica bogatih proteinima koje žene starije od 50 godina trebaju jesti svaki tjedan
zabava
Ovo je balkanski radar! Urnebesni način prijevoza inspirirao odličnu foru
Zanimljivo rješenje
Ovo je balkanski radar! Urnebesni način prijevoza inspirirao odličnu foru
Znanje nije Google – ovaj kviz pokazuje tko zaista zna
Pokažite što znate!
Znanje nije Google – ovaj kviz pokazuje tko zaista zna
Susret između krave i kobre završio iznenađenjem, nitko nije očekivao ovakav rasplet
Tko bi rekao
Susret između krave i kobre završio iznenađenjem, nitko nije očekivao ovakav rasplet
tech
Jedan vojnik, čitav roj dronova: Ukrajina ponovno ispisuje nova pravila modernog ratovanja
Naglasak na djelotvornosti
Jedan vojnik, čitav roj dronova: Ukrajina ponovno ispisuje nova pravila modernog ratovanja
EU uvodi carinu na male pakete naručene s Temua i Sheina
Privremena odluka
EU uvodi carinu na male pakete naručene s Temua i Sheina
Jedno istraživanje mijenja sve što znamo o gihtu
Srušen mit njegova uzroka
Jedno istraživanje mijenja sve što znamo o gihtu
sport
Slovenci kritizirali Alberta Rieru zbog izjave nakon utakmice Rijeka - Celje
Svašta
Izgubio 3:0 na Rujevici, a onda zapanjio izjavom: Čak su mu i Slovenci očitali bukvicu
Dinamo sredinom siječnja dobiva dva velika "pojačanja": Taj dan Kovačević željno iščekuje
uskoro
Dinamo sredinom siječnja dobiva dva velika "pojačanja": Taj dan Kovačević željno iščekuje
Osijek - Cibalia opet u istoj ligi: Slavonski derbi sljedeće sezone?
Stari rivali
Je li moguće čudo i hoćemo li opet gledati jedan od najvrućih hrvatskih derbija?
tv
MasterChef: Crveni tim dobio jezikovu juhu! "Jeste li svjesni svojih problema?!"
IZGUBILI
Crveni tim dobio jezikovu juhu! "Jeste li svjesni svojih problema?!"
U dobru i zlu: Ta kuća im puno znači - hoće li ju uspjeti zadržati?
U DOBRU I ZLU
U dobru i zlu: Ta kuća im puno znači - hoće li ju uspjeti zadržati?
Kumovi: Cijelu je krivicu svalila na njega – hoće li ih ovo spasiti?
KUMOVI
Cijelu je krivicu svalila na njega – hoće li ih ovo spasiti?
putovanja
Qspace modularni stanovi u Nizozemskoj
Pametna rješenja iz Europe
Pogledajte kako izgledaju državni stanovi za mlade od 21 kvadrata, a koštaju samo 45 tisuća eura
Bijeli umak od tri sastojka recept
Najbrži kuhani ručak
Ovaj bijeli umak savršen je izbor uz kuhanu tjesteninu, a radi se od samo 3 sastojka u manje od 10 minuta
Kviz općeg znanja: Za one koji se ne daju stjerati u kut
15 pitanja
Kviz općeg znanja: Za one koji se ne daju stjerati u kut
novac
Slovenac hakirao ruter i putem YouTubea dobio gotovo milijun eura
uspjeh iz susjedstva
Slovenac hakirao ruter i putem YouTubea dobio gotovo milijun eura
Poznati trgovački lanac odjeće i obuće na putu do bankrota. Sumnje vjerovnika izazvale su domino-efekt
ostalo 6 poslovnica
Poznati trgovački lanac odjeće i obuće na putu do bankrota. Sumnje vjerovnika izazvale su domino-efekt
Ovo su milijarderi koji stoje iza carstva izgrađenog na jednostavnom, ali revolucionarnom izumu – šlagu bez mlijeka
Slatki imperij
Ovo su milijarderi koji stoje iza carstva izgrađenog na jednostavnom, ali revolucionarnom izumu – šlagu bez mlijeka
lifestyle
Najbolja slastičarka u Hrvatskoj za vas je izdvojila tri glavna savjeta za suhe kolače
zlata vrijedni
Treći je neočekivan: Najbolja slastičarka u Hrvatskoj podijelila tri važna savjeta za suhe kolače
Recept za vjenčiće s malinama
Odličan recept!
Nikad dosta ideja za božićne kolače! Pogledajte ove vjenčiće, jednostavno ih je pripremiti
Ulična moda Zagreb sako s puf predimenzioniranim ramenima 2025.
Dašak visoke mode
Crnka sa zagrebačke špice nosi fantastične čizme, ali teško je skrenuti pogled s njezinih ramena
sve
Najbolja slastičarka u Hrvatskoj za vas je izdvojila tri glavna savjeta za suhe kolače
zlata vrijedni
Treći je neočekivan: Najbolja slastičarka u Hrvatskoj podijelila tri važna savjeta za suhe kolače
Slovenci kritizirali Alberta Rieru zbog izjave nakon utakmice Rijeka - Celje
Svašta
Izgubio 3:0 na Rujevici, a onda zapanjio izjavom: Čak su mu i Slovenci očitali bukvicu
Kako izgleda stan Joška Gvardiola u Zagrebu?
u zagrebu
Kako izgleda stan Joška Gvardiola? Nećete vjerovati kakav luksuz skriva ovih 160 kvadrata
Senvič sa skušom u soja umaku s rajčicama i feta sirom - 9
POKROVITELJ Nikas

Sendvič Davida Skoke s tajnim sastojkom zbog kojeg će svi zavoljeti plavu ribu

David Skoko napravio nam je bogati, sočni i zdravi sendvič kakav bi on pojeo baš svaki dan. Naravno, baza tog sendviča je plava riba marinirana u sojinu umaku. Zašto baš u sojinu umaku otkrivamo u nastavku članka, a kako ga napraviti – pogledajte u videu. NASTAVI ČITATI

Vezani sadržaj

 
Upravljaj obavijestima
© Punkufer
  • Impressum
  • Marketing
  • Uvjeti korištenja
  • Zaštita privatnosti
  • Politika o kolačićima

404image

close