U zemlji tulipana u popularne stvari ne ubrajaju se samo vjetrenjače, klompe, vožnja biciklima i konzumiranje lakih droga. Ne, ova kraljevina može se pohvaliti s iznimnim tehnološkim dostignućima, a jedna od njih je i fascinantna cesta, tj. akvadukt kojim vozite, odjednom se nađete ispod mora, i nakon stotinjak metara, u retrovizoru ugledate ni manje ni više nego jedrilicu. Pomislite kako ste poludjeli i da vam se pričinjava, ali ne, Nizozemci su dokazali kako i automobili mogu prolaziti ispod brodova.

Fascinantni i danas već slavni Veluweemer Aqueduct u Nizozemskoj, napravljen je još, sada već davne, 2002., ali i dalje ne prestaje oduševljavati arhitekte, inženjere i obične smrtnike zbog načina na koji je napravljen.

Ovaj akvadukt je napravljen kako bi spojio umjetni otok s kopnom, a u vrijeme planiranja izgradnje nudili su se razni, preskupi projekti na koje bi se prilično dugo čekalo, uključujući podvodni tunel i običan most. Glavna ideja i nit vodilja izgradnje, bila je da promet automobila i brodova između otoka i kopna teče bez zastoja i problema.

Tako je izgrađen 'vodeni most', točnije akvadukt dužine 25 i širine 19 metara. Danas, 14 godina nakon izgradnje ovog tri metra dubokog mosta, ovdje svakodnevno prolazi nekoliko tisuća automobila dnevno. Brodovi brode 'preko ceste', a naravno da u ovoj zemlji ne zaboravljaju ni pješake, koji također imaju mogućnost prelaska mosta.

Što onda kažete, jeste za jednu vožnju ispod brodova?