Mandarine koje kasnije dozrijevaju najbolji su odabir za pripremu marmelade. Razlog tome je manje kiselina, a kako marmelada ne bi bila gorka iskoristite samo one koje su potpuno zrele.
Ako su netom ubrane bolje ih je ostaviti nekoliko dana na sobnoj temperaturi prije nego što prionete na pripremu. Kako biste smanjili vrijeme kuhanja odaberite manje mandarine koje imaju i manje vode.
Prilikom čišćenja važno je maknuti sve tanke bijele niti jer bi u suprotnom marmelada mogla biti gorka.
Sastojci za marmeladu od mandarina:
2 kg očišćenih mandarina
800 g šećera
1 korica limuna
2 žličice cimeta
> Pahuljaste i meke: Recept za neodoljive slatke palačinke
Priprema:
1. Očistite mandarine od kore i bijelih niti.
2. 3 kore mandarina i limunovu odvojite, narežite na trake pa prokuhajte četiri puta cijedeći i dolijevajući novu vodu.
3. Uzmite veliki lonac debelog dna, stavite do polovice očišćene mandarine i kore pa dodajte šećer i cimiet. Lagano zgnječite vilicom i ostavite tri sata poklopljeno na hladnom mjestu.
4. Kuhajte na laganoj vatri oko 60 minuta povremeno miješajući. Pojačajte vatru i neprestano miješajući kuhajte još 15 minuta.
5. Izmiksajte smjesu štapnim mikserom dok ne dobijete jednoličnu smjesu pa vruće ulijte u sterilizirane staklenke.
Savjet: Ako nemate nešpricane kore bolje ih je izostaviti u receptu. Prema želji nakon miksanja ubacite džemfix i kuhajte još 10 minuta na laganoj vatri kako bi marmelada bila gušća.