Pržite luk na ulju dok ne požuti pa mu dodajte šećer i miješajte pirjajući dok se ne karamelizira. To je sva mudrost pripreme marmelade od luka koju vješti kuhari poput Gordona Ramsaya, Jamieja Olivera i drugih velikana s malih ekrana dodaju paštetama, sendvičima, spajaju s mesom u sofisticirane kombinacije. Osvježavajuće, ali slatkaste note kultnog pekmeza koji je poharao gurmanske blogove doživljavaju pravu renesansu za blagdane kad je pečenja i narezaka u izobilju.
 

Poslužite ga uz krvavice, na sirnoj plati ili uz raskošno pečenje i dobit ćete jelo za pecanje komplimenata. U hot dogu siromaha oblači u kralja, a izvrsno se snalazi i s plodovima mora. Osim luka i šećera može se dodati i vinskog octa, balzamičkog octa ili vina, soka od limuna ili naranče. Umjesto običnog ulja poigrajte se s maslinovim ili maslacem, a dolijte i temeljca, ubacite lovora, majčine dušice, gorušice, đumbira… samo je mašta granica. 

> Pašteta od kuhane šunke gotova za 15 minuta

Za temeljni recept poslužit će 500 g ljubičastog luka ili ljutike, 50 ml maslinovog ulja, žlica maslaca, 50 g smeđeg šećera, sol papar i dl crnog vina. Kako bi se dobila odgovarajuća struktura izdvojite sat vremena na pirjanje i reduciranje pa prebacite u staklenke.    
      

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju