Draga Majo, što je i otkud potječe frizbi-golf, odnosno disc golf?

Iako se sport u početku nazivao frizbi golf, vremenom je preimenovan u disc golf. Naime, pojam “frisbee” je brendiran od proizvođača prvih letećih diskova i nije se smio koristiti na taj način.

Ovaj sport se razvio u SAD-u sedamdesetih godina prošlog stoljeća, a vrlo je sličan klasičnom golfu, uz razliku u tome, što igrači posebno dizajnirane leteće diskove pokušavaju ubaciti u disc golf koš. Teren se najčešće sastoji od 18 staza. Svaka staza ima polaznu poziciju s koje igrači kreću bacati diskove prema košu koji može biti udaljen od 50 do 300 metara. Staze se uređuju na svim vrstama terena – livadama, šumi, brežuljcima itd. Nakon što disk padne na tlo, igrač nastavlja s tog mjesta dalje prema košu. Cilj je sa što manje bacanja doći do koša. Nakon svake staze zapisuje se broj bacanja, a na kraju igre zbrajaju se rezultati svih staza te je najbolji onaj igrač kojem je trebao najmanji broj bacanja da odigra sve staze na terenu.


Koja nam je oprema potrebna?

Svakom rekreativnom igraču za igru su dovoljna tek dva diska koji se u Hrvatskoj mogu kupiti po cijeni od 65 do 120 kn po komadu čime je i sam sport dostupan praktički svakoj zainteresiranoj osobi. Također, poželjna je odjeća i obuća prikladna za boravak u prirodi i hodanje po neravnom terenu.

Koliko traje jedna utakmica?
U disc golfu se igraju runde, a za jednu rundu nam je u pravilu potrebno oko 2-3 sata, ovisno o terenu i broju osoba u grupi. Naime, disc golf je individualan sport, ali se obično igra u grupi od 3 do 5 igrača.


Kakve su nam predispozicije potrebne?
Za rekreativnu igru vam treba samo dobra volja i želja za aktivnošću u prirodi. Ovaj sport je pogodan za praktički sve dobne skupine, pa ga tako mogu igrati i djeca od 10 godina, ali i stariji od 70 ako su u dobroj fizičkoj formi. U disc golfu je najvažnije da vam nije problem hodati 2-3 sata po šumi, livadi i sličnom terenu.

Za postati vrhunski disc golfer pak, kao i u svakom sportu, treba puno više, ali opet nije ključna fizička predispozicija već koordinacija pokreta i mentalna igra. Više puta smo na turnirima u inozemstvu svjedočili odličnoj igri koju su prezentirali klinc od 14-15 godina, ili pak stariji igrači s viškom kilograma i ne baš sportske građe.

Gdje se najviše igra, koliko je popularan, otkud su svjetski prvaci?
Ovaj sport je najpopularniji u SAD-u odakle je i počela njegova ekspanzija. No, izuzetno je popularan i u Skandinaviji, posebice u Finskoj, gdje postoji više od 400 terena i gdje se disc golf trenutno smatra najbrže rastućim sportom.

Trenutni svjetski prvaci su također iz SAD-a što nije neobično s obzirom da je tamo znatno veći broj profesionalaca i turnira nego što je to slučaj u Europi.


Koji je smisao vašeg sporta, zašto biste nam ga preporučili?
Smisao našeg sporta je aktivno provesti nekoliko sati u prirodi na toliko zanimljiv način da niti ne primijetite da sje prošlo par sati. Boravak u prirodi sam po sebi pozitivno utječe na stanje organizma, a ako još uključuje i fizičku aktivnost, zabavu, druženje - onda ne treba posebno nabrajati sve pozitivne učinke nakon tako provedenog dana.

Kako do vas, kad se može igrati i koje su cijene?
Brat Dinko i ja smo osnovali tvrtku za razvoj disc golfa u Hrvatskoj, tako da nas svi zainteresirani mogu kontaktirati putem maila ili na FB stranici Lagoda Disc Golf gdje i objavljujemo sve novosti vezane uz širenje disc golfa - izgradnji novih terena, prezentacijama u raznim gradovima, o turnirima koje organiziramo i sl.

Kako sam spomenula ranije, u Hrvatskoj za sada postoje dva javna terena. Prvi je na Platku i tamo se može igrati svaki dan. Igra košta 10 kuna, a isto toliko i najam diskova.


U Varaždinskim Toplicama se teren ne naplaćuje tako da se može doći bilo kada, a diskove se može posuditi u uredu Turističke zajednice grada radnim danom od 8 do 16 sati, dok će tijekom ljeta biti otvoreni i vikendom. Također postoji i FB stranica terena Varaždinske Toplice Disc Golf Course na kojem se može pratiti kad se organiziraju neka događanja.

Puno hvala, i vidimo se u Varaždinskim Toplicama!
Niti sat vremena vožnje od Zagreba, hvala i vama!
 

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju