Nedavni posjet princa Charlesa i vojvotkinje od Cornwalla, Camille Hrvatskoj bio je veliki organizacijski zalogaj za cijeli državni protokol, ali što se nas tiče jednu od važnijih uloga imala je chefica kuhinje hotela Esplanade i članica žirija Celebrity MasterChefa, Ana Grgić. Naime ona je bila zadužena za gala večeru koja je organizirana u Predsjedničkim dvorima u čast uvaženih gostiju. Tom prigodom popričali smo s prvom damom, nadaleko poznate, Esplanadine kuhinje.

'Imala sam veliku čast i zadovoljstvo pripremati gala večeru za Njihove kraljevske visosti, princa od Walesa i vojvotkinju od Cornwalla. S veseljem sam prihvatila poziv da dođem u Predsjedničke dvore i da sa svojim i njihovim kuharskim timom iz dvora pripremam jela za Predsjednicu, prinčevski par i sve visoke uzvanike na večeri. Bilo je to jedno predivno iskustvo' - ispričala nam je Ana.



Što ste im pripremili?

Jelovnik je već bio predložen, pretpostavljam od strane tima iz Predsjedničkog ureda, a prema preferencijama prinčevskog para, no ja sam unijela neke modifikacije i dala svoj potpis jelima. Na jelovniku su bili nježni i lagani okusi, a sve se pripremalo od vrhunskih domaćih i svježih namirnica. Naime, Princ Charles je inače jako osviješten kad je hrana u pitanju te vodi brigu o tome da su namirnice lokalne iz organskog uzgoja te da je riba iz održivih izvora.

Mene osobno, kao ambasadoricu projekta Fish Forward u Hrvatskoj, kojeg provodi svjetska organizacija WWF, to zaista oduševljava. Jer on je jedna važna osoba koja je vrlo eksponirana te kao takva ima snažan utjecaj na javnost i može promijeniti svijest kod ljudi pri odabiru i pripreme hrane.



Što je bilo na jelovniku?

Gala večera je započela predjelom uz pjenasti mousse od lososa s gelom od šipka i naranče uz hrskavi crumble, potom se nastavila kremastim rižotom od šparoga s istarskim bijelim tartufima, a za glavno jelo bio je poslužen brancin uz kremu od krumpira, špinata i maslinovog ulja, za desert smo pripremili mousse od malina i bijele čokolade.


Koliko je organizacijski zahtjevno realizirati takvu večeru?

Sve je prošlo vrlo lagano bez stresa. Kolege u kuhinji u Predsjedničkim dvorima i ovaj put su nas divno primili i bio je užitak kuhati s njima. Ja sam već imala priliku pripremati gala večeru ondje za američkog potpredsjednika Joea Bidena koji je prije nekoliko mjeseci gostovao u Zagrebu.

Ovo je bilo jedno prekrasno iskustvo za mene i moj tim. A veselje je time veće jer smo zaista primili pohvale sa svih strana, što je najvažnije od Predsjednice, ali i od prinčevskog para, čiji je kuhar zamolio recept za naš rižoto, koji je prije koju godinu uvršten u prestižni kulinarski vodič Riso Gallo, među 101 najbolji rižoto u svijetu.

Sretna sam što mi se pružila takva prilika, svaki put su to neki izazovi, ali svakako jedan uzbudljivi i veseli dio posla. Raduje me kada su gosti zadovoljni, posebice kada se radi o vrlo zahtjevnim gostima koji mnogo putuju i posjećuju samo vrhunske restorane i hotele te imaju vrlo visoka očekivanja. Imam veliku podršku od direktora i cijelog tima, svi se zaista trudimo da svaki posao obavimo na visokom nivou kako se i očekuje od
hotela Esplanade.

Kulinarske savjete Ane Grgić možete pratiti od ponedjeljka do srijede u 22:15h na Novoj TV. Propuštene epizode Celebrity Masterchefa pogledajte ovdje.

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju