Dan jabuka obilježava se 20. listopada kako bi se istaknula vrijednost vitamina i minerala kojima obiluju rumene (ili zelene) ljepotice. Kraljica voća priprema se za slatke i slane recepte, odličan je dodatak krumpiru za nedjeljno pečenje, a u kombinaciji s korama za savijače ili lisnatim tijestom lako postaje inspiracija za slatke delicije. Višak jabuka najbolje je iskoristiti za domaće marmelade, sirupe i sokove kojima začini daju primamljivu aromu.

Pečeni čaj

Jabuke očistite te narežite na kockice pa posipajte običnim i vanilin šećerom, cimetom i klinčićem. Pecite ih oko 45 minuta 200 °C. Prelijte ih rumom, dodajte manji komad naribanog đumbira pa stavite sve u sterilizirane staklenke. Prije posluživanja dvije žlice voća sa sokom stavite u šalicu pa prelijte vrućom vodom. Osim jabuka, ubaciti možete i drugo voće prema ukusu.

Sirup od jabuka

Jabuke očistite i sameljite pa dodajte limunsku kiselinu i vodu. Na 1,5 kg jabuka dodajte litru vode i 40 g limunske kiseline. Pokrijte gazom i ostavite preko noći. Sutradan procijedite i na litru soka dodajte oko 800 g šećera, promiješajte i prelijte u sterilizirane boce.
 

Marmelada

Kriške jabuka stavite u posudu i prelijte limunovim sokom pa kuhajte dok ne omekšaju i izmiksajte. Ubacite šećer, štapić cimeta, klinčiće unutrašnjost mahune vanilije te kuhajte dok ne proključa pa ubacite želin. Na kilogram jabuka ide jedan limun, 500 g šećera i vrećica želina.

> Zimnica: Hoćete li probati recept za genijalne ukiseljene patlidžane?


Drobljenac

Crumble ili drobljenac tip je deserta koji se priprema od pečenog voća i smrvljenog tijesta, a koji ima okus poput voćne pite. Zbog jednostavne pripreme posebno je namijenjen osobama koje vole slatko, ali nisu vješti u pripremi slastica. Recept Gordona Ramsaya potražite ovdje.

Jednostavna pita bez glutena i šećera

Višak jabuka iskoritite i za pite s prhkim tijestom bez glutena. Priprema se od 2 vrste brašna – bezglutenskog i heljdinog. Te dvije kombinacije uvijek daju lijepo kompaktno tijesto s kojim se može raditi. Kliknite ovdje za neodoljivi recept blogerice Barbare Črgar.

Ružice od jabuka

Jabuke narežite na ploške i prelijte mješavinom soka od jabuka i limuna pa zagrijte na tri minute u mikrovalnoj. Tijesto zatim premažite omiljenim pekmezom. Kako to napraviti, pogledajte ovdje. Jabuke se odlično slažu s pekmezom od marelica, a njega pomiješajte s cimetom i muškatnim oraščićem.

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju