Galerija Pita od jabuka 0

U trendu Limun kocke s grčkim jogurtom Jednostavno Lagane, osvježavajuće i silno ukusne: Recept za limun kocke s grčkim jogurtom Slani kolač s tikvicama i parmezanom Brzo i prefino Bolji od kruha: Recept za slani kolač s tikvicama i parmezanom Osijek Slavonski izlet Prije sam obišao Andaluziju, Maroko, Siciliju... Dojmovi mog prvog posjeta Osijeku, koji mi se praktični nalazi "na pragu"


Dan jabuka obilježava se 20. listopada kako bi se istaknula vrijednost vitamina i minerala kojima obiluju rumene (ili zelene) ljepotice. Kraljica voća priprema se za slatke i slane recepte, odličan je dodatak krumpiru za nedjeljno pečenje, a u kombinaciji s korama za savijače ili lisnatim tijestom lako postaje inspiracija za slatke delicije. Višak jabuka najbolje je iskoristiti za domaće marmelade, sirupe i sokove kojima začini daju primamljivu aromu.

Pečeni čaj

Jabuke očistite te narežite na kockice pa posipajte običnim i vanilin šećerom, cimetom i klinčićem. Pecite ih oko 45 minuta 200 °C. Prelijte ih rumom, dodajte manji komad naribanog đumbira pa stavite sve u sterilizirane staklenke. Prije posluživanja dvije žlice voća sa sokom stavite u šalicu pa prelijte vrućom vodom. Osim jabuka, ubaciti možete i drugo voće prema ukusu.

Sirup od jabuka

Jabuke očistite i sameljite pa dodajte limunsku kiselinu i vodu. Na 1,5 kg jabuka dodajte litru vode i 40 g limunske kiseline. Pokrijte gazom i ostavite preko noći. Sutradan procijedite i na litru soka dodajte oko 800 g šećera, promiješajte i prelijte u sterilizirane boce.
 

Marmelada

Kriške jabuka stavite u posudu i prelijte limunovim sokom pa kuhajte dok ne omekšaju i izmiksajte. Ubacite šećer, štapić cimeta, klinčiće unutrašnjost mahune vanilije te kuhajte dok ne proključa pa ubacite želin. Na kilogram jabuka ide jedan limun, 500 g šećera i vrećica želina.

> Zimnica: Hoćete li probati recept za genijalne ukiseljene patlidžane?


Drobljenac

Crumble ili drobljenac tip je deserta koji se priprema od pečenog voća i smrvljenog tijesta, a koji ima okus poput voćne pite. Zbog jednostavne pripreme posebno je namijenjen osobama koje vole slatko, ali nisu vješti u pripremi slastica. Recept Gordona Ramsaya potražite ovdje.

Jednostavna pita bez glutena i šećera

Višak jabuka iskoritite i za pite s prhkim tijestom bez glutena. Priprema se od 2 vrste brašna – bezglutenskog i heljdinog. Te dvije kombinacije uvijek daju lijepo kompaktno tijesto s kojim se može raditi. Kliknite ovdje za neodoljivi recept blogerice Barbare Črgar.

Ružice od jabuka

Jabuke narežite na ploške i prelijte mješavinom soka od jabuka i limuna pa zagrijte na tri minute u mikrovalnoj. Tijesto zatim premažite omiljenim pekmezom. Kako to napraviti, pogledajte ovdje. Jabuke se odlično slažu s pekmezom od marelica, a njega pomiješajte s cimetom i muškatnim oraščićem.