Čak četiri lokacije UNESCO-ove Svjetske baštine ima španjolska Cordoba, što je više od Rima ili Pariza, a to je čini jedinim gradom na svijetu s tolikim brojem lokacija pod zaštitom UNESCO-a, tako da je itekako vrijedi staviti na listu destinacija koje treba posjetiti čim to bude moguće.

Cordoba je smještena u Andaluziji, otprilike 2 i pol sata vožnje vlakom od turistima mnogo privlačnijeg Madrida ili 45 minuta vožnje vlakom od jednako popularne Seville. Ima oko 330 tisuća stanovnika, a godišnje je posjeti oko milijun turista, što je ništa u usporedbi s gotovo deset puta više onih koji su posjetili npr. Barcelonu.

Mjesta koja će doći na listu Svjetske baštine određuje Odbor svjetske baštine, koji uključuje predstavnike raznih zemalja. Takvo mjesto mora imati univerzalnu vrijednost i zadovoljiti makar jedan od deset kriterija Odbora, poput onoga da predstavlja remek-djelo ljudske kreativne genijalnosti.

Ove lokacije uglavnom su u blizini centra, pa je grad najbolje obići pješke, a idealno bi za obilazak bilo odvojiti dva dana. Lokacije na UNESCO-ovoj listi su sljedeće: Katedrala – džamija, povijesno središte grada, Festival dvorišta i Medina Azahara.

1. Katedrala – džamija

Ovo je prvo mjesto u Cordobi koje je dospjelo na listu Svjetske baštine još 1984. godine. Izgrađena je između 784. i 786. godine kao džamija, a pretvorena je u katedralu kada su grad zauzeli kršćani u 13. stoljeću.

Zdanje ima oko 250 tisuća kvadratnih metara, ima nekoliko kapelica i 850 stupova izgrađenih od granita, oniksa i mramora. Ulaz se plaća 10 eura.

2. Povijesno središte grada

Središte Cordobe labirint je uskih ulica sa spomenicima koji datiraju još iz vremena rimskih, arapskih i kršćanskih vladara grada. Središte je omeđeno katedralom – džamijom i srednjovjekovnom utvrdom Alcazar. Centar je proglašen dijelom Svjetske baštine 1994. godine.

3. Festival dvorišta

Tradiciju otvaranja svojih ukrašenih dvorišta turistima i susjedima lokalci su započeli još 1918. godine. Svakog proljeća, zapravo tijekom prva dva tjedna svibnja, 50-ak lokalaca tako pokazuje svoje okućnice i natječu se u tome tko ima ljepše dvorište. Ovaj običaj uvršten je na listu Svjetske baštine 2012. Razgledavanje dvorišta ne plaća se.

4. Medina Azahara

Posljednje mjesto koje je proglašeno dijelom Svjetske baštine jest Medina Azahara, koju su na rubnom dijelu grada između 936. i 976. godine izgradili tadašnji muslimanski vladari. Iako je veći dio Medine uništen tijekom građanskih ratova u 11. stoljeću, ruševine i dalje podsjećaju na veličanstveni graditeljski stil i vještinu ljudi koji su ga izgradili.

Cala d'Istria: Je li ovo najljepša vila s bazenom na Mediteranu? Cala d\'Istria - 20 Cala d\'Istria - 19 Cala d\'Istria - 18 +16 Cala d\'Istria - 17

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju