Galerija Senvič sa skušom u soja umaku s rajčicama i feta sirom - 21 Senvič sa skušom u soja umaku s rajčicama i feta sirom - 20 Senvič sa skušom u soja umaku s rajčicama i feta sirom - 19 Senvič sa skušom u soja umaku s rajčicama i feta sirom - 18 Senvič sa skušom u soja umaku s rajčicama i feta sirom - 15 +15 Senvič sa skušom u soja umaku s rajčicama i feta sirom - 16

Može biti skuša, plavica, lokarda, srdela, šarun ili srdon, nije važno, važno je da je plava jer plavo je zdravo! Za začinjavanje skuše naš poznati chef koristio je isključivo Kikkomanov sojin umak, prirodno fermentiran kroz šest mjeseci i napravljen od četiri osnovna sastojka po recepturi staroj više od 300 godina. Ovaj lider na tržištu soja umaka proizvod je jedne od najstarijih obiteljskih tvrtki na svijetu, u vlasništvu osam japanskih obitelji, koje svojim umakom službeno opskrbljuju i japanski dvor.

Iako smo dugo povezivali sojin umak sa sushijem, odnosno s azijskom i japanskom kuhinjom (Skoko bi rekao da "nismo znali bolje") danas se sve više zna da se ovaj umak odlično uklapa u sve, pa i našu mediteransku kuhinju.

"Jedna bočica Kikkoman sojina umaka od 150 ml sadrži jednu žlicu soli, on je jak, moćan i djeluje kao pojačivač okusa, odnosno daje svakom jelu onaj umami. Inače ćete s jednom žlicom soli začiniti za dvoje – troje ljudi, a s jednom ovakvom bočicom sojina umaka za petnaest, dvadeset", istaknuo je chef David Skoko i spomenuo kako je sojin umak odličan kao marinada za plavu ribu, pogotovo za one koji ne podnose njezin miris jer ima tu sposobnost da uspješno eliminira neugodne mirise ribe.

Senvič sa skušom u soja umaku s rajčicama i feta sirom - 20 Senvič sa skušom u soja umaku s rajčicama i feta sirom - 20 (Foto: Pavao Bobinac/Nova Studio)

Osim marinade za ribu ili meso, Kikkomanov soja umak odlično će nadopuniti i više vrsta umaka, pa tako i ovaj mediteranski na bazi češnjaka, cherry rajčica i meda koji odlično ide uz ribu, feta sir, rikolu i grilani mladi luk. Ovaj sočni sendvič marenda je za bogove, slažemo se sa Skokom, kao i njegovom izjavom: "Zašto ovog nema na svakom kantunu u našem gradu, nemam pojma, ali je top!"

RECEPT – SENDVIČ SA SKUŠOM U SOJA UMAKU S RAJČICAMA I FETA SIROM

Sastojci (za dva bogata sendviča):

  • 2 manje svježe skuše
  • 2 peciva za sendvič ili dugačke male lepinje
  • 4 kom mladog luka
  • 100 g rikole
  • 50 g meda (cvjetni ili lipov)
  • 200 g cherry rajčice
  • 4 žlice Kikkoman sojina umaka  Senvič sa skušom u soja umaku s rajčicama i feta sirom - 14 Senvič sa skušom u soja umaku s rajčicama i feta sirom - 14 (Foto: Pavao Bobinac/Nova Studio)
  • 100 g feta sira
  • 1 biljka svježeg bosiljka
  • papar
  • 2 češnja češnjaka
  • maslinovo ulje
  • 2 lepinje ili duža peciva za sendvič

Senvič sa skušom u soja umaku s rajčicama i feta sirom - 11 Senvič sa skušom u soja umaku s rajčicama i feta sirom - 11 (Foto: Pavao Bobinac/Nova Studio)

Priprema:

  1. Filetirajte skušu. Trebat će vam oštar nož i malo vještine. Dignite bočnu peraju i uz nju odrežite glavu. Zatim nožem uz kralježnicu odrežite jedan pa drugi filet.
  2. Napravite umak za sendvič. Na malo maslinova ulja zagrijte češnjak narezan na tanke ploškice pa mu dodajte cherry rajčice narezane na pola. Za dva sendviča bit će dosta desetak rajčica. U tavu dodajte malo meda i umjesto soli oko dvije žlice sojina umaka. Umaku dodajte i papra po želji.
  3. Na grill tavu stavite malo maslinova ulja pa popecite četiri mlada luka skupa s filetima skuše. Savjet Chefa Davida Skoke: Plavu ribu ne treba predugo peći tako da ostane i sočnija, ukusnija, a samim time zdravija. Sve omega-3 masne kiseline koje imamo u ribi hlape na preko 80 stupnjeva. Trebali bismo ribu zapravo raditi kratko na visokoj temperaturi ili malo duže na niskoj temperaturi da sačuvamo svu njezinu hranjivu vrijednost.  Senvič sa skušom u soja umaku s rajčicama i feta sirom - 16 Senvič sa skušom u soja umaku s rajčicama i feta sirom - 16 (Foto: Pavao Bobinac/Nova Studio)
  4. Složite sendvič. Lepinju ili pecivo za sendvič prerežite na pola. Na donju polovicu stavite šaku rikole pa grilanu skušu, a na nju umak od rajčice. Grilani mladi luk narežite na komadiće pa ih poslažite po umaku te sve pospite mrvljenim feta sirom i nekoliko listića svježeg bosiljka. Feta sir je slaniji tako da će dati dodatnog gušta jer sol nismo koristili nigdje. U Kikkoman sojinu umaku ima dovoljno svega, dovoljno i soli i aroma da bismo začinili ovo prekrasno jelo.

Nova StudioSadržaj je napravljen u produkciji Nova Studija, native tima Nove TV, u suradnji s partnerom Nikas po najvišim profesionalnim standardima.

 

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju