'Kuhinja je mjesto gdje je uvijek veselo, fino miriše i uvijek se nešto dobro kuha, tako da sam se vrlo rano odlučila baviti kuharstvom'
, započinje priču prva dama Esplanadine kuhinje i nova članica žirija Celebrity Masterchefa Ana Grgić.

Kako je odlučila, tako je i postupila - Ana je upisala i završila ugostiteljsku školu te položila i majstorski ispit, no tu je malo zapelo.

'Kada mladi kuhar završi ugostiteljsku školu kod nas, malo je onih objekata koji će ga primiti u radni odnos. Tako je bilo i sa mnom, imala sam golemu želju za učenjem, puno energije i entuzijazma, ali bez radnog iskustva.

Kuhinja je mjesto gdje je uvijek veselo, fino miriše i uvijek se nešto dobro kuha, tako da sam se vrlo rano odlučila baviti kuharstvom, priznala nam je chefica Ana Grgić. Potraga za poslom je trajala neko vrijeme, ali uporna kakva jesam, nisam se dala pokolebati', ispričala nam je Ana svoje priču s kojom se mnogi mogu poistovjetiti.

Od volontiranja do zvijezda
Jedino što je u tom slučaju mogla napraviti jest volontirati. Vjerojatno nije ni slutila da će jednog dana zasjesti na mjesto chefa upravo tog hotela u kojem su joj ponudili da volontira po završetku škole.

'Često bih prolazila pored hotela zamišljajući kako bi bilo raditi u jednom takvom sustavu i prestižnoj instituciji. Kada su me primili da volontiram, bila sam presretna. Za mladog čovjeka svaki rad neprocjenjivo je iskustvo.

Tih šest mjeseci puno mi je značilo i zaista sam mnogo naučila od vrhunskih majstora kuhinje koji su mi svakodnevno prenosili svoje znanje. Nisam mislila da ću ostati ondje, no na sreću, moji nadređeni su prepoznali moj potencijal i zadržali u kuhinji. I eto, moja karijera traje već 16 godina u istom hotelu, kaže nam Ana.

Stresan posao i dobra ekipa
Posao u kuhinji je sve samo ne lak. Ana priznaje da, kao i mnogi drugi, ima dana kada zna biti stresno.

'Biti na mjestu chefa kuhinje u Esplanadi velika je čast, ima prekrasnih povlastica i trenutaka, ali isto tako nosi sa sobom i veliku odgovornost, ali bez obzira na sve kuhanje me ispunjava, veseli me biti u društvu svojih kolega, imam super ekipu i najsretnija sam u kuhinji', kaže nam Ana koja bi u budućnosti uz rad u kuhinji voljela otvoriti kulinarsku školu i educirati mlade chefove.

Za cheficu hotela Esplanade nema 'muškog' i 'ženskog' posla, u kuharstvu jednako mogu biti uspješni i jedni i drugi, no priznaje kako je poseban izazov uskladiti obitelj i ovaj posao.

'Ovaj posao vrlo je zahtjevan i traži potpunu predanost i stalni angažman, zato mi je najvažnije da imam podršku od svojih bližnjih. I moj dečko radi u hotelijerstvu, ima sličan tempo, tako da oboje imamo razumijevanja što je ključno za uspjeh. Sve se da uskladiti kada postoji volja', kaže Ana.

Opuštanje uz čašu vina
Genijalna kuharica koja se više voli skrivati u kuhinji nego se javno eksponirati, kod kuće ipak preferira nešto jednostavniji jelovnik. 'Uvijek to izgleda opušteno, jednostavno, uz čašu dobrog vina, bez ikakvih pretjerivanja', dodaje Ana.

A njeno motanje po kuhinji u djetinjstvu svakako je urodilo plodom jer kaže kako je osnove kuhanja stekla upravo od mame. 'Dolazim iz jednog malog mjesta gdje smo imali seosko imanje gdje smo pekli domaće kruhove i pite. Od mame sam naučile osnove tijesta i kako ga razvući', kaže Ana.

Ovu uspješnu cheficu kuhinje još ćemo često viđati na mali ekranima, stoga ne propustite novu sezonu Celebrity Masterchefa koja uskoro počinje na 14. ožujka na Novoj TV.

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju