U Zemlji Tulipana u popularne stvari ne ubrajaju se samo vjetrenjače, klompe, vožnju biciklima i konzumiranje lakih droga. Nizozemci se mogu pohvaliti iznimnim tehnološkim dostignućima, a jedna od njih je i fascinantna cesta, tj. akvadukt kojim vozite, odjednom se nađete ispod mora, i nakon stotinjak metara, u retrovizoru ugledate ni manje ni više nego jedrilicu. Pomislite kako ste poludjeli i da vam se pričinjava, ali ne, Nizozemci su dokazali kako i automobili mogu prolaziti ispod brodova.

Fascinantni i danas već slavni Veluwemeer Aqueduct u Nizozemskoj, napravljen je još, sada već davne, 2002., ali i dalje ne prestaje oduševljavati arhitekte, inženjere i obične smrtnike. 

Ovaj akvadukt je napravljen kako bi spojio umjetni otok s kopnom, a u vrijeme planiranja izgradnje nudili su se razni, preskupi projekti na koje bi se prilično dugo čekalo, uključujući podvodni tunel i običan most. Glavna ideja i nit vodilja izgradnje, bila je da promet automobila i brodova između otoka i kopna teče bez zastoja i problema.

Tako je izgrađen "vodeni most", točnije akvadukt dužine 25 i širine 19 metara. Danas, godinama nakon izgradnje čudesnog mosta, ovdje svakodnevno prolazi nekoliko tisuća automobila dnevno. Brodovi brode "preko ceste", a naravno da u ovoj zemlji ne zaboravljaju ni pješake, koji također imaju mogućnost prelaska mosta.

Što onda kažete, jeste za jednu vožnju ispod brodova?

 

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju